Gazdaság

Agrárium – Holtponton

Seres TiborAgrárium – Holtponton 1A Sara Lee Kávé és Tea Rt. elnök-vezérigazgatója: A hazai kávépiac legutóbbi negyedévét továbbra is meghatározta a nyerskávé alacsony ára, ehhez a kedvező állapothoz hozzájárult még a stabil és erős forint, így e szegmensben a fogyasztói árak a 2-3 évvel ezelőtti szinten maradtak.

A nyerskávéárak esetében azonban valószínűleg változás várható, hiszen az elmúlt időszakban évtizedes negatív rekordokat értek el, ennek nyomán számítok a termelők ellenintézkedésére. Bizonyos mértékű bizonytalanságot jelent számunkra, hogy bár az MNB deklarált elsődleges céljai közé tartozik az infláció csökkentése, ezt várhatóan befolyásolják majd a választások utáni beígért kormányzati költekezések, illetve béremelések. Jelenleg még az sem látható számunkra, hogy mi módon változik a támogatási rendszer.

A mezőgazdasági termelésnél az idén lényegében stagnálás valószínűsíthető; ezen belül a növénytermesztésnél visszaesés, az állattenyésztés esetében pedig némi emelkedés várható. A szarvasmarha- és a sertésállomány szinten marad, míg a baromfitermelésnél a tavalyi 12 százalékos bővülésre az idén is lehet számítani.

A mezőgazdasági termelői árak az első hónapokban folyamatosan csökkentek, az idei első negyedévi árszínvonal 8,6 százalékkal alacsonyabb a megelőző évinél. A nyár elejére azonban a termelői árak – a várható aszálykárok és a lecsökkent termőterület következtében betakarítható alacsonyabb gabonatermés miatt – ismét növekedni fognak. Az emelkedő gabonaárak az erősödő takarmányárakkal együtt növelhetik a hús árát, még akkor is, ha a korábbinál nagyobb lesz a kínálat.

A nemzeti földalapban jelenleg 400 ezer hektár terület van. Május elején, a pályázati kiírások közzétételével, megkezdődött ezek értékesítése. A tervezett 250-280 ezer hektárnyi föld eladása azonban minden bizonnyal elhúzódik, hiszen még a szükséges vagyonértékelések sem készültek el. Kérdés, a gazdálkodók érdekeit jobban szolgálná-e, ha a föld az állam kezében maradna addig, amíg megteremtődnek a nagyobb birtokok kialakítását szolgáló feltételek.

Agriculture – Deadlock

Agrárium – Holtponton 2 Agricultural production is likely to stagnate this year; within the industry, plant production will shrink while livestock breeding is expected to increase slightly. Cattle and hog stocks are projected to stay level; last year’s 12 percent growth of poultry production is expected to persist this year, too.

Agrárium – Holtponton 3Agricultural producers’ prices kept falling during the first months of 2002; the price index for the first quarter is 8.6 percent lower than the year before. By the beginning of the summer, however, producers’ prices – because of the expected drought and the lower grain harvest caused by shrinking field-land acreage – are expected to begin increasing. Growing grain and feed prices may push meat prices up even in spite of higher supply levels.

Agrárium – Holtponton 4The National Land Register currently consists of 400 thousand hectares of land. Its sale started with the publication of tenders at the beginning of May. Selling the planned 250-280 thousand hectares will, however, certainly take a long time, as not even the necessary value assessments have been prepared. Whether farmers’ interests would be better served by maintaining state ownership of agricultural lands until the conditions for forming larger farms come into being, is a question to be considered.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik