Gazdaság

Cannes-i filmfesztivál – Woody Allen is ott lesz

Cannes-i filmfesztivál – Woody Allen is ott lesz 1A kelet-ázsiaiak és az amerikaiak jelenléte ezúttal a megszokottnál kisebb mértékű lesz a május 15-én megnyíló Cannes-i Filmfesztiválon.#<# A rendezvényen a brit és a francia filmek lesznek túlsúlyban. Mint azt a napokban Párizsban bejelentették, Woody Allen színész-rendező Hollywood Ending című filmjével veszi kezdetét a legrangosabb európai filmes seregszemle. Woody Allen egyébként ez idáig még nem vett részt a francia filmes megmérettetésen. Cannes-i filmfesztivál – Woody Allen is ott lesz 2A sorrendben immár 55. Cannes-i Filmfesztiválon másoké mellett Mike Leigh, Ken Loach, Manoel de Oliveira és David Cronenberg egy-egy új filmje is szerepel. A rövidfilmek versenyében egy magyar alkotás, Mészáros Péter Eső után-ja is megmérettetik a David Lynch vezette zsűri előtt. E kategóriába összesen tizenegy filmet válogatott be a bizottság. Mészáros Péter munkája egyebek közt argentin, osztrák, ausztrál, kanadai, ciprusi és hongkongi rendezők alkotásaival versenyez. A cannes-i mustrán még egy magyar filmet láthat a közönség. A “Rendezők két hete” szekcióban Forgács Péter alkotását, a Bibó breviáriumot – az idei Magyar Filmszemle kísérleti és kisjátékfilm kategória rendezői díjas filmjét – mutatják be.

DíjesőMoldoványi Ferenc dokumentumfilmje, a Gyerekek – Koszovó 2000 újabb három díjjal szaporította nemzetközi elismeréseinek sorát. A film a közelmúltban megkapta a houstoni Worldfest zsűrijének különdíját, a XX. Montevideói Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes díját, végül az Arizonai Filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját is.

A fesztivál egyik meglepetése Roman Polanski lesz, aki egy francia irányítású koprodukcióban forgatott filmmel, a The pianist cíművel szerepel 15 év után újra a fesztiválon. Filmje egy, a második világháborúban játszódó holokauszt-dráma, amely több önéletrajzi elemet is tartalmaz. A Cannes-ban debütálók közül érdemes megemlíteni a kínai Csia Zsang Unknown Pleasures című filmjét. Szintén figyelemre méltó két amerikai rendező első cannes-i bemutatkozása: Paul Thomas Anderson Punchdrunk Knuckle Love és Alexander Payne About Schmidt című filmje. Az előbbiben Adam Sandler, az utóbbiban Jack Nicholson játssza a főszerepet.

Cannes-i filmfesztivál – Woody Allen is ott lesz 3A közel-keleti válságtérség kiegyensúlyozottan képviselteti magát a szemlén. A palesztin Elija Szulejman Divine Intervention és az izraeli Amosz Gitaj Kedma című filmjét is bemutatják. A leghangsúlyosabb jelenlét azonban minden kétséget kizáróan a briteké és a franciáké lesz. A szigetországból érkezők négy, a házigazdák öt filmet mutatnak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik