Gazdaság

Politikai barométer – november 22.

Azonos értéket ér el a két párt lassanként minden jellegzetes mutatójában, és a hibahatáron belüliek az elmozdulások. A TNS Modus legfrissebb adatai szerint a biztos szavazók körében öt ponttal vezet a Fidesz-MDF választási szövetség a szocialisták előtt.



Módszertani megjegyzések

A TNS Modus 2000. márciusától folyamatosan, mindennap végez adatfelvételt. Hetente összesen 240 felnőttet kérdeznek meg az ország 135 településén – mindig másutt. A 45. heti, görgetett adatok a 2001. október 15. és november 11. között megkérdezett 950 személy válaszai alapján születtek. Az ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (95 százalékos megbízhatósági szint mellett), ami azt jelenti, hogy a közölt eredmények legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a “valós értékektől”, amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőtt korú magyar állampolgárt megkérdeznek (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a “biztos szavazó, pártot választók” esetében a hibahatár csaknem 6 százalékpont). A legfrissebb vizsgálati eredményeket minden héten hasonló módon (négy hétre görgetett formában) közöljük.
A kutatás részletes módszertana, a választási szövetséggel előállt új helyzet számítási modellje a TNS Modus honlapján>>

Politikai barométer – november 22. 1Őrzi előnyét a koalíció

A 42-45. hetek mérlege (a 2001. október 15. és november 11. között megkérdezett 950 személy válaszai alapján): a Fidesz-MDF pártszövetség tartja előnyét az MSZP előtt a biztos szavazó pártválasztók körében. Ha most vasárnap lennének a választások és a szavazók úgy viselkednének, ahogy a számítások modellezik, akkor 46 százalék szavazna a Fidesz-MDF-re és 41 százalék az MSZP-re. Az MSZP szavazóbázisa az elmúlt hetekben alig változott, a választási szövetség fokozatosan megerősödött, újabb egy százalékkal nőtt a különbség a két nagy rivális között a múlt heti eredményekhez képest.

Nem tudják növelni táborukat a kisebb pártok

Veszélybe kerülhet a Parlamentbe való bejutás, ha egymást húzzák le a kisebb támogatottságú pártok, mivel egyiknek sem sikerült jelentősebb mértékben növelnie választási esélyeit az elmúlt hónapokban. Most a szabad demokraták 3 százalékon állnak. A MIÉP és a Munkáspárt tartja az egy héttel korábban jelzett 3 százalékos eredményét, míg az FKGP lejebb csúszott: most 2 százaléka van.

Ugyanolyan népszerű a Fidesz-MDF, mint az MSZP

A potenciális szavazók rokonszenvéért folytatott küzdelemben fordulat állott be a legutóbbi hetekben. A Fidesz növelni tudta szimpátiaértékét, miközben a szocialisták iránti lakossági rokonszenv csökkent. A 34. héttől – augusztus második felétől – a legutóbbi napokig tartó időszakban 4 ponttal növekedett a fiatal demokraták és ugyanennyivel csökkent a szocialisták mutatója a százfokú skálán. Elolvadt mára az MSZP előnye: legutóbbi adataink szerint 50 ponttal fej-fej mellett állnak az élen.

Szoros a verseny a harmadik helyért is. Teljesen megegyezik az SZDSZ és az MDF pontértéke: mindketten 39 ponton állnak, miután csökkent a legutóbbi időszakban a vizsgált mutatójuk. Javítottak ugyanakkor megítélésükön a kisgazdák: az elmúlt hetekben 3 pontot emelkedett rokonszenvindexük, de a 16 pontos eredményükkel továbbra is ők az utolsók a parlamenti pártok szimpátiarangsorában.



Mi történt a héten?
A Törésvonal Politikai Elemző Központ szerint

•Az amerikai repülőgép szerencsétlenség és az afganisztáni háborúban bekövetkezett jelentős fordulat kapcsán két napra ismét a külpolitikai hírek kerültek a címlapokra. A magyar politikai napirenden ezúttal csak három párt (Fidesz, MSZP, SZDSZ) tudott megjelenni. A hét vezető témáját Medgyessy Péter lobbiügye, valamint a zárszámadás elfogadása és az arra adott szocialista igenek jelentették. A Terry Black-ügy, az EU országjelentése és az MSZP alkotmánymódosítási javaslata két-két napon szerepelt a vezető hírekben.
•A Fidesz-MPP (összes: 8, pozitív: 5, negatív: 4) a héten négy output jellegű témában is kezdeményező volt (zárszámadás, 4-es út, döntés a minimálbérről, gödi kormányülés). Ezeken kívül még az input témaként definiált és kedvezőnek nevezett uniós országjelentés adta a párt pozitív témáját. Miközben kiemelkedően sok pozitív témája volt a pártnak, a héten a 40-41. héthez hasonló nagyságrendű, a párta nézve hátrányos ügy került napirendre (Varga-, Várhegyi, Schlecht- és Rigler-ügy).
•Az FKGP (0, 0, 0) és az MDF (0, 0, 0) nem volt szereplője a hét egyetlen napirendre került témájának sem. Torgyán József pártelnök november 15-ei nyilatkozata egy lehetséges nagykoalícióról és az azt előkészítő állítólagos tárgyalásokról nem lépte át az ingerküszöböt.
•Az MSZP (5, 2, 2) újabb két pozitív témával jelentkezett (mezőgazdasági reform és alkotmánymódosítási javaslat – utóbbi két napon is átlépte az ingerküszöböt), ám a hét mindkét vezető témájában defenzívába szorult (zárszámadás, lobbiügy). A párt lakáspolitikai elképzeléseiről szóló nyilatkozatok nem kerültek a vezető hírek közé.
•Az SZDSZ (2, 1, 1) a pártelnök debreceni megszólalásával (agrár témában) jelentkezett pozitív, míg a Schlecht-ügy újabb fordulatával negatív témával. Mindkét ügy sajátossága azonban, hogy egyrészt alig lépték át az ingerküszöböt, másrészt pozitív-negatív besorolásuk vitatható. Az elmúlt két hétben a napirenden szereplő székház- és kampánypénzvita a 46. héten már nem került a vezető hírek közé.
•A MIÉP (0, 0, 0) a héten nem volt szereplője a politikai napirendnek. A párt újabb, kisgazda frakcióból történő “igazolásáról” szóló bejelentés nem lépte át az ingerküszöböt.

A Törésvonal Politikai Elemző Központ kutatói hetente készítenek politikai elemzést a médiában napirenden lévő témákról.







A hét összes grafikonja >>



Mit mondanak a többiek?





• Szabad lekérdezés >>

• Négy intézet mérései >>

Politikai barométer – november 22. 2Orbán Medgyessy sarkában

Jelentős a közeledés a két nagy párt meghatározó személyiségeinek versenyében is: a vizsgálatunk kezdete – június közepe – óta kevesebb, mint felére csökkent Orbán Viktor és Medgyessy Péter rokonszenvindexe között a különbség. Míg eleinte 7-8 ponttal vezetett a szocialisták kormányfőjelöltje, majd a 30. héten már tíz pont volt a különbség, jelenleg mindössze 4 pontnyi az előnye riválisa előtt a százfokú skálán.

Hasonlóan pártjaik versenyéhez, a Fideszes politikus fokozatosan feljebb tornázta magát: a 34. héttől a 43. hétig négy ponttal növelni tudta rokonszenvindexét, míg Medgyessy az utóbbi hetekben ugyanennyit veszített. Különösen a legutóbbi időszak alakult kedvezőtlenül a szocialista politikus számára: a múlt héten közölt adatainkhoz képest mostanra két ponttal csökkent rokonszenvindexe. A “jelenlegi” állás: 54 ponton áll Medgyessy Péter és 50 ponton Orbán Viktor – a különbség, a csökkenések ellenére, továbbra is szignifikáns.

Nem javul a kormány megítélése

Nem javult tovább az utóbbi hetekben a kormány megítélése. Míg korábban arról számoltunk be, hogy érzékelhetően kedvezőbb a kabinet tevékenységével kapcsolatban a lakosság véleménye (különösen szeptember közepétől javultak látványosan a mutatók) a legutóbbi hetekben visszaestek a vizsgált értékek. “Jelenleg” 39 pont a teljes lakosság és 44 pont a biztos szavazó pártválasztók körében a százfokú skálán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik