Gazdaság

Egy csésze kávé Szaxon Attilával

Szaxon Attila, a mezőgazdasági gépkereskedelemmel foglalkozó IKR Rt. vezérigazgatója szerint nem a kormány kudarca Brüsszel szerényebb agrártámogatási ajánlata.

Véget ért a magyar filmszemle és a berlini filmfesztivál is. A Harry Potter árnyékában milyen jövőt jósol a magyar filmnek?

Egy csésze kávé Szaxon Attilával 1– A Harry Potter a példa rá, hogy az embereknek kezd elege lenni a horrorból, a “patak vérből” és a csöpögős amerikai darabokból. De anyagi oka is van annak, hogy a magyar filmek mégsem fogják tudni felkelteni soha a nagyvilág figyelmét. Korábban is azt vártam a magyar filmtől, hogy kritizáljon, fedjen fel valamit, de nem hiszem, hogy ez ma már zajos siker lehetne.

– Ha már a pénznél tartunk, nem került le Magyarország a pénzmosásos feketelistájáról. Ilyen súlyos a helyzet?

– Nem hinném, hogy rosszabbak lennénk az EU-átlagnál. Szükség volt a pénzmosás elleni törvényre, de mondják meg konkrétan, hogyan lehet még védekezni. Az új törvénnyel már nyomon lehet követni a gyanús nagy tranzakciókat, és az unió országaiban sem jobb a helyzet. E téren EU-konformok vagyunk.

– Medgyessy Péter szerint azért ajánl Brüsszel a reméltnél kevesebb agrár- és régiós támogatást, mert a kormány rosszul lobbizott. Ezen múlott?

– Tíz éve küzd az unió a saját agrárreformjával, az agrárpénzek lefaragásával, mert a gazdák nem versenyképesek a nagy támogatások miatt. A tagjelölt országok pedig éppen ezekben a nagy agrártámogatásokban reménykedtek, amelyek eleve tarthatatlanok lennének a jövőben. Ez nem a magyar kormány kudarca, valamennyi jelöltnek ilyen feltételeket ajánlott Brüsszel. Vita helyett inkább erősíteni kellene a magyar mezőgazdaságot a csatlakozásig, hogy ne “lyukas gumicsizmában” kelljen az unióba belépnie. A családi gazdaságok mellett a nagyüzemekben is jó közérzet kellene. A szövetkezetek, a több ezer hektáron dolgozó társaságok is pánikba estek azzal, hogy elveszíthetik a bérelt földet, pedig a termelés zömét ők adják, így komoly veszélybe kerültek a kereskedők, a bankok is. Egy kormány sem vállalhat ekkora kockázatot.

– Az MSZP-frakció kivonult a parlamentből, s nem vesz részt a választások előtti utolsó ülésnapon, tiltakozásul a “hazaárulózás” miatt. Mivé fajul a kampány?

– Ahelyett, hogy a választók pénzén érdemi munkát végeznének a pártok, egymásnak esnek – ez kiábrándító. Meg fognak lepődni, ha egy nevető harmadik szerzi majd meg a politikától megcsömörlöttek szavazatait. Ezért nőhetett ki a semmiből a Centrum párt.

– Csurka István nem támogatja még az EU-csatlakozást sem. Mit szól hozzá?

– Jó, hogy már mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, de szerintem nincs más út mint az EU, ahol a termékeink nagy része piacra talál. Örülök, hogy bekerülünk az unióba, de – mint mondtam – nem szeretnék “szegény rokonként” belépni.

– Mikola István egészségügyi miniszter 607 milliárd forintos programot hirdetett, amellyel 150-300 ezer forintra emelkedik az orvosi fizetés. Jó ez nekünk?

– Orvos a feleségem, a bőrömön érzem mi folyik az egészségügyben. Kell a pénz, de ne előre mondják meg, hogy 600 vagy akár 800 milliárdot fordítanak rá, hanem állítsanak össze egy ésszerű tervet, egyeztessék az érintettekkel: a tiltakozó családorvosokkal, a nővérekkel, nézzék meg a külföldi mintákat is. De terv nélkül egyetlen fillért is vétek lenne elkölteni, vagy előre odaígérni…

– Többe kerül a kenyér és a pár forinttal a benzin is. Tartható-e az idei inflációs prognózis?

– Ausztriában egy zsömle kerül annyiba, mint nálunk egy kiló kenyér. Ahová tartunk, ott nemcsak a bérek, az árak is magasabbak, de egy biztos, április 20-ig terv szerint alakul majd az infláció.

– Végül egy vadállati hír, elkóborolt egy fekete párduc. Soha nem akart fenevadat tartani?

– A bábolnai IKR immár 50 milliárdos cég, kemény egyéniségek az igazgatók is. Egy-egy vezetői értekezlet után már nem hiányzik az oroszlánszelídítés. De tény, hogy divat vadállatot tartani, és egy szabad országban lehessen is. Azonban csak felelősséggel, senki se okozzon kárt, ne keltsen félelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik