Gazdaság

Heti portfolio – Régiós slágerek

Heti portfolio – Régiós slágerek 1 Óvatos befektetési politikát javasol az elkövetkezendő hat hónapra Szabó Zsombor, a Quaestor Értékpapír Rt. elemzője.#<# Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban változatlanul erős a bizalmatlanság a részvénypiacok iránt, a tőzsdék teljesítménye túlzottan hektikus, így a megcélzott részvényarány a portfólión belül 50 százalék alatt tartandó. Heti portfolio – Régiós slágerek 2Az állampapírok közül a rövid lejáratú diszkontkincstárjegyek mellett teszi le voksát a szakértő, míg a részvények tekintetében a közép- és kelet-európai régió blue chipjeit ajánlja. Régiónk tőzsdéin ugyanis a nyugati börzéknél kedvezőbb a helyzet, azonban a továbbra is alacsony forgalom nem csökkenti a befektetés kockázatát. Így a választásnál a legnagyobb likviditású részvényekre helyeződött a hangsúly.

Meglepően jó második negyedéves eredménye, valamint a 2002-es, illetve a jövő évre vonatkozó kedvező kilátásoknak köszönhetően a Mol megkerülhetetlen tagja a portfóliónak. A távközlési szektor viszont tényleges súlyához képest kisebb részt képvisel; a részvényválasztást tekintve országok közti megosztást javasol az elemző, a Ma-táv mellett azonos arányban a Telekommunikacija Polska (TPSA) papírjait ajánlva.

A fundamentálisan szokás szerint indokolt választásnak minősülő OTP mellett egy lengyel pénzintézet, a Bank Przemyslowo-Handlowy is helyet kapott az ajánlásban, tekintettel eredményére, továbbá a lengyel jegybank folytatódó kamatcsökkentéseire.

Viszonylag magas súlyt kapott a Richter, amit a gyorsjelentés meggyőző számai mellett a sikeres lengyel akvizíció is indokol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik