Gazdaság

Az év autója – Oroszlán harmadszor

A 21 ország 55 szakújságírójából álló bizottság a Peugeot 307-est választotta a 2002. év autójának. #<#A tavasszal a Frankfurti Autószalonon bemutatott oroszlánnal harmadszor nyerte el a megtisztelő címet 1969 óta a Peugeot. Abban az évben az 504-es, 1988-ban a 405-ös győzedelmeskedett. A most kiosztott díjjal a márka üdvöskéje méltó elismerést szerzett, amely egész 2002-ben elkíséri. Az év autója – Oroszlán harmadszor 1A hét hónappal ezelőtt bevezetett 307-es a Peugeot 7,2 milliárd frankos költségvetésből gazdálkodó T5 platform program elsőszülötte, amely a franciaországi Sochaux-ban és Mulhouse-ban készül napi 2 ezer darabos sorozatban. Eddig a csak kompakt változatban kapható 307-esből negyedmillió darabot értékesítettek világszerte, az év végéig 300 ezer, jövőre 550 ezer darab a terv. Ez utóbbi teljesítésével a 307-es minden idők legnagyobb sorozatú középkategóriás oroszlánjává válna.

A Magyarországon június közepén forgalomba került ötajtós változatból szűk öt hónap alatt 1,5 ezer kelt el. A magyar piacon értékesített Peugeot 307-esek 20 százaléka HDI dízel, 80 százaléka pedig benzines erőforrással szerelt változat volt. A kínálat novembertől a 110 lóerős HDI változattal, decembertől pedig a 3 ajtós és automata váltóval szerelt változattal egészült ki, de hamarosan kombi és négyajtós kivitelt is várnak a bennfentesek.

Az év autója – Oroszlán harmadszor 2A kistestvérhez, a 206-oshoz szorosan kötődő design ellenére a 307-es korszakváltást is jelez. A mai biztonsági igényeknek megfelelő vadonatúj (T5) padlólemezt is bevezette. Ám nem csak e téren szakított a hagyományokkal a 307-es, hanem a rendelhető biztonsági kiegészítők választékával is: ABS, elektronikus fékerő-szabályozó, fék-assistance, kipörgésgátló, első oldalsó és függönylégzsák, automatikus (telematikus) segélyhívás a légzsákok aktiválódásakor. A kornak megfelelő a fedélzeti kommunikációs rendszer: CD-lejátszóval, GPS-sel, hangvezérléses, beszédszintetizátoros, WAP-funkciós GSM telefonnal kombinált rádiókészülékkel, illetve fedélzeti navigációs rendszerrel is szállítják kívánság szerint. Így érkeznek meg az információk, s az automatikus segélyhívás mellett közvetlen a kapcsolat az ügyfélszolgálati központtal is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik