Gazdaság

A feszültségkeltés taktikáját

választja ismét Orbán Viktor, amikor a Magyar Televízióban zajló személycseréket a sajtószabadság elleni támadásként állítja be#<#, s ezzel próbálja mozgósítani a polgári köröket ellenállásra - valamint a köztársasági elnököt beavatkozásra.
Mindez azonban nyilvánvalóan eszköz csupán arra, hogy az önkormányzati választások elôtt – immár az ellenállás bázisán – ismét megkísérelje összekovácsolni a jobboldali szavazókat olyan egységbe, amelyet a parlamenti választások elôtt tudott felmutatni. A konfrontáció és feszültségkeltés politikájának hatékonyságával kapcsolatban nem bocsátkozunk találgatásba. Ha a jobboldal vezetôi ezzel remélnek és tudnak befolyást szerezni – lelkük rajta!

Ugyanakkor a Magyar Televízióval – de általában a többi közmédiummal – kapcsolatban most kiújuló média-harcászati tevékenység ismét rávilágít arra a szomorú tényre, hogy Magyarországon a rendszerváltás után 12 évvel még mindig tökéletesen megoldatlan a közmédiumok helyzete. Sem a finanszírozás, sem a jogi környezet nem tisztázott; az intézmények műszaki felszereltsége elavult, ingatlanjaik alkalmatlanok a rendeltetésszerű használatra. Ebbôl kifolyólag a még oly jó szándékú szerkesztôk és újságírók minden erôfeszítése ellenére ezek az intézmények nemcsak arra képtelenek, hogy felvegyék a versenyt a kereskedelmi médiumokkal, de arra is, hogy önmagukhoz mérten kielégítô eredményt produkáljanak.

Persze gúzsba kötve táncol itt minden szerkesztô-riporter, elnök – függetlenül attól, hogy jobbra vagy balra húz-e a tolla. A politikai elit kötötte gúzsba a közmédiát, a saját impotenciája – egymás iránti bizalmatlansága – tükrözôdik a tévéképernyôn, hallható az éter hullámain. Következésképpen csak a politikai elit képes ezt a helyzetet feloldani lényegében új intézmények alapításával, azok feltôkésítésével, a függetlenséget és pártatlanságot alátámasztó médiatörvénnyel, kevesebb, de hatékonyabban működô felügyeleti szervvel és nem utolsósorban politikai önmegtartóztatással.

Mindehhez azonban a feszültségkeltés politikája nem teremt megfelelô környezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik