Gazdaság

Heti portfólió – Felborzolt kedélyek

Heti portfólió – Felborzolt kedélyek 1Februárban még alapvetően kedvezőnek ítélte meg Közép- és Kelet-Európa részvénypiacainak idei kilátásait a Raiffeisen Alapkezelő szakértője, ma már csak kisebb módosításokkal tartja fenn ezt a véleményét. Bereczki Zoltán szerint főleg az aggasztó, hogy a napokban megint egy “szekrényből kieső csontváz” – ezúttal a WorldCom-ügy – borzolta a befektetők kedélyeit. A korábban említett fundamentális tényezők (a lassuló inflációs környezet, valamint a régiós részvénypiacnak a fejlett térségekkel szemben kimutatható alulértékeltsége) lényegében továbbra is fennállnak. Ez az év egyébként már dollárban mérve is tisztességes megtérülést hozott az errefelé invesztálóknak.

Heti portfólió – Felborzolt kedélyek 2Felmerülhet, hogy ilyen emelkedés után nem célszerű-e a profitot zsebre vágni. Erre Bereczki Zoltán részben igenlő választ ad. Az orosz piacon tavaly október óta végbement áremelkedést véleménye szerint jobb realizálni, így a korábbi portfólióban még szereplő Lukoil részvényei ezúttal kimaradtak. Hasonló az ajánlás az Egis esetében is: itt még nyereséggel célszerű kiszállni a részvényekből. Az év elején összeállított portfólió többi részvényét viszont tartásra, illetve növelésre javasolja. A Mol részvényárfolyama az elmúlt időszakban igencsak heves mozgást mutatott, de a szakember szerint mégis növelni érdemes a súlyát. Ennek legfőbb oka, hogy kezdeti, de biztató lépésként értékeli a kormányzat azon szándékát, miszerint megemelik a gáz nagyfogyasztói árát.

A kamatozó részt illetően felemás a helyzet. Az elmúlt hónapokban jó döntésnek bizonyult pénzpiaci alap előnyben részesítése az államkötvényekkel szemben. Bereczki a meredek hozamemelkedések ellenére is kivárást javasol, ugyanis véleménye szerint a jegybank még az ősz folyamán ismételt kamatemelésre kényszerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik