Gazdaság

Tippmix a vb alatt – Nyereményeső

A vb idején már eddig is megdőltek a Tippmix történelmi rekordjai, az esemény végéig pedig további csúcsokra számítanak.

Hetente legalább 30 ezer forintot teszek meg és legalább ennyit nyerek is – meséli Méhes Balázs, akit azonban nem csupán a most zajló labdarúgó-vb hozott lázba. Ezt az összeget – saját bevallása szerint – a sporteseménytől függetlenül is “megjátssza” az állami monopóliumként működő Szerencsejáték Rt. szervezésében zajló sportfogadáson, a Tippmixen. A 34 éves, kenyerét egyébként az idegenforgalomban megkereső fiatalember ugyanis valóságos megszállott, a játék lassan négyéves fennállása óta alig telt el úgy hét, hogy ne hódolt volna szenvedélyének. “Hetente két napon keresztül, napi 2-2 órát töltök a játéklehetőségek tanulmányozásával és a fogadással, a többi napon elég fél órát foglalkozni vele” – mondja, így pedig a befektetett idő és pénz minimum visszatermelődik, sőt, ha az egyik, a “titkos favorit meccs” bejön, akkor 40-50 ezer forintot simán elkönyvelhet nyereségként is. A módszere ugyanis az, hogy a 4-5 fix befutónak számító mérkőzés mellé egy meglepetés meccset is felvesz, ami – ha az élet a várakozásokkal szemben az általa tippelt eredményt produkálja – busásan hoz a konyhára. Azt persze ő is bevallja, hogy a játék közben nem feltétlenül a nyeremény lebeg a szeme előtt.

Tippmix a vb alatt – Nyereményeső 1EMELT TÉTEK. A fiatalember e szenvedélyével nincs egyedül, sőt, a Szerencsejáték Rt. friss statisztikái arról tanúskodnak, hogy a magyar szurkolók számára – a magyar válogatott távolmaradásától függetlenül – az idei labdarúgó-világbajnokság hozza majd minden idők fogadási csúcsait. Somorai László, a cég kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozza, hogy a mostani foci-vb eddig eltelt napjaiban máris megdőltek a játék történelmi rekordjai, az esemény végéig pedig további csúcsokra számítanak. A cég kimutatásai szerint a világbajnokság első két hete meghozta a várt rekordokat: a 23. héten az összforgalom 370,5 millió forintra rúgott, a 24. héten pedig még ennél is több pénzt kockáztattak

a hazai fogadók, összesen 375,7 milliót. A futballesemény hatására a játékosok nagyjából 150-170 millió forinttal nyúltak mélyebbre a zsebükbe, ennyivel költöttek ugyanis többet az idei évre amúgy jellemző, heti átlagos forgalomnak számító 200 millió forintnál.

Minden idők heti rekordját egyébként korábban a 2000-es belga-holland közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság hozta, akkor egy hét alatt 304 millió forintot kockáztattak a fogadók. A heti rekordok mellett most megdőltek a korábbi napi csúcsok is: a két legerősebb napnak a 24. hét hétfője – ekkor egyetlen nap alatt 90,3 millió forintra rúgott az összfogadás – és a 23. hét csütörtöke bizonyult a maga 90,4 millió forintos bevételével. A vb legnagyobb összeggel fogadott meccseinek toplistáján eddig a Törökország-Szenegál mérkőzés vezet 54 millió forinttal (lásd külön).

TÍZEZREK JÁTÉKA. A cég kimutatásai arra vonatkozóan ugyan nem adnak utalást, hogy eddig ki, mennyit kaszált ezen a játékon, hiszen az egyetlen szelvényen elérhető maximum nyeremény 200 ezer forint, külön nyilvántartást pedig nem vezetnek arról, hogy egy-egy játékos összesen hányszor játssza meg ugyanazt a tippet. A nyerési esélyekre legfeljebb tehát az adhat némi támpontot, hogy a cég mennyit fizetett ki a bevételeiből. A statisztikák szerint nagy átlagban persze a Szerencsejáték Rt. nyer, de az arányok azt mutatják, hogy a dörzsöltebb és jól tippelő játékosok sem csalódottak: a foci-vb első hetén a 370,5 milliós bevétellel szemben 224,6 millió forintos nyereménykifizetés állt, míg a 24. héten a nyeremények összege 180 milliót tett ki, a 375,7 milliós fogadás mellett. Arra is legfeljebb csak becslések állnak rendelkezésre, hogy mennyien vágnak bele hetente ebbe a játékba, hiszen az rt.-nél csak a beérkező tippszelvényeket számolják, azt pedig már nem, hogy ezek közül egy-egy kézben mennyi összpontosul. Ráadásul gyakori, hogy baráti társaságok közösen játszanak, ami eleve nehézkessé teszi a játékosok pontos számának kimutatását. Somorai László mindenesetre azt mondja, hogy sok tízezer emberről lehet szó, amit talán a heti fogadási összeg is alátámaszthat. Már akkor is közel 40 ezer résztvevő jönne ki, ha azt feltételeznénk, hogy a játékosok hetente nagyjából 10 ezer forintot költenének erre a szenvedélyükre. A kommunikációs vezető szerint a “tömeg” megbecsléséhez elegendő valamelyik nagyobb lottózóba bemenni, ahol a világbajnokság megkezdődése óta érezhetően nagyobb a forgalom. A nagyobb fogadási kedvet részben az is kiváltotta, hogy a vb előtt néhány héttel a cég kissé “leporolta” a Tippmixet és a totóhoz hasonlóan variációs lehetőséget vezetett be, ami azt jelenti, hogy a fogadó egy vagy két rossz tipp esetén a többihez kapcsolódó nyereményt még nem veszíti el.

Tippmix a vb alatt – Nyereményeső 2HAZAI PÁLYÁN. Habár a hazai sportfogadók előtt is kinyílt a világ, a devizaliberalizáció és az internet kínálta lehetőségek révén a földgolyó számos pontján fogadhatnak, a felmérések arról tanúskodnak, hogy továbbra is az állami monopóliumként működő Tippmixet részesítik előnyben. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a külföldi fogadást számos bürokratikus korlát nehezíti. Habár a hazai törvények bárki számára lehetővé teszik, hogy külföldi bukméker irodánál próbáljon szerencsét, ehhez minimum egy alkalommal oda kell utazni, szerződést kell kötni és valamelyik külföldi pénzintézetben még bankszámlát is kell nyitni. Ezt a procedúrát minden valószínűség szerint csak a “legmegátalkodottabb” szenvedélyes játékosok vállalják, akiknek a hírek szerint a közeli Szlovákia az egyik legkedveltebb célpontja, ahova még Budapestről is könnyen és rövid idő alatt át lehet ruccanni.

Magyarország egyébként – az állami játékszervezők adatait alapul véve – a teljes közép- és kelet-európai térségben vezet az egy lakosra jutó szerencsejáték-árbevételével. Ez a mutató 2000-ben – a megelőző évhez képest 7,5 százalékot növekedve – elérte a 23,4 eurót. A szerencsejátékokra költött pénz nagy része, mintegy háromnegyede továbbra is a különböző számsorsolásokra megy el, a sportfogadások aránya 18-20 százalékos. Ezen belül továbbra is a Tippmix mutatja a legnagyobb növekedést (szemben a totóval vagy a góltotóval). Az üzletág forgalma 2000-ben az előző évhez képest 2,2 milliárd forinttal ugrott meg, az összforgalomból ezzel 14,2 százalékos részesedést hasított ki. A forgalom a múlt évben pedig már elérte a 9,1 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik