Gazdaság

Biológiai jelzőrendszer – Kagylómonitor

Műanyaglemezekre ragasztott élő vándorkagylókkal ellenőrzik az ivóvíz minőségét a Fővárosi Vízművek Rt. laboratóriumaiban.#<# A kagylómonitornak elnevezett rendszerrel többek között az esetleges szennyezéseket, vagy mérgezéseket próbálják idejében észrevenni. “Egyelőre csak teszteljük a módszert, de amint ezen a munkán túlvagyunk, a kagylókra bízzuk, hogy jelezzenek, ha baj van” – mondja Barreto Sára, a vízmű biológusa. Hasonló rendszereket más laboratóriumok ugyan már működtetnek folyókban és halastavakban, de ivóvízben ők próbálják ki először. Biológiai jelzőrendszer – Kagylómonitor 1A Fővárosi Vízművek Rt. a tavalyi szeptember 11-e után döntött úgy, hogy egy éjjel-nappal működni képes ivóvízminőség-ellenőrző rendszert vezet be az újpesti laboratóriumban. A választás azért esett a kagylókra, mert fenntartásuk olcsó, s a puhatestűek megbízhatóan, érzékenyen és azonnal reagálnak a szennyezésre, vagy esetleg a mérgezésre: a vízminőségtől függően bezárják, vagy szétnyitják héjaikat. A kutatók egy, a kagylóhéjakra szerelt elektróda párral képesek mérni, mikor és milyen mintázatban nyílnak ki és csukódnak be a kagylók, ebből pedig számítógépes adatfeldolgozás után a vízminőségre következtetnek. A rendszer perceken belül képes vészjelzést adni.

Mivel a kutatók ivóvízben tartják a puhatestűeket, meg kell oldani azok táplálását. Élővízben ez nem jelentene problémát, hiszen ott a kagylók kiszűrik a szerves törmeléket és az algákat, de az ivóvíz a táplálék szempontjából sivatagnak számít. A biológusok ezért hetente algatenyészetet juttatnak a kagylók vizébe.

Major Évától, a vízmű vízminőség-ellenőrzési osztályának vezetőjétől megtudtuk: a rendszer az Európai Unióban általánosan elfogadott és elterjedt, működik például Olaszországban, Belgiumban, Angliában és Franciaországban is. A hazai tapasztalatok egyelőre meglehetősen hiányosak a témában. A módszert csupán kóstolgatják a cég munkatársai.

A vízművek számára a holland Delta Consult szállította az általa fejlesztett rendszert, amelynek a Mosselmonitor nevet adták. A komputerből, szoftverből és medencéből álló együttes összesen közel harminc millió forintba kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik