Gazdaság

Borkóstoló – Gyöngyöstarjáni Muscat Lunel 2001, Ludányi András

Borkóstoló – Gyöngyöstarjáni Muscat Lunel 2001, Ludányi András 1Muscat és Mátra jegyesek, mert a Mátra lényege az illatban rejlik.#<# A muscat fajtáknak vonzó és érthető szőlős muskotály ízük a közös nevezőjük, amúgy nagy család tartozik e közös nevezőhöz. Ide tartoznak például a mediterrán édes muskotályai (moscato, moscatel, muscat, muscadel), melyek a sárgától a feketéig terjedhetnek, és ide a muscat lunel, magyarul sárga muskotály, mely igen nagy tudású szőlőfajta, a furmint és a hárslevelű mellett Tokaj ősi fajtája. Igen finom muskotályos illatú és zamatú tünemény tehát ő, akinek nagy erősségét jelentik a szép savak, márpedig a szép sav a bor támasza-talpköve. Míg e sorok írója az itthon előforduló édesített muskotálytól behányik, addig a száraz karakterű-ízérzetű honi muscatok élvezetét a borivás magas grádicsának tartja. Az illat, ez a tündéri szóval jelölt fenomén, merő kémia: elsősorban a fajtajelleget adó úgynevezett terpénekre vezethető vissza, azok közül is a kosztolányis nevű – csupa l, csupa o, csupa i, csupa a – linaloolra (bővebben lásd az egyetemi tankönyvben). Ez a tündéri kémia kedveli a borhatár közeli Mátraalját a maga változatos talajával, kontinentális, száraz, forró/hűvös klímájával. Az illatos italokat időtlen idők óta bűvölik itt a földből, a vulkán szoknyáinak változatos talajából, már az 1040 körüli évekből vannak irományok az Aba-nemzetség szőlőbirtokairól. A napfényes-virágos, világszép Gyöngyöstarján határában öt hektáron termelő, három hektárról felvásároló, 60 ezer palackot forgalmazó, feltörekvő Ludányi pince reduktív sárga muskotályának illata szőlős-gyümölcsös-virágos. Kiegyensúlyozott ízvilágának legfőbb sajátsága a fajtára jellemző szép me-dicinális íz. Noha maradékcukra igen magas (literenként 26,5 gramm), ezt az ugyancsak magas, kemény savváz (6,8 gramm/liter) egyensúlyban tartja, ezért ízérzete elegáns, édessége nem túltengő. A nagylelkű alkohol (11,45 százalék) mellé tartalmas (24,8 gramm/liter) cukormentes extrakt társul. Tartalmassága révén, annak ellenére, hogy nem átütően édes karakterű borról van szó, Ludányi József szép muscat luneljét, melynek nobilis címkéjét a bormester felesége tervezte, édes tésztákhoz, deszszertekhez, aszalt gyümölcsökhöz, gyümölcsös süteményekhez ajánlja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik