Gazdaság

Kalapács alatt – Beindult a szezon

Az őszi árverési szezont megnyitó Kieselbach Galéria után, pénteken a MűTerem Galérián lesz a sor.#<# Virág Judit ismét a szokott helyen, a Budapesti Kongresszusi központban lép porondra. A kínálatban kereken 200 tétel szerepel, festmények, Zsolnay-kerámiák, valamint két szobor, mindkettő Mattis Teutsch János műve, a Táncosnő címet viselik, egyik alumíniumból, másik fából mintázott, kikiáltási áruk pedig azonos: 1,6 millió forint. A Zsolnay-választékból a legértékesebb darab, egy 1900 körül készült “labradormázas” fajansz gyümölcsöstál, amelynek kikiáltási ára 750 ezer forint. Kalapács alatt – Beindult a szezon 1A festménykollekció egyik kuriózuma Tihanyi Lajos alkotása. A kép – Bölöni György portréja – Korda Sándor londoni hagyatékából került Magyarországra, induló ára 12 millió forint lesz. Rippl-Rónai és Vaszary több műve is kalapács alá kerül. Az előbbi kukoricás női portréja (Fiatal nő vörös kalapban) 14 milliós kikiáltási árával az árverés legmagasabbról induló tétele lesz. A látomásszerű Vöröskontyos női fej, bár alacsonyabbra értékelt (a licit 7,5 milliónál kezdődhet érte), mindenképp különlegességnek számít a Rippl-Rónai életműben.

Kalapács alatt – Beindult a szezon 2Aba-Novák Vilmos 7,5 millión kikiáltandó, Igali művésztársaságát egy másik festő, Barcsay Jenő is vonzóvá teszi, igaz ezúttal nem a keze munkájával, hanem mint modell, a kép szereplőjeként segít az értékteremtésben. Barcsay egyébként alkotóként is megjelenik az aukción, Női arc című akvarelljéért 380 ezernél, míg egy farostra festett olajkompozíciójáért 750 ezer forintnál kezdődhet az alku.

A XX. század kö-zepének klasszikus anyagából kiemelkedik Kondor Béla 1958-as, A mű-tücsök felbocsátása című olajképe, kikiáltási ára 5,5 millió forint. Szép számmal kaptak lehetőséget a kortárs művészek is Virág Judit válogatásában: Gyarmathy Tihamér, Fajó János, Hencze Tamás, Nádler István, Keserű Ilona, Papp Oszkár művei fémjelzik ezt a kategóriát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik