Gazdaság

Egy csésze kávé Alderman Michael Oliverrel

A londoni City már az eurózóna részének tekinthető - állítja Alderman Michael Oliver lordmajor, a brit nagykövetség meghívására Budapesten járt "kerületi" polgármester.

Soros György szerint Nagy-Britannia tőkevonzó képességét kockáztatja, ha nem csatlakozik az eurózónához. A britek azonban egyelőre vonakodnak, több művész részvételével euróellenes kampány folyik. Mikor lesz népszavazás az ügyben?

Egy csésze kávé Alderman Michael Oliverrel 1– Ez Gordon Brown pénzügyminisztertől és Tony Blair kormányfőtől függ. Az mindenesetre nem kérdés, hogy a csatlakozás ügyéről referendumon kell döntést hozni. Azt azért hozzátenném, hogy – noha az Egyesült Királyság nem tagja az eurózónának – a londoni City a lényeget, azaz a pénzáramlást tekintve már most a valutaövezet részének tekinthető. Az övezet pénzügyi tranzakcióinak 30 százalékát ugyanis nálunk intézik, az alkalmazottak 45 százaléka tengerentúli vagy kontinentális intézmények számára dolgozik. A City tehát megkerülhetetlen.

– Jelenleg az euró viszonylag erős a dollárhoz képest. Ez jó vagy rossz hír Nagy-Britannia számára?

– Néhány, az öreg kontinensre exportáló cég számára ez egyértelműen kedvező, az importőrök persze máshogy vélekednek ugyanerről. A szabadságra menő brit polgároknak pedig az a fontos, hogy a pénzük minél többet érjen a többi valutához képest. Nincs tehát egyértelmű válaszom. Attól függ, honnan nézzük.

– Az viszont már nem nézőpont kérdése, hogy a tőkepiacokat jelenleg mély bizalmi válság sújtja. Hol kell keresni a kitörési pontot?

– Tény, hogy számos óriáscég, főleg a távközlési szektor szereplői, komoly problémákkal küszködnek. A WorldCom szerintem hamarosan túljut a jelenlegi mélyponton, mert – a kivizsgálandó mérleghamisítástól eltekintve – jók a cég gazdasági alapjai. Ami az európai szolgáltatókat illeti: kétségtelen, hogy azok a várakozások, amelyek töretlen és dinamikus növekedést vetítettek előre, semmivé foszlottak. Azt gondolom azonban, hogy a mobiltelefónia továbbra is fontos kommunikációs eszköz lesz, és a harmadik generációs, internetezésre is alkalmas verzió a jelenlegi gondok ellenére végül kihúzza az ágazatot az adósságcsapdából.

– Budapestről nézve feltűnő a brit külpolitika elkötelezettsége az Európai Unió bővítése iránt. Az integráció “mélyítésétől”, azaz a föderatív gondolatoktól azonban mintha ódzkodnának. Miért?

– Nagy-Britannia számára valóban nagyon fontos az unió keleti kiterjesztése, amitől a kereskedelem és a befektetési lehetőségek bővülését várjuk. Tény viszont az is, hogy a föderáció nem cseng jól a britek fülében. Nehezen viselik el, hogy sorsukat valahonnan Nagy-Britannián kívülről irányítsák. Még akkor is így van ez, ha kétségtelen: a régiók közötti fejlettségbeli kiegyenlítésben fontos szerepe van a brüsszeli apparátusnak. Ezt azért a többség elismeri, magát az uniós tagságot tehát semmi sem veszélyezteti.

– A magyar csatlakozás útját egyengethetné, ha sikerülne nálunk is meghonosítani a szigetországban jól bevált private-public partnershipet (PPP), azaz a partnerséget állam és magánszféra között. Mi a recept?

– Ahogy mondta, itt partnerségről van szó. Minden projekthez meg kell határozni a legjobb értéket (best value). Ez nem feltétlenül a legalacsonyabb ár, hiszen a jövőbeli szolgáltatás működőképességét, hatékonyságát is bele kell kalkulálnunk. Kórházak, börtönök, utak, vasutak építését lehet ilyenformán menedzselni. Minél több magánforrást sikerül bevonnunk, annál jobb. A cégek számára olyan terveket kell lerakni, amelyek garantálják a nyereségességet. A PPP-programok hosszú távúak, sokszor 25-30 évig tartanak. Eddig 510 ilyen kezdeményezés “futott” az Egyesült Királyságban, mintegy 30 milliárd font értékben. A lelkesedés nem hagyott alább: további 500 van előkészületben.

– A londoni City finanszíroz-e ilyen projekteket?

– Önmagában nem, mivel a City kiterjedése befolyásával ellentétben igen kicsi: csak egy négyzetmérföld. London egésze annál inkább részt vehetne ilyen programokban. Más kérdés, hogy a brit kormány és a londoni polgármester közötti viták az infrastrukturális fejlesztésekről ezt átmenetileg akadályozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik