Gazdaság

Egy csésze kávé Bleuer Istvánnal

Az ingatlan a legértékállóbb befektetés - állítja Bleuer István, a Népszavát megvásárló ESMA Kft. ügyvezetője.

Pár hete vette meg a főként közterületi reklámozással foglalkozó ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft. a Népszava kiadóját. Honnan jött a napilapvásárlás ötlete?

Egy csésze kávé Bleuer Istvánnal 1– Egy régi ismeretség révén került szóba az együttműködés. Németh Péter főszerkesztőt ugyanis személyesen is jól ismerem, hiszen feleségével korábban ugyanannál a vállalatnál dolgoztunk. A vásárlási döntést azonban természetesen racionális érvek indokolták: egy reklámcég tapasztalatai nagyon jól jönnek, amikor egy napilap nyereségessé tétele a feladat.

– Mégis, milyen változásokat terveznek a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, pangó piacon tevékenykedő napilapnál?

– Igaz, hogy a lap eddig mintegy 200 millió forintos tartozást halmozott fel, de 2002 első félévében megállt a veszteség növekedése, s a példányszám csökkenése sem folytatódott. A jó eredmény azonban nagyobb részben a tavaszi pezsgő politikai légkörnek volt köszönhető, így elkerülhetetlen a racionalizálás. Egyelőre a válságkezelésre koncentrálunk, a vezetésben nem tervezünk cserét, de változni fog a belső struktúra. Emellett terveink szerint októberre a lap új, esztétikusabb megjelenést kap. A szellemiség azonban nem változik, megmarad a mérsékelten baloldali hangvétel.

– Régóta nem tapasztalt mélypontra került a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, mivel világszerte bizalmatlanok a befektetők. Ön mennyire bízik a tőzsdék jövőjében?

– Én az optimisták közé tartozom. Erről a szintről szerintem már csak felfelé mehetnek a részvényárak. Abban is bízom, hogy az új magyar kormány politikája a korábbinál sokkal jobban fogja támogatni a befektetőket, például várhatóan eltörlik a 20 százalékos árfolyamnyereség-adót.

– Mit gondol az újabb autópálya-polémiáról? Ismét csúszik a sztrádaépítési program?

– Mint magánember és adófizető cégvezető nagyon örülök annak, hogy várhatóan sokkal olcsóbban készülhetnek el a következő pályaszakaszok. Inkább valamivel később, de jobb áron épüljenek az autópályák, hiszen nagyon súlyos milliárdokról van szó.

– Hasonló bizonytalanság érezhető a Magyar Fejlesztési Bank vezetésének kiválasztása kapcsán is. Bár Zdeborsky György lett az elnök, a vezérigazgatói posztra Erős János mellett Czirják Sándor is esélyes.

– Mivel Zdeborsky Györgyel együtt jártam egyetemre és mind a mai napig jó a kapcsolatunk, elfogult vagyok ebben a kérdésben. Őt a legkitűnőbb szakembernek tartom, ráadásul alkalmasságát a közvélemény és a sajtó sem kérdőjelezte meg. A vezetés kiválasztása körüli bizonytalanság szerintem éppen a szakmai közvélemény jelöltekkel kapcsolatos megosztottságának tudható be.

– Két hazai nagyvállalat is újabb külföldi cégvásárlásra esélyes. Az OTP Bank a román BCR, a Mol pedig a horvát INA privatizációs pályázatán indul. Érdemes-e versenyre kelniük a multikkal?

– A hazai nagyvállalatok már rendelkeznek akkora tőkével, hogy a hosszú távon igen kecsegtető külföldi lehetőségeket kihasználják. Nekünk ez nem igazán sikerült: közterületi reklámcégeket alapítottunk Szerbiában, Bulgáriában, de még Kazanyban is, ám ezek rengeteg energiát vontak el a hazai ügyektől. Ezek a kalandok szerencsére nem kerültek sok pénzbe, de mindezek után megfontoltabbak leszünk.

– A vezető kormánypárt új, a szociális szempontokat előtérbe helyező lakásprogramot jelentett be. Jónak tartja ezeket az elképzeléseket?

– Őszintén szólva nem nagyon foglalkoztattak a lakásépítési programok, mert szerencsére nem szorulok rá a támogatásokra. Az ingatlanpiac azonban mindig is vonzott. Magánemberként és a cégcsoport számára is szívesen vásárolok befektetési céllal ingatlanokat. Épp a napokban vettem a főváros északi részén egy 2400 négyzetméteres ipari jellegű területet. Hiszek abban, hogy hosszabb távon a legértékállóbb befektetés az ingatlan, amely a bérbeadás révén ráadásul néhány év alatt ki is termeli a vételárát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik