Gazdaság

Politikai barométer – november 15.

Egy ponttal növelte előnyét a Fidesz-MDF választási szövetség a szocialisták előtt - a TNS Modus legfrissebb adatai szerint. Orbán Viktor és Medgyessy Péter támogatottsága között nem változott a különbség, a szocialista miniszterelnök-jelölt 4 ponttal van előrébb.



Módszertani megjegyzések

A TNS Modus 2000. márciusától folyamatosan, mindennap végez adatfelvételt. Hetente összesen 240 felnőttet kérdeznek meg az ország 135 településén – mindig másutt. A 44. heti, görgetett adatok a 2001. október 8. és november 4. között megkérdezett 950 személy válaszai alapján születtek. Az ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (95 százalékos megbízhatósági szint mellett), ami azt jelenti, hogy a közölt eredmények legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a “valós értékektől”, amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőtt korú magyar állampolgárt megkérdeznek (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a “biztos szavazó, pártot választók” esetében a hibahatár csaknem 6 százalékpont). A legfrissebb vizsgálati eredményeket minden héten hasonló módon (négy hétre görgetett formában) közöljük.
A kutatás részletes módszertana, a választási szövetséggel előállt új helyzet számítási modellje a TNS Modus honlapján>>

Politikai barométer – november 15. 1Növelte előnyét a polgári koalíció

A fiatal demokraták “szavazatokra váltották” pártjuk népszerűségének emelkedését, a Fidesz-MDF pártszövetség egy kicsit növelte előnyét az MSZP előtt a biztos szavazó pártválasztók körében. A 40. hét adatai szerint még a szocialisták vezettek 3 százalékkal, de a legutóbbi időszakban a fiatal demokraták és a “fórumosok” együttesen mintegy 6 százalékkal növelték választási esélymutatójukat, miközben az MSZP szavazóbázisa lényegében nem változott.

A küzdelem állása továbbra is igen kiegyenlített, az elmozdulások mértéke nem haladja meg a mérési hibahatárokat. Ha most vasárnap lennének a választások, és a szavazók úgy viselkednének, ahogy a generált adatok mutatják, akkor 46 százalék szavazna a Fidesz-MDF-re és 42 százalék az MSZP-re.

Egyre kevesebb ponton osztoznak a kisebb pártok

Tovább romlottak a kisebb támogatottságú pártok esélyei. A legújabb adatok szerint a szavazatok 12 százalékán osztoznak. Az arány a 40. héten még 17 százalék volt. A két nagy párt megerősödése különösen a szabad demokratákat sújtotta, hiszen a 38. héten még 6 százalékos szavazóbázisuk volt, míg “jelenleg” 2 százalékon állnak (a csökkenés mértéke szignifikáns). A MIÉP, a kisgazdák és a Munkáspárt valamelyest stabilizálta helyzetét: mindhárom párt megőrizte az egy héttel korábban jelzett 3 százalékos eredményét.



Mi történt a héten?
A Törésvonal Politikai Elemző Központ szerint

•A 44. hétről egyértelműen elmondható, hogy a vezető hírek között ismét belpolitikai témák domináltak. A napirend szerkezete tehát visszatérni látszik a 37. hét előtti állapotokhoz, azzal a jelentős különbséggel, hogy a 43. és különösen a 44. héten elsősorban a Fidesz-MPP profitált a változásból. Miközben a 37. hét után a strukturális tényezők – külpolitikai dominancia, válságmenedzselés – nehezítették meg az ellenzéki tematizálást, most az újra “érdekessé váló” belpolitikai napirenden sem tudott az MSZP és az SZDSZ pozitív kezdeményezésekkel, alternatív javaslatokkal megjelenni. További érdekességként állapítható meg, hogy bár a napirenden már nem szenvednek hátrányt a belpolitikai témák, mégis meglepően kevés jelentősebb politikai vitatéma akad. 2001 őszén alig található olyan ügy, amely heteken át napirenden maradna. Az egy-egy nap vezető híreként azonosított témák legfeljebb pár napig szerepelnek a hírekben, a többség pedig – gyakran tartalmánál fogva – mindössze egy nap vezető híre marad.
•A 44. héten 12 vitatéma került az adatbázisba. Három ügy maradt több napig is a napirenden: az örökbefogadási vita, a Schlecht-ügy és a Szabadi Béla mentelmi ügyében hozott bizottsági döntés.
•A Fidesz-MPP (összes: 10, pozitív: 7, negatív: 1) még a kiemelkedőnek minősített 43. hétnél is jobb hetet zárt, miközben valóban jelentős politikai témája nem akadt. A párt 7 pozitív témával jelent meg (terrorakció elleni védekezés, kormányülés döntései, szülők támogatása, szoboravatás, Strauss-díj, sorozás átalakítása, november 4-ei megemlékezések). Ráadásul a pártra nézve hátrányosnak minősített Schlecht-ügyet a héten végleg lezárta az ügyészség.
•Az FKGP (0, 0, 0) – immáron három hete – ezúttal sem volt szereplője a politikai napirendnek.
•Az MDF (1, 1, 0) ismét egy Fidesz-MPP-vel közös megemlékezéssel került a vezető hírekbe.
•Az MSZP (3, 0, 1) utoljára július elején, a 27-28. héten szerepelt ilyen gyengén, igaz, akkor, a nyári uborkaszezonban a Fidesz adatai sem voltak sokkal jobbak. Most, a megváltozott politikai viszonyok mellett még figyelemreméltóbb az MSZP tematizálási deficitje, különösen annak fényében, hogy a 30. héttől kezdődően a szocialisták a napirendi adatok tekintetében egyre jobban megközelítették a legnagyobb kormánypártot, s csak a válságmenedzselés kapcsán nőtt meg ismét a Fidesz előnye. A 44. héten az MSZP egyetlen pozitív kezdeményezéssel sem jelent meg a napirenden, s mindössze három témában volt egyáltalán megszólaló.
•Az SZDSZ (4, 0, 0) sem tudta folytatni a 39-43. hét közötti jó szereplését, ezúttal egyetlen pozitív témája sem akadt a pártnak. Az azonban továbbra is elmondható, hogy a liberálisok a napirend állandó szereplői maradtak. A 44. héten négy ügyben (Schlecht-ügy, Szabadi-ügy, kampánypénzek és 56-os megemlékezések) is megszólalók voltak, ám ezek közül kettő a pártra nézve hátrányos témaként jelent meg a napirenden. Ilyen utoljára a 24. héten fordult elő, azóta a mostanáig eltelt 19 héten összesen 1 negatív témája akadt a pártnak.
•A MIÉP (0, 0, 0) harmadik hete nem került az országos napirendre, miközben a párt számos témában megszólaló, ám ezek a hírek ingerküszöb alatt maradnak a vizsgált orgánumokban.

A Törésvonal Politikai Elemző Központ kutatói hetente készítenek politikai elemzést a médiában napirenden lévő témákról.



A hét összes grafikonja >>



Mit mondanak a többiek?





• Szabad lekérdezés >>

• Négy intézet mérései >>

Megállt a Fidesz iránti szimpátia növekedése

Míg a 34. héten 46 ponton álltak a fiatal demokraták a százfokú skálán, a 43. héten ez az érték 51 pontra emelkedett (a növekedés mértéke meghaladta a mérési hibahatárokat). A legújabb adatok szerint megtorpanni látszik a Fidesz látványos felívelése: 51 ponton állnak, csakúgy, mint egy héttel korábban. Változatlan az MSZP lakossági megítélése is: a 42. hétre vonatkozó 52 pontos értékről azóta sem mozdult el a párt rokonszenvindexe. Egy éve nem volt ilyen szoros a verseny.

Csökkent a kormány népszerűsége

Kisebb mérvű visszaesést tapasztalunk a kormány tevékenységének lakossági megítélésében: legújabb adataink szerint az összes megkérdezett esetében a százfokú skálán 39 pont, a biztos szavazó pártválasztók (a lakosságnak mintegy harmadát kitevő csoportja) körében pedig 43 pont a százfokú skálán. Mindkét érték egy ponttal alacsonyabb az egy héttel korábban közölteknél. Megtorpan tehát a korábbiakban jelzett trendszerű “felívelés”.

Politikai barométer – november 15. 2Medgyessy előnye öt pont Orbán előtt

Nem javult tovább Orbán Viktor lakossági megítélése sem: rokonszenvindexe a legújabb adatok szerint az összes megkérdezett körében változatlanul 51 ponton áll a százfokú skálán. Miután nem változott Medgyessy Péter pontértéke sem (56 pont a 42. hét óta), a két nagy párt meghatározó személyiségeinek versenyében továbbra is szignifikáns előnnyel vezet a szocialisták kormányfő-jelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik