Gazdaság

Jonathan M. Lee – Egyesült Államok – Amerikai álom Pesten

Nem kevés álmatlan éjszakájába került Jonathan M. Lee-nek, hogy Chicagót elhagyja és jól jövedelmező, biztos állását feladva vállalkozásba fogjon Budapesten.

Multinacionális cégek alkalmazták, s céige partnerei között is számos nemzetközi vállalat található. “Egyetlen perce sincs elveszve, rendezett, összefogott, mindig felkészülve, tollal és füzettel ül le tárgyalni” – jellemzi üzleti partnerét Nógrádi Norbert, a UPC Magyarország Kft. ügyfélszolgálati igazgatója.

A LEHETŐSÉGEK HAZÁJA. Jonathan M. Lee az Egyesült Államok egyik élvonalbeli egyetemén, a University of Illinoison végzett, már csak ezért is igyekezett a képzettségének megfelelő munkakörben, azaz pénzügyi, befektetési területen elhelyezkedni. Ehhez képest az álláskeresése azzal végződött, hogy az első munkahelyén programozási feladatokat kellett megoldania, majd a humán erőforrás, később pedig a stratégiai működtetési vonalon szerzett tapasztalatokat. Számos ügyféllel került kontaktusba, s másokhoz hasonlóan felfedezte, hogy remekül tud emberekkel bánni.

S mivel az ügyfelekkel való kommunikáció egyik eszköze a call center, elkezdett ilyen telefonos ügyfélkapcsolati rendszereket tervezni, s az idők során ezen megoldások szakértőjévé vált. “Chicagóban laktam, de éveken át havonta csak két-három éjszakát voltam odahaza, ugyanis számos észak-amerikai és európai partnerünknek kellett call centert terveznem” – emlékszik vissza Jonathan M. Lee.

Tapasztalva, hogy mekkora igény van a munkájára, egyre többször fordult meg a fejében, hogy alkalmazottként már nem tud továbblépni, saját céget kellene alapítania. Leginkább az motiválta, hogy szeretett volna olyasvalamit, amit ő teremtett és ő birtokolhat, de egy ki nem próbált területen, úttörőként. Az Egyesült Államok ezért nem jöhetett szóba.

A KAPITALIZMUS HATALMA. Egy amerikai ismerőse korábban a Matávnál dolgozott tanácsadóként, s őt is bevonva üzleti tervet készített. “Úgy gondoltuk, a már Magyarországon dolgozó bátyám piaci tapasztalataival, a társunk telekommunikációs ismereteivel és az én iparági tudásommal életképes céget hozhatunk létre. Vegyes érzésekkel hagytam el Amerikát, soha nem voltam annyira izgatott, nem tartottam annyira a jövőtől, mint amikor föladtam a biztonságot jelentő, sok utazással járó állásomat, az igencsak magas fizetésemet, s az extra jutalmakat, hogy belevágjak a bizonytalanba. A másik oldalon viszont előttem lebegett a rohamosan fejlődő magyar piac, a hihetetlenül gyorsan változó ország, amelyet a kapitalizmus ha-

talma és ereje kiemelt a térség államai közül” – meséli az üzletember.

Jonathan M. Lee 31 éves amerikai állampolgár, édesapja 1938-ban hagyta el Magyarországot a családjával.

A University of Illionis hallgatójaként szerzett közgazdasági diplomát, s először az Andersen Consultingnál, majd az Arthur Andersennél dolgozott, innen lépett ki 1997-ben, hogy két amerikai társával megalapítsa a Marketlink Kft.-t, amelynek ügyvezető igazgatója.

Nőtlen, szeret kosárlabdázni, teniszezni, golfozni, búvárkodni és szörfözni – utóbbit az interneten; imád olvasni és moziba járni.

Gyűjti a jó borokat, szerinte a legjobb magyar borok összemérhetők a világ legkitűnőbb boraival.

Azt hitte, mindent tud már az iparágról, s meglepődve tapasztalta, hogy az emberei a saját habitusuk szerint átformálták a dolgokat, s neki is folyamatosan tanulnia kell. Az amerikai és a magyar látásmód szerencsésen keveredett a cégnél, így az ebből a szempontból “vegyes vállalatnak” tekinthető. Együtt élték meg, hogy itt is erősebb lett az igény az üzleti tranzakciók gyorsabb lebonyolítására, aminek egyik eszköze a telefon. “Versenytársként találkoztunk egy konferencián, ahol mindketten nagyon hasonló prezentációt tartottunk, s arra a következtetésre jutottunk, hogy nagyon komolyan kell venni a másikat. Azt a tudást és tapasztalatot, amelynek birtokosa, idehaza nemigen lehet megszerezni” – állapítja meg Lakatos Zsolt, aki 2001 szeptembere óta már Jonathan M. Lee cégének, a Marketlink Kft.-nek helyettes ügyvezetője.

A négy esztendeje tíz fővel induló társaság ma már 250 munkatársat foglalkoztat, s a tulajdonos nem is arra a legbüszkébb, hogy évente átlag 30 százalékos növekedést produkálva az idén várhatóan több mint egymilliárd forintos árbevételt könyvelhetnek el, hanem arra, hogy a vállalkozás mostanra is megmaradt baráti közösségnek. Ez is szerepet játszik abban, hogy ma már otthonának tekinti ezt az országot.

Jonathan M. Lee már maga mögött hagyta a kezdeti félelmeit. Elképzelései maximálisan bejöttek, s a budapesti központból a környező piacok meghódítására készül. Magyarország ugyanis szerinte (is) informatikai nagyhatalom, így biztosítottnak látja a hátteret a külföldi terjeszkedéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik