Gazdaság

Egy csésze kávé Pick Tamással

Majdnem mindegy, hogy jövőre a jobb, vagy a bal oldal nyer a választáson, oly kicsi a különbség - véli Pick Tamás, a Pick Szeged Rt. tiszteletbeli elnöke.

Tizenkét évig élt Ausztráliában. Milyen az ausztrál kávé?

– Pocsék, legalábbis 1950-ben, amikor Melbourne-ben először kóstoltam, ihatatlan volt. Mint volt angol gyarmaton, elsősorban teáztak. Ma már persze a kávé is olyan, mint bármely világvárosban.

– Ausztráliában nemrég választás volt, ahol harmadik alkalommal nyertek a liberálisok. Jövőre mi is választunk, milyen győzelemnek örülne?

Egy csésze kávé Pick Tamással 1– Az ausztráliai eredményben az is szerepet játszott, hogy nemrég nem fogadtak be egy hajónyi afganisztáni menekültet. Az eset nyomott hagyott az ottaniak lelkében. A meglehetősen “fehér” Ausztráliában ugyanolyan társadalmi, kulturális feszültséget okoz a menekültek befogadása, mint például Németországban a vendégmunkások és leszármazottaik integrálása. Itthon a szélsőségeseket leszámítva szerintem mindegy, hogy a jobb, vagy a bal oldal nyer, kicsi a különbség.

– Az Egyesült Államokban harminc évig élt. Hogyan vélekedik a terrorizmus ellenes harcról?

– Az amerikaiak naivak, az egész felfogásuk a bizalomra épült: “megbízom benned, amíg nem bizonyítod az ellenkezőjét”. A legnagyobb sokkot az okozta, hogy ennek vége. A katonai dolgokhoz nem értek, úgyhogy idézném, amit valaki frappánsan megállapított a terrorizmus elleni harcról: “Aki tudja, hogy mit is kellene most csinálni, az nem jól informált.”

– Térjünk haza. Beletörődik, hogy elvesztette a pert a Pick Rt.-vel szemben a névhasználatról?

– Mehettem volna Strasbourg-ba, a nemzetközi bírósághoz, de sokba kerülne, túl hosszú időbe telne, s a győzelmem se lenne biztos, mert ilyen per még nem volt. Nem vagyok Don Quijote alkat, hasznosabb dolgokra kell fordítanom az energiáimat.

– “Pick. Folytassa!” – ajánlja egy most futó reklámkampány. Pick Tamás is folytatja a cégnél? Miben állapodott meg a társaság fő tulajdonosaival?

– Mint a névadó család tagja, volt tulajdonos, november 13-tól én vagyok a Pick Szeged Rt. tiszteletbeli elnöke. Képviselni fogom a Pick Szeged Rt.-t, kifejezve a folyamatosságot, utalva a múlt és a jelen kapcsolatára. De ennek nincs köze a perhez.

– A régi nagyiparosok visszatérnek Magyarországra, nem érez párhuzamot saját sorsa és Zwack Péteré között?

– Hogyne, egy klubba tartozunk, hiszen a Herendivel és a Tokajival együtt a Zwack és a Pick alakította a Hungaricum Klubot. Nem csak a sorsunk, még a nevünk hangzása is hasonlít. Személyesen is találkoztunk már, de nem szoros a kapcsolat, hiszen csak most kezdtem a tiszteletbeli elnökséget.

– Fenyeget a recesszió, amikor az emberek kevesebb szalámit esznek. Mi vár a Pick Szeged Rt.-re?

– A felmérések szerint a recesszióban valóban kevesebbet költenek az emberek a luxusra, de a luxus élelmiszerekre viszonylag többet áldoznak. A részvénytársaság jövőjét az uniós csatlakozás alapvetően megváltoztatja majd. Helytállásához fontos lesz hangsúlyozni, hogy ez a 132 éves szalámi különleges, más mint az olaszoké. A régi magyar márkák megőrzésében egyébként éppen az olyan összefogások segítenek majd, mint amilyen a Hungaricum Klub.

– A cégalapító Pick Márk unokájaként Szegeden született, édesapja még a szalámigyárat vezette. Élt Svájcban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Milyen nyelven álmodik?

– Ha Svájcról álmodom, akkor németül, ha az Amerikában élő unokáimról, akkor angolul, de számolni és káromkodni csak magyarul szoktam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik