Gazdaság

Birkanyírás helyett – Biológiai olló

A birkanyíró szakma végét jelentheti az módszer, amelyet ausztrál kutatók fejlesztettek ki#<#: a hagyományos kézzel történő kopasztás helyett újabban speciális hormoninjekcióval váltják ki a gyapjú leválását. A technológia gazdája, a Bioclip nevű vállalat célja, hogy ily módon jobb minőségű és olcsóbb gyapjút állítsanak elő. Birkanyírás helyett – Biológiai olló 1A Bioclip fejlesztői szerint a vedlett birkaszőr tisztább és olcsóbb mint az ollóval levágott, mert nem tapad rá a sérülésekből származó vér és a véletlenül leborotvált bőrdarabok. E szennyeződések eltávolítása általában pluszköltséggel jár, de a kések okozta sebektől az állatok meg is betegedhetnek. A kiváltott vedlés ráadásul feleslegessé teszi a birkanyíró munkások alkalmazását is – jelenleg egyébként hatezren élnek ebből a mesterségből az országban.

A gyapjúhoz úgy férnek hozzá a juhászok, hogy az állatok bundájára az injekciózás előtt hálót húznak. A hormon bejuttatása után négy héttel egyszerűen eltávolítják ezt a ruhát, benne a levetett szőrrel.

Ausztráliában ma 110 millió birkát tartanak a gazdák, amelyekről évente 2,3 milliárd amerikai dollár értékű gyapjút nyírnak le – az ország ezzel a világ első számú gyapjútermelője. Az új, nyírást helyettesítő eljárást kifejlesztő Bioclip vezérigazgatója úgy tervezi, 2010-re már 23 millió birkán alkalmazhatnák a biológiai ollót, s ezen eljárással összesen 23 ezer tonna gyapjút remélnek begyűjteni. Jelenleg mintegy negyedmillió állaton tesztelik a kiváltott vedlés módszerét, és a Bioclip az idén zajló próbaperiódusban 725 tonna birkaszőrt takarít be. A cég a jövőben elsősorban az öt hónapnál fiatalabb bárányok piacára akar betörni, ezek adják ugyanis a legkeresettebb, legfinomabb nyiradékot, injekciózásuk pedig, kisebb testtömegük miatt, a legkönnyebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik