Gazdaság

Vízszint a Velencei tavon – térdig vagy derékig ér?

Aki nem lubickolással, hanem úszással szeretné egybekötni a napfürdőzést, ne a Velencei tót válassza úticélként: a tó vízszintje idén jó esetben közelíti meg a 140 centiméter.

A Velencei-tó alacsony vízszintjének emelésére az elkövetkező két hétben mintegy 800 ezer köbméternyi vizet eresztenek a tóba a pátkai tározóból – nyilatkozta a hét elején Szabó Mátyás, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Ezzel a megoldással optimális esetben várhatóan 3-4 centiméterrel sikerül emelni a tó jelenlegi 134 centiméteres vízállását. Az alacsony vízszint miatt korlátozást is bevezettek a nagy vízfelhasználóknál.

A térség legnagyobb vízfogyasztói – így például a dinnyési halivadék-nevelő tógazdaság – az elkövetkező hónapokban az igényelt mennyiségnek alig egyharmadát vételezhetik ki a tóból és vízgyűjtő területéről.

Vízszint a Velencei tavon – térdig vagy derékig ér? 1Az alacsony vízállás nem újdonság a Velencei tavon

Feljegyezések szerint a vízszintapadás tekintetében abszolút rekorder 1866, amikor a száraz mederben huszárok gyakorlatoztak.

Az alacsony vízszint miatt komolyabb vízpótlásra nyolc éve került sor. Akkor ugyanis alig haladta meg a 70 centimétert a vízszint, és az elmocsárosodás megakadályozására a rákhegyi ivóvízbázisról pótolták a vizet.

Szabó Mátyás szerint a mostani alacsony vízállás nem veszélyezteti a tó élővilágát, hiszen a vízszint ingadozása természetes jelenség a Velencei-tónál.

A vízügyi szakemberek abban bíznak, hogy a következő időszakban a bőséges csapadék akár centiméterekkel is növelheti majd a tó vízszintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik