Gazdaság

Újabb marskőzetek – Életnyomok nélkül

A Marsról származó további meteoritokat találtak kutatók az Antarktiszon és a Szaharában.#<# Ezekkel együtt huszonnégyre emelkedett a Marsról származó kődarabok ma ismert gyűjteménye. Újabb marskőzetek – Életnyomok nélkül 1Most összesen hat kődarab került elő, ám ezek közül kettő valószínűleg ugyanabból a meteoritból tört le. E páros nagyobbik darabja csaknem tizennégy kilogrammot nyom, ezzel pedig minden idők második legnagyobb marsi üzenethordozójának számít.

A szaharai köveket két veterán meteoritvadász, a francia Bruno Fectay és Carine Bidaut fedezte fel, ők már korábban is találtak itt marsi szikladarabot. A duó azért tartja jó lelőhelynek a Szaharát, mert az egyhangú homoktengerben egyszerűbb észrevenni a jellegzetesen sötét – a légkörbe való belépéskor többnyire megpörkölődött – “mennyköveket”. Ugyanez igaz az Antarktisz esetében is, ott az örök hó könnyíti meg az ilyen célú kutatást.

Újabb marskőzetek – Életnyomok nélkül 2A geológusok szerint a bolygónkra évente érkező mintegy húszezer meteorit közül csupán néhány százat sikerül megtalálni, és ezeknek is csak töredéke származik a Vörös bolygóról. A többi az űrben száguldó aszteroidák törmeléke.

A marskőzetek akkor kerülhettek a világűrbe, amikor a bolygóval aszteroida ütközött. A kődarabok egy része a Földön landolt – némelyik évmilliókkal ezelőtt, de van, amelyik alig néhány évtizede. Azt, hogy a kőzetek valóban a Marsról érkeztek, legbiztosabban a koruk alapján lehet megállapítani, ezek ugyanis általában nem idősebbek másfél milliárd évesnél. A “közönséges” meteoritok legalább négymilliárd évesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik