Gazdaság

Sajtófotó 2001 – Taroltak a fiatalok

Sajtófotó 2001 – Taroltak a fiatalok 1Ismét Gárdi Balázs, a Népszabadság fotóriportere nyerte el a Magyar Sajtófotó pályázat nagydíját; a fiatal fotós megszakítás nélkül immár harmadik éve érdemli ki a jeles szakmai elismerést. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által közösen meghirdetett pályázatra 254-en juttatták el munkáikat; a pályázat 9 kategóriájában összesen 2655 felvétel versengett.

Kiss-Kuntler Árpád, a fotóriporterek tavalyi alkotásait értékelő zsűri elnöke elmondta: a héttagú grémium döntéseinek mintegy 90 százalékát teljes konszenzussal hozta meg. A bírálóbizottság megítélése szerint “hihetetlenül gyenge” volt a hír-, nagyon erős volt viszont a képriport és dokumentarista kategóriában a termés. Gárdi Balázs az afganisztáni Kunduz ostromáról készített felvételeiért érdemelte ki a MÚOSZ nagydíját, a legkiemelkedőbb teljesítménynek járó elismerést. A díjak zömét egyébként, ahogy az elmúlt esztendőben is a fiatal, harminc év alatti fotósok érdemelték ki. Így a hírkategóriában első díjat nyert Sopronyi Gyula (Népszabadság) is e korosztályhoz tartozik. A képriportok között ugyancsak Gárdi Balázs munkáját találták a legjobbnak; az első helyezett ebben a kategóriában a harmadik díjat is elnyerte a tiszai árvíz idején készített felvételeivel.

Az emberábrázolás, portréfelvételek sorában Hegedüs Róbert (Színes Mai Lap) munkáját találták az első helyre méltónak. A művészet és tudomány kategóriára benyújtott alkotások közül Fekete András szabadfoglalkozású fotós munkája érdemelte ki az első díjat. A sporteseményeken készült fotók sorából Danis Barna (Nemzeti Sport) felvételét érdemesítették az első helyre. Természet és környezet kategóriában Fejér Gábor (Népszabadság) kapta az első díjat. A társadalomábrázolás és dokumentarista műfajú fotók közül Túry Gergely (HVG) munkáját találták a legjobbnak. A humor kategóriájába tartozó felvételek közül Kovács Tamás (MTI) fotója, míg a zsáner fotók közül Demecs Zsolt (Népszava) munkája kapta az első díjat.

Sajtófotó 2001 – Taroltak a fiatalok 2A kiemelkedő teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek járó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által felajánlott különdíjat Dudás Szabolcs (HVG) kapta, a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját pedig Hajdu András, a Figyelőnek is rendszeresen dolgozó szabadfoglalkozású ifjú fotóriporter érdemelte ki.

A Magyar Sajtófotó pályázat díjnyertes felvételeit a közönség március 16-tól a Néprajzi Múzeumban tekintheti meg; az ez évi díjazottak mellett az elmúlt húsz év terméséből is válogatást láthatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik