Gazdaság

A hét

Amerikai maraton

A hét 1Harmincezer résztvevő vágott neki rendkívüli biztonsági őrizet mellett az idei New York-i maratonnak. Ám az utca optimizmusát nem tükrözi a gazdaság: nyolcesztendei növekedés után az idei harmadik negyedévben csökkent az amerikai GDP. Az előzetes becslés szerint – a második negyedévi 0,3 százalékos éves szintű növekedés után – 0,4 százalékos volt a visszaesés. Az utolsó negyedévre szintén negatív növekedés várható, s ezzel definíciószerűen is teljesül a recesszió fogalma. Tovább nő az állástalanok tábora is: a szeptemberi 4,9 százalék után októberben már az aktív népesség 5,4 százaléka volt állás nélkül. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig kedden újabb 50 bázisponttal, 2,00 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat. Ilyen alacsony szintre 1961 óta nem volt példa.

Csúszik a pénzmosás-vita

Nem járult hozzá az ellenzék ahhoz, hogy az országgyűlés a házszabálytól eltérve sürgősséggel tárgyalja a terrorizmus elleni törvénycsomagot, a kérdés így kedden nem kerülhetett a parlament elé. Az MSZP az anonim betétek megszüntetésével és az általában a terrorizmus elleni küzdelemmel összefüggő törvényi változtatások előrehozott vitáját kész lett volna elfogadni, de a pénzmosás megfékezését szolgáló cikkelyeket csak a már rögzített menetrend szerint engedte volna napirendre tűzni. A sietséget, mint a Fidesz is elismerte, az indokolta, hogy az Európai Unió szerdán – lapzártánk után – zárta le a tagjelöltekről szóló országjelentéseket, s a kabinet még ez előtt szerette volna elfogadtatni a jogszabálycsomagot. Annak életbe léptetése a kormány reményei szerint abban is segítene, hogy Magyarország lekerüljön a pénzmosás elleni harccal foglalkozó OECD-munkacsoport feketelistájáról.

Nem kell a Mol a PKN-nek

Hiába esett az előző varsói kormányzat választása a Mol Rt.-re, a lengyel PKN Orlen kőolajipari tröszt vezetése a cég 17,58 százalékos részének privatizálásánál az osztrák OMV-t részesíti előnyben. Andrzej Modrzejewski, a PKN elnöke ezt a Bloomberg húrügynökségnek azzal indokolta, hogy tekintettel voltak “a nagyon bonyolult világgazdasági helyzetre”, és míg az OMV és a PKN pénzügyileg szilárd, a Molnak jelentős problémát okoz a tetemes veszteséget termelő gázüzletág. A végső döntés persze az új, baloldali kabinet kezében van, igaz, ez korántsem javítja a Mol esélyeit. Wieslaw Kaczmarek kincstárügyi miniszter mindenesetre bejelentette, hogy rendkívüli PKN-közgyűlést hívat össze, amelyen leváltják a cég felügyelőbizottságát. Ezt a lépést elemzők szerint minden bizonnyal a menedzsment menesztése követi.

Kiegyezés a Microsofttal?

Megállapodásra jutott a Microsofttal az amerikai igazságügyi minisztérium a három éve hömpölygő trösztellenes jogvita lezárásáról. A tárca szerint a megállapodás széles körben korlátozza a Microsoft eddig kifogásolt magatartását. A szövetségi minisztérium mellett 18 szövetségi állam – valamint Washington DC, a főváros – is részese volt a pernek, ezért képviselőiknek külön-külön nyilatkozniuk kell arról, elfogadják-e a megállapodást. A konkurencia mindenesetre már bizonyosan további jogi lépéseket fontolgat, miként az Európai Unió is közölte: folytatja a Microsoft piaci magatartásának vizsgálatát (lásd cikkünket a 24-25. oldalon, kommentárunkat pedig a 82. oldalon).

Javul a folyómérleg

Szeptemberben tovább javult a folyó fizetési mérleg egyenlege: a szufficit az augusztusi 273 millió euró után 73 millió eurót tett ki. A kilenc havi deficit így mindössze 279 millió euró, ez jóval kedvezőbb értéket vetít előre az egész évre a tavalyi mínusz 993 milliós egyenlegnél. Az import tavaly szeptemberhez képest 2,6 százalékkal csökkent – a behozatal visszaesésére 1999 januárja óta nem volt példa -, az export növekedése pedig csak kismértékben gyorsult az augusztusi indexhez hasonlítva (kommentárunk a 82. oldalon).

Varsó visszakozott

A két kormány intenzív tárgyalásai nyomán Varsó november elsejétől a magyar búzaszállítmányokra vonatkozóan visszaállította a CEFTA-országokra érvényes, 15 százalékos kedvezményes vámot, amire válaszul Budapest ugyanolyan hatállyal szintén viszszavonta ellenintézkedéseit. Az ügy előzménye, hogy a két ország ez év márciusában megegyezett 200 ezer tonna magyar búza kedvezményes CEFTA-vámmal történő exportjáról, ám a lengyel gazdasági tárca 2001. szeptember 6-i hatállyal visszavonta a jóváhagyását.

A KPN tartja a PanTelt

Felfüggesztette a PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. eladását a tulajdonos KPN. A holland cég véleménye szerint a PanTel “túl jól működik” ahhoz, hogy a világszerte gyengélkedő telekommunikációs piacon tevékenykedő leányvállalatot a mostani viszonyok között elérhető áron elkótyavetyéljék.

Eladó a Pharmavit

A Bristol-Myers Squibb eladja a generikus gyógyszerek és vitamintermékek gyártására szakosodott, veresegyházi Pharmavitot. A multinacionális csoport azért döntött így, mert új növekedési stratégiája értelmében az eddiginél több figyelmet és erőforrást kíván gyógyszergyártási alaptevékenységére összpontosítani.

Vezetőváltás a Fordnál

A hét 2Menesztették Jacques Nassert, a Ford vezérigazgatóját, helyét a 44 éves William Clay Ford Jr., a cég eddigi elnöke veszi át. Ezzel 1979 óta először kerül újra egy Ford-családtag a vállalat operatív irányításának élére. A korábban eredményes Nassernek az elmúlt másfél évben számos problémára nem sikerült hatékony ellenszert találnia. A Ford-család valószínűleg a Firestone-abroncsok miatti tömeges visszahívást bocsátotta meg a legkevésbé, de általában is megsokasodtak a minőségi gondok, a legutóbbi két negyedévet a cég veszteséggel zárta, s a részvényárfolyam is alászállt. A személycserék a vezérkar széles körét érintik majd, s a hírek szerint nagyarányú szervezeti átalakításokra és elbocsátásokra is sor kerül.

Debrecen új erőműve

Új erőművet helyeztek üzembe Debrecenben. Az E.ON Hungária által létesített 95 megawatt villamos- és 90 megawatt hőenergia teljesítményű kombinált ciklusú létesítmény Magyarországon az első olyan erőmű, amely a megtermelt villamos energiát nem hosszú távú szerződéssel értékesíti a Magyar Villamos Műveknek, hanem azt saját kockázatra közvetlenül a Titász Rt., az E.ON Hungária csoport tagja vásárolja meg. A 17 milliárd forintos beruházás nyomán felépült erőmű emellett Közép-Európában a legmodernebb technológiával működik: hő- és villamos energiát egyaránt termel.

Lengyel EU-botrány

Súlyos szabálytalanságokat követtek el a Rzeczpospolita című lengyel napilap értesülései szerint a közelmúlt lengyel mezőgazdasági teljesítményét felmérő és az uniós agrártámogatásokat kifizető varsói ügynökség (IASC) felállításakor. Ezért az Európai Unió (EU) állítólag hamarosan visszakéri az IASC-rendszer létrehozására adott 30 millió eurót, vagy legalábbis annak egy részét. Az ügy akár az ország csatlakozását is késleltetheti, amennyiben az ügynökség létrehozását az elejéről kell kezdeni. A botrány kiváltója, hogy az előírásokkal ellentétes módon magánkézbe – a rendszer kiépítésében részt vevő Agro Comp cég birtokába – került az ügynökség informatikai rendszere és infrastruktúrája, mely fejlemény mögött sokan korrupciót sejtenek. Brüszszel mindazonáltal óvatosan kezeli a varsói vádakat, mivel azokba egyes nyilatkozatok szerint választások utáni belpolitikai felhangok is vegyülhetnek.

Csődben a Sabena

Brüsszel nemzetközi repülőteréről kedden napközben hazaindultak a Sabena belga légitársaság alkalmazottai, s kora délutántól nem szállt föl több gép sem. A 2 milliárd euró adósságot felhalmozó vállalat fizetésképtelenné vált. A Sabena-alkalmazottak 12 ezer tagú szakszervezete a keddi nap folyamán arról tárgyalt a kormány képviselőivel – élükön Guy Verhofstadt kormányfővel és Rik Daems privatizációs miniszterrel -, hogy van-e esély egy csőd utáni átszervezésre.

A brit Virgin Express légitársaság máris bejelentette, hogy Brüsszelből azonnal járatokat indít Genfbe, Zürichbe, Stockholmba és Göteborgba, illetve hamarosan akár további 15 európai városba is.

Új film forog Budapesten

Max címmel újabb nagyszabású nemzetközi produkciót forgatnak Budapesten. A készülő film főszereplője John Cusack, operatőre pedig az Oscar-díjra is jelölt Koltai Lajos. Az angol-kanadai-magyar koprodukcióban készülő Max felvételei a Hajógyári-szigeten kezdődtek és egészen karácsonyig tartanak. A teljes filmet Budapesten veszik fel, noha az 1918-ra datált történet Münchenben játszódik.

Felzárkózó minimálbér

A hét 3A rendszerváltó országok körében ma Magyarországon az egyik legmagasabb a minimálbér – állapítja meg a William M. Mercer tanácsadó cég 56 országra kiterjedő felmérése. Kelet-európai vagy latin-amerikai összevetésben magasnak számít, az Európai Unióban legalacsonyabb spanyol minimálbér viszont másfélszer, a portugál pedig kétharmaddal nagyobb. A sereghajtó továbbra is Oroszország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik