Gazdaság

Heti portfólió – Maximumon?

Heti portfólió – Maximumon? 1Az elmúlt fél év során kiemelkedően teljesített a régió, ezen belül is a magyar és az orosz értékpapírpiac, különösen annak fényében, hogy a vezető nyugati tőzsdék inkább egyhelyben toporogtak, illetve csökkentek – tartja Elek Péter. Az Europool Alapkezelő portfólió menedzsere szerint a szárnyalás örömteli, mégis, az elkövetkező 6-12 hónapra egy kevésbé kockázatos befektetési stratégiát tart ésszerűnek.

A blue chipek közül ugyanis több már jelenleg is olyan magas áron forog, hogy kisebbfajta vakmerőség vásárolni belőlük. Mind a magyar, mind a térség egyéb tőzsdéin a vezető papírok – a jelenlegi gazdasági környezet változatlanságát feltételezve – elérték lokális maximumukat, s még nem világos, hogy milyen okok válthatnának ki további számottevő áremelkedést.

Az amerikai gazdaság tartós talpra állása egyelőre várat magára. A szélsőjobb előretörése Európában óvatosságra intheti a politikusokat a túl gyors és drága keleti bővítést illetően, ez pedig egyértelműen negatívan érintheti a térség gazdaságait és tőzsdéit. Kérdés, hogy Magyarországon a rendkívül sovány parlamenti többség mekkora mozgásteret enged az új kormánynak, hiszen a politikai bizonytalanság sohasem használ a tőzsdei életnek.

Heti portfólió – Maximumon? 2Ezen okok miatt egy konzervatívabb, kevésbé kockázatos portfoliót állított össze Elek Péter, amiben inkább a kisebb, de alulértékelt papírok szerepelnek. A külföldi részvények közül ajánlja a CEZ áramszolgáltatót, amennyiben egyszer valóban lezárul a privatizációja, továbbá a Lukoilt, ha a napokban meghirdetett új közép- és hosszú távú stratégiát ténylegesen megvalósítja.

A távközlési Vimpelcom még az orosz konkurenshez képest is igen alacsony P/E-vel forog, míg az Aeroflot a növekvő bel- és külföldi forgalmának, és a vállalat ígéretes hatékonyságnövelő programjának köszönhetően került az ajánlatba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik