Gazdaság

HONDA CR-V – Csillagos minősítés

Öt éve már, hogy az angliai Swindonban készülő CR-V-vel a sportterepjárók zötyögős európai piacára tévedt a Honda, de az idén már a második generáció is csatasorba állt.#<# Nem is rossz eredménnyel, hiszen 2000 végéig eladott CR-V-k darabszáma elérte a bűvös 1 milliót. Európában pedig 1997 óta a Honda harmadik legkelendőbb modelljévé vált. HONDA CR-V – Csillagos minősítés 1A siker fel is adta a leckét a japán mérnököknek, hogy még jobbat hozzanak össze. A végeredmény egy teljesen új CR-V lett. A 150 lóerős (110 kW), két literes DOHC i-TEC erőforrás – a Honda új generációs “i”-sorozatú motorcsaládjának tagja – az új CR-V-t a terepjárók világában tiszteletet parancsoló 10 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből 100 kilométeres tempóra. Ehhez képest szerény a kombinált fogyasztása: 8,9 liter száz kilométerenként, amely ugyancsak becsülendő ebben a kategóriában. A titok nyitja az az okos Real Time 4WD rendszer, amely csak szükség esetén kapcsol át – persze automatikusan – kettőről a négykerékhajtásra.

Az effajta sport, vagy “aszfaltterepjárók” nagy erénye a praktikusság. A CR-V ebbéli képességeit jól mutatja, hogy akár két kerékpár függőleges szállítására is alkalmas. A hátsó ülések előredöntésével ugyanis a csomagtér 952 literesre növelhető, így úgy fér be a két bicikli, hogy még az első kerekeit sem kell kiszerelni. Sőt, a tradíciót folytatva, az új CR-V raktér alatti vízálló tároló rekeszének fedele is használható piknikasztalként.

Aszfalton és terepen a sofőr eligazodását szolgálja a luxusmodellekre jellemző nagy képernyős, a rádió- és CD-lejátszóval, a csatlakoztatható MD-játszóval és a “CD-multiplayer-rel” egybeépített műholdas navigációs rendszer. A rendszer AM, FM és LW hullámokon működik, audio és navigációs részei párhuzamosan is működtethetők. Az csak a ráadás, hogy a Honda az új CR-V-vel az osztály legbiztonságosabb autóját igyekezett megalkotni, és eséllyel pályázik a 4 csillagos Euro NCAP minősítésre a frontális és oldalirányú ütközési teszteken, valamint a 3 csillagos minősítésre a gyalogosvédelmi teszteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik