Gazdaság

Inflációs trendek

Júliusban január óta először javultak a hazai inflációs várakozások – derül ki a Reuters elemzői felméréséből.#<# Új fejlemény: a piac ismét azt valószínűsíti, hogy teljesülhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei évre meghirdetett 5,5 százalékos inflációs célja. A várakozásokon javított a meglepetésszerűen alacsony, 4,8 százalékos júniusi inflációs adat, és a jelek szerint pozitívan értékelték a piacok a jegybank és a kormányzat közt létrejött megegyezést is a középtávú gazdasági stratégiáról. Inflációs trendek 1A monetáris politika hitelességet az sem csorbította, hogy a jegybank a kormánnyal közösen 2,5-4,5 százalékról 4,5 százalékra emelte a 2003. decemberi inflációs célt. A bizalom annak ellenére fennáll, hogy magát a célt továbbra sem vélik elérhetőnek az elemzők, átlagos előrejelzésük 4,81 százalék.

Enyhültek az inflációval kapcsolatos aggodalmak, az elemzők túlnyomó része ezért arra számít, hogy a május óta történt két jegybanki kamatemelést már nem követik újabbak. Véget érhet tehát a monetáris szigorítás ciklusa, de nem azonnal; a többség szerint a jegybank jövő tavaszra tér majd vissza korábbi kamatcsökkentési politikájához.

Az inflációs aggodalmak helyébe az utóbbi hetekben – a vártnál gyengébb folyómérleg-számok és költségvetési adatok miatt – egyensúlyi félelmek léptek, jelentősen emelve az állampapír-hozamok várt szintjét. Ez annak tudható be, hogy a külföldi befektetők kockázatiprémium-igénye az egyensúlyi adatok romlásával párhuzamosan erősödött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik