Gazdaság

Heti portfólió – Nagyok előnyben

Heti portfólió – Nagyok előnyben 1Kifejezetten pesszimista hangulat uralkodik jelenleg mind a hazai, mind a nemzetközi részvénypiacokon#<#: a politikai feszültségek mellett külföldön elsősorban a gazdasági fellendüléssel, illetve ezzel párhuzamosan a vállalati eredménykilátásokkal kapcsolatos aggodalmak okozták az árak elmúlt hetekben tapasztalható erőteljes csökkenését. Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. elemzőjének várakozásai szerint a nyári - egyébként is alacsonyabb forgalmú - hónapokban a hangulat érezhetően és tartósan nem fog javulni. A szakember hoszszabb távon már optimistább: a fokozatosan gyorsuló globális növekedéssel és a vállalati eredmények javulásával párhuzamosan a részvénypiacok hangulata is jobbra fordulhat, ami az árfolyamokra is pozitívan hathat. Heti portfólió – Nagyok előnyben 2A következő fél évben Trippon Mariann szerint az európai részvénypiacok túlteljesítik az amerikaiakat, ezért a részvényportfólióba 10 százalékos súllyal bekerült az európai részvényeket vásárló alap. A hazai részvények közül jelenleg a legnagyobb likviditású blue chipekre érdemes koncentrálni, mert a javuló hangulatból ezek profitálhatnak elsőként.

Fundamentálisan a legnagyobb tartalékot a Matáv részvényeiben látja az elemző. A Richterre, valamint a második vonalbeli NABI-ra a papírok jó kilátásai miatt esett a választás.

A következő hónapokban nem számít a szakember az állampapír-piac hangulatának érezhető javulására, a romló inflációs kilátások miatt megítélése szerint jelentősebb mértékű negatív hozamkorrekcióra nincs kilátás. Az állampapír portfólióba az elemző rövid, éven belüli futamidejű papírokat ajánl, amelyek alacsonyabb kockázat mellett magasabb nominális hozammal kecsegtetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik