Gazdaság

Ledekből lámpa – Izzók takaréklángon

Bár a legtöbb elektronikai eszköz már tartalmaz fénykibocsátó diódákat, vagyis LED-eket, e világítótestek egyelőre csupán jelzőfényként szolgálnak, lámpaként még nem.#<# Az amerikai Sandia National Laboratories kutatói nemrég olyan technológiát dolgoztak ki, amelyet alkalmazva a LED-ekből is megéri majd lámpát gyártani. Ledekből lámpa – Izzók takaréklángon 1Fénykibocsátó diódákat ma leginkább közlekedési lámpákban, gépkocsik féklámpáiban, vagy nagyfelbontású hirdetőtáblákban alkalmaznak, a háztartásokból, irodákból azonban teljesen hiányoznak. Pedig a Sandia mérései szerint ezek a lámpácskák tizedannyi energiát igényelnek ugyanakkora fényerő kisugárzásához, mint a wolframszálas izzók (de még a fénycsövek is kétszer többet fogyasztanak náluk), ráadásul hőkibocsátásuk is messze az előbbieké alatt marad.

Sajnos azonban a félvezetőkből egyelőre csak úgy lehetet nagyobb fényerejű lámpákat készíteni, hogy sündisznószerűen csokorba szedik azokat. Egyelőre még ez a megoldás sem tökéletes, mert a dióda jellegzetessége, hogy nem a teljes színspektrumot – tehát fehér fényt -, hanem annak csak egy részét, például zöld, kék, vagy vörös színt képes kisugározni. Ezek keverésével ugyan előállítható az emberi szemet kevéssé zavaró fény, de ez a “turmix” megoldás önmagában még nem kifogástalan. A Sandia azonban most olyan speciális félvezetőből készített diódát, amely csaknem teljesen fehér fényt bocsát ki magából, a hiányzó spektrumokat pedig különleges “fénypor” bevonatokkal próbálják pótolni. Az új LED-ek alapanyaga a gallium-nitrid, az ebből készül testek előállítási költségei pedig már alatta maradnak a hagyományos izzókénak.

Manapság az Egyesült Államokban az erőművekben megtermelt energia 20 százalékát világításra használják fel, ezért a Sandia kutatói úgy becsülik, az általuk lehetővé tett világítástechnológiai váltás az ország energiafogyasztásának akár 10 százalékos csökkenését is eredményezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik