Gazdaság

Üzleti terv nélkül

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek ma még nincs a részvényesi jogok gyakorlója#<# (azaz Stumpf István kancelláriaminiszter) által jóváhagyott 2002. évi üzleti terve - közölte a Figyelő kérdésére Kerényi Éva kommunikációs ügyvezető igazgató. Így nem tudható, mekkora a bevételi terv, mennyi teljesíthető a vagyonkezelő idei, 95,5 milliárdos kiadási előirányzataiból. Üzleti terv nélkül 1Tavaly az ÁPV Rt. bevételei 55,6 milliárd forintot tettek ki – tudtuk meg. Ez messze nem nyújtott fedezetet a költségvetési törvényben előírt 144,5 milliárd forint kiadásra, holott e kötelezettségeket már csökkentették a zárszámadási törvényben, amikor eltekintettek a vagyonkezelő 36 milliárdos osztalék-befizetésétől. Így jóval kevesebb jutott például az ÁPV Rt.-nél lévő cégek reorganizációjára, fejlesztésekre (lásd a táblázatot).

Közben az ÁPV Rt. külön kasszájából, az úgynevezett privatizációs tartalékból igen komoly kifizetések történtek: tavaly adták ki a 625 érintett önkormányzat gázközmű jussát, összesen 64,2 milliárd forint értékben, 3,4 milliárd forintot szintén az önkormányzatoknak, a belterületi földek utáni járandóságok után fizettek ki, 2,7 milliárdot pedig a kárpótlási jegyek életjáradékra váltására költöttek.

Üzleti terv nélkül 2A költségvetés 44,1 milliárdot juttatott a tartalékba, ebből fedezték többek között a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. 32 milliárdos, a Malév 9,2 milliárdos, valamint a Tokaj Kereskedőház Rt. 2,5 milliárd forintos tőkejuttatását. Végül is a tartalék 2001 eleji, 116,6 milliárdos állománya a tetemes költségvetési apanázs mellett is 51,9 milliárd forintra olvadt a múlt év végére. Ez az utolsó publikus adat az ÁPV Rt. privatizációs tartalékának állományáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik