Gazdaság

Politikai konfrontáció – Változó idők

Ha valamiben nem akarsz gyors változást, akkor állíts fel egy bizottságot – áll a kezdő menedzsereknek szóló minden ismeretterjesztő tankönyv első oldalain a tétel#<#, amelyet a magyar politikának pár hét alatt sikerült megcáfolnia. Tizenkét évig nem tudhattuk, csak sokszor sejtettük, illetve sejtették velünk, hogy az előző rendszert kiszolgáló ügynökök milyen magasra jutottak a demokratikus politikában. Ez a titokzatosság politikai konszenzuson alapult, mely konszenzus 2002 nyarán teljesen megszűnt. Politikai konfrontáció – Változó idők 1A FANATIZMUS KÖVETKEZMÉNYE. Egyre kevésbé titkos, hogy ki is volt titkos ügynök az előző rendszerben. És, miközben a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság hamarosan nem tud már mit kérdezni a miniszterelnökről, addig a Mécs-bizottság, amely az összes rendszerváltás utáni kormánytagot világítja át, egyre érdekesebb információkhoz jut az előle – és a nyilvánosság elől – menekülő volt ügynökökről. A média értesülései szerint a Fidesz-kisgazda kormány nem kevés tagjáról derült ki, hogy közeli kiszolgálója volt az előző rendszernek.

A Magyar Nemzet által elindított lavina tönkretette a jobboldal 12 éve épített legendáját arról, hogy a politika jobb oldalán a tiszták, bal oldalán a kommunisták ülnek. A Magyar Nemzet szerkesztőinek – messze nem a konzervatív szellemhez való intellektuális hűség által hajtott – szervilizmusa és fanatizmusa tönkreverte a jobboldal egyik legfontosabb identitási bázisát, amely a politikai tér kettéosztásához, ezáltal egyik oldalának hosszú távú elfoglalásához segítette a Fideszt.

A Fidesz másik politikai akciója, az “elcsalták a választásokat, illegitim a kormány” elvére épülő két hónapos kampány is csúfos kudarccal végződött, amikor néhány százan – a szavak erejét megmutatva – nekiindultak Budapest és a Parlament elfoglalásának. Ezzel azonban tálcán kínálták fel a “rendetlen utca vagy rendezett kormányzás” leegyszerűsített alternatíváját a kormánynak. Az utcai demonstráció katasztrofális hiba volt abból a szempontból is, hogy a “D-209-es ügy” éppen azokban a hetekben volt a közélet napirendjén, amihez képest zavaró és összehasonlíthatóan jelentős üggyé vált az egynapos utcai harc.

Amennyire jól állt a háború a Fidesznek a választások két fordulója között, annyira nem működik most. Jelenleg az MSZP – a két fordulóhoz képest -, tudatosabban politizál, kampányában egyszerre érvényesíti hangsúlyosan a 100 napos programot, s leplezi le az előző kormány kétes ügyeit. Ilyen tudatosságra pedig nem készült fel a Fidesz. Természetesen az MSZP politikájából még sok minden hiányzik – például a határozott hangvétel, az érzelmi többlet, vagy az ügyek napirenden tartásának technikája. Mindez azonban csak csöndes politikai helyzetben lenne észrevehető. Amikor a Fidesz hangos és kiabál, akkor kifejezetten jól áll az MSZP-nek az esetlenség, botladozás. Medgyessy Péter egyik nagy szerencséje tehát jelenlegi ellenzéke. Medgyessy őszintének tűnő vallomása, Görgey és Csillag miniszterek visszalépései egy hezitáló, önmagát korrigáló, ezért szimpatikus kormány képét mutatták a Fidesz magabiztos, hibát soha be nem ismerő politikájával szemben. Ha azonban a közvélemény megszokja ezt az újfajta politizálást, már nem lesz elég visszalépni, az emberek a lemondást is elvárják majd. Árokásás mellett azonban nincs megszokás, csak állandó figyelem a harcra. A Fidesz politikája eddig megmentette a kormány bakizó minisztereit.

Az előző kormány kétes ügyeinek (Magyar Fejlesztési Bank, autópálya, tűzijáték, minisztériumi leleplezések stb.) nyilvánosságra kerülése nagyobb botrány, mint Medgyessy ügye. Amíg az MSZP évtizedekkel ezelőtti etikai ügyben, addig a Fidesz fél évvel ezelőtti korrupciós ügyek miatt kénytelen magyarázkodni. Az utóbbiak jobban megérintik az embereket. A Fidesz már nem hiteles többé, amikor az MSZP-t kritizálja. Jelenleg az MSZP-nek nincs erős kritikusa, ami alapjaiban növelheti a szocialisták önbizalmát és hitét az őszi önkormányzati választás sikerében.

ÚJ TÉR KIS PÁRTOKNAK. A (kétpárt)rendszer fenntartásában nem érdekelt kis pártok számára komoly politikai tér nyílt meg. A két nagy párt érintettsége az ügynökügyben egy oldalra vitte a Fideszt és az MSZP-t. Velük szemben a kis pártok ellenpólust tudtak volna képezni. Az SZDSZ június 18-i parlamenti reakciója Medgyessy ügynökmúltjára vonatkozóan kormányválsághoz vezetett. Azonban már 2002. június 19-én egy oldalon álltak a szabad demokraták a szocialistákkal és azóta sem mozdultak el az MSZP mellől. Ugyanez történt az MDF és a Fidesz viszonyában. Amennyiben ez a helyzet így marad, az azt jelenti, hogy a parlamentben már kialakult a kétpártrendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik