Gazdaság

Kávéültetvények jótevői – Méheknek gyümölcse

Sokan talán nem is gondolnák, hogy a méheknek az általuk megtermelt mézen kívül egyéb gazdasági jelentőségük is lehet#<#, pedig ezek a rovarok általában nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a termesztett növényeink termést hozzanak. Amerikai kutatók most bebizonyították, hogy a méhek jelenléte még a kávé esetében is alaposan megnöveli a hozamot, pedig ezt a növényt az "alternatív beporzó rovarok mellett" nagyrészt a szél porozza be. Kávéültetvények jótevői – Méheknek gyümölcse 1A tudósok Panamában végzett vizsgálatai kiderítették, hogy az országba behurcolt afrikai mézelő méhek nektárgyűjtögető tevékenysége következtében a kávéültetvényekről mintegy másfélszer annyi kávébabot szüretelhetnek a gazdák, mint a rovarok nélkül. A kutatók bizonyos növények virágait letakarták, másokat szabadon hagytak; azok, amelyekhez a méhek hozzáférhettek, akár 50 százalékkal is több termést hoztak.

A méréseket végző tudósok szerint mindebből az következik, hogy a világ kávétermésének egyharmada köszönhető a hártyásszárnyúaknak. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a méhek több pollent juttatnak a bibékre, növelve így a megtermékenyítés esélyét.

A Dél-Amerikában végzett vizsgálat egyéb kérdéseket is felvet. A kávé (Coffea arabica) ugyanis afrikai eredetű növény, amelynek afrikai beporzói az amerikai kontinensen értelemszerűen nincsenek jelen. A szóban forgó méhek betelepítésével azonban a növény ismét visszanyerheti eredeti termőképességét. Így elképzelhető, hogy a kutatók valójában nem a hozamnövekedést érték tetten, hanem a méhek hiányában fellépő terméscsökkenést leplezték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik