Gazdaság

A Politikai barométer vége

Talán mi sajnáljuk a legjobban, hogy nem lesz több Politikai barométer. Igazán nagy veszteségnek tartjuk, hogy éppen akkor nem lehet majd hétről hétre követni a pártok támogatottságának változását, amikor kiélezetté válik a küzdelem. A Politikai barométer megszűnésével csökken Magyarországon a közvélemény védettsége, vagyis nő a maipulálhatósága - ami ellen mi még szívesen küzdöttünk volna.



Módszertani megjegyzések

A TNS Módus hivatalos levélben értesítette az olvasókat, együttműködő partnereit, hogy nem folytatja a politikai közvélemény-kutatást.

A levelet változatlan formában közöljük, mert nem szeretnénk a döntésben szerepet játszó megfontolások egyikét sem kisebbíteni.

Mindig jár üzleti és politikai kockázattal a közvélemény-kutatás. Irreálissá válik azonban az üzleti kockázat, ha az ellenőrző testületek, szervezetek látókörébe politikai okok miatt kerülhet egy vállalkozás. Nehezíti a pártatlanság megőrzését, ha a bűnüldöző szervezet az eljárás során, a nyomozás közben kürtöli tele a nyilvánosságot a hivatalosan még csak nem is gyanúsított cég nevével.

A pártok támogatottságának bármilyen elmozdulásáról számolnak is be ezután a közvélemény-kutatók, az olvasó könnyen hiheti, hogy nem volt elfogulatlan a mérés.

Ilyenkor az üzleti, a szakmai és a politikai kockázatok együtt bőven szolgáltatnak elég indokot a kutatás befejezéséhez.

Ez a szerkesztő érzése. Függetlenül attól, hogy erre a búcsúlevél egy sorral sem utal.

A demokrácia barométerének mutatója megint lefelé ment egy fokkal.

Amennyiben az olvasók igénylik, keresünk partnert a rendszeres politikai tájékoztatáshoz.

A Politikai barométer vége 1TNS Modus Politikai barométer – köszönjük a figyelmet és az érdeklődést

Cégünk 2000. márciusától heti gyakorisággal készíti el a TNS Modus Politikai Barométer vizsgálatokat, amelyek a lakosság pártválasztását, pártszimpátiáját követik nyomon. A kutatás monitoring-jellegű vizsgálat, amelynek az a célja, hogy hétről-hétre nyomonkövesse a vélemények alakulását, tükrözze a tendencia-jellegű változásokat. Az eredmények mindig az utolsó négy héten megkérdezett, hozzávetőleg 950 válaszóló véleményét tükrözik. Az adatokat a TNS Csoport Miriad nevű szoftverével dolgozzuk fel, amellyel a tendenciavizsgálatok egyszerűek, gyorsak és megbízhatóak.

A kutatás-sorozat elindításával az volt a célunk, hogy a gazdasági elemzésekre, a márkák versenyhelyzetének folyamatos nyomonkövetésére már régóta használt módszert a politikai közvélemény-kutatások területén is elérhetővé tegyünk. Adatainkat több mint egy éves “próbafuttatás” után 2001. május végén publikáltuk először
együttműködve a FigyelőNet-tel és felajánlottuk minden érdeklődő olvasónak, politikai elemzőnek tájékozódásra, illetve – az egyéb publikációkon keresztül – a szélesebb nagyközönség tájékoztatására is.

Alkalmazott módszerünk újnak számít a hazai politikai közvélemény-kutatások területén, bár hasonlót más országokban gyakran használnak, különösen a választásokhoz közeledve. Eredményeink – bár a hibahatáron belüli eltéréseket időnként tartalmaztak – a többi közvélemény-kutató intézet publikált adataihoz hasonlóan alakultak, a változás-jellegű tendenciákat pedig híven nyomonkövették. Így lehetett hétről-hétre kimutatni a “Székely botrány” hatását, vagy a Fidesz/MSZP pár(t)harc aktuális alakulását és idei kiéleződését is.

A TNS Modus Politikai Barométer vizsgálatait a cég maga finanszírozza és ez hetente jelentős költséggel jár. Tekintettel a következő évben várható gazdasági recesszióra, 2002. évi gazdálkodásunkat – még néhány hónapra sem – akarjuk hasonló nagyságrendű költségekkel megterhelni, így ezév november végén leállítottuk a politikai kérdések vizsgálatát a monitoring kutatásunkon. Így az elmúlt héten megjelent adataink voltak a kutatás-sorozat utolsó publikált eredményei.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden érdeklődő olvasónak, aki a FigyelőNet-en, más Internetes oldalon vagy a nyomtatott és audióvizuális sajtóban követte adatainkat. Köszönjük az újságírók, politikai elemzők érdeklődését és figyelmét, jóindulatú kritikáját, a szakma támogatását.

Köszönjük kérdezőbiztosainknak is a minden heti fáradhatatlan munkát az egész ország területén, s többi kollégánknak – beleértve a FigyelőNet-es kollégákat is – a sokszor éjszakába nyúló munkanapokat, annak érdekében, hogy az elemzések heti rendszerességgel elkészülhessenek. Kutatóink, kutatásvezetőnk napi munkájuk mellett készítették el hétről-hétre az elemzéseket, publikációkat. Az ő lelkes közreműködésük nélkül a rendszer nem működhetett volna.

Legfőképpen pedig szeretnénk megköszönni annak a sokezer honfitársunknak az együttműködését, akik válaszoltak a hozzájuk bekopogó kérdezőbiztosainknak és elmondták véleményüket, pártválasztásukat, beszámoltak politiai szimpátiájukról, amit mi a legjobb tudásunk szerint, a lehető legnagyobb szakmai gondossággal elemeztünk és tártunk a nyilvánosság elé.

Reméljük, hogy munkánkkal segítettük a tájékozódást, a politikai demokrácia fejlődését.

Budapest, 2001-12-12.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik