Gazdaság

Öreghegyi szürkebarát 1999, – Mészáros Pál pincéje

Szürkebarát. A szürkebarát, magyarul Pinot gris, érdekesebb és többre képes, mint amennyire megbecsült Magyarországon.#<# Meghökkentően információgazdag és jelentős tud lenni, a robusztus chardonnayhoz hasonlatosan. Másfelől, hangsúlyozza az Alexandra borkalauz, az észak-olaszországi pinot grigio vízszerű, halvány, könnyű valami, míg az elzászi tokay-pinot gris, a tokaj nevet bitorló szürkebarát aranyos színnel, súlyos, fűszeres bukéval, gazdag olajos textúrával, kerekded citrusokkal és gyömbéres ízekkel ajándékozza meg befogadóját. A legtöbb szürkebarát a kettő közti ösvényen halad. Alkonyi szakíró úr szerint a szürkebarát egyenesen "a világ egyik legtöbbre érdemes szőlőfajtája." Öreghegyi szürkebarát 1999, – Mészáros Pál pincéje 1E heti szép borunkat a Tolnai borvidéken szüretelt szőlőből készítették értő kezek. Tolnáról nem túl sokat hallhatni, kicsit olyan mostohatesó a Szekszárdi mögött, inkább fehérek, mint vörösök hazája, ’98 január elsejétől választatott külön Szekszárdtól, olyan 2100 hektárnyi lehet, javarészt löszös, illetve barna erdőtalajos dimbek-dombok és a magára még várató hírnév jellemzik. Tárgyalt borunk komponistája, a szekszárdi hegyközsége feje komoly, 35 hektár fölött diszponáló műhelyében inkább vöröseket készít, az e bora a térség egyik legszebb fehére szerény ínyünk szerint.

Világos sárga szín, kiváló telt, gyümölcsös illat, ez az asszonyosság-teltség-testesség szignifikáns tulajdonsága a szépen iskolázott bornak. Lágy savak, a kitűnő egyensúlyt kerek egységbe fogja az elegáns édesség, némi palackbuké és az utóízben csöppnyi kesernyésség. E heti borunk a könnyű és nehéz pinot gris közötti arany középúton jár, a nehéz felé billenő kerek csípővel.

Mészáros Pál Öreghegyi szürkebarátja egy ételsor végére ajánlható leginkább, valamely nem gejl, szofisztikált desszert mögé, magam egy mandulamártással felhangosított szőlős rétes társaságában találkoztam vele először, és kaptam fel rá a fejem a gasztronómiát kamarazene-szerűen komponáló-tálaló budavári Fortunában, de nem akarom és nem is tudnám őszintén tisztelt szomszédom, Görgey úr kenyerét elvenni, úgyhogy csak annyit: tessék örömet meríteni e szép borból, senkit ne riasszon el a – hogy is mondjam – hagyományos szín- és formavilágú címke, előző korszakok hangulatának e szerény kövülete. A bor szebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik