Gazdaság

Politikai barométer – december 6.

Három pontra csökkent a korábbi öt pontról a Fidesz-MDF választási szövetség előnye a MSZP előtt - a TNS Modus legfrissebb datai szerint. Medgyessy Péter és Orbán Viktor támogatottsága között a különbség változatlan - de mindkettőjük népszerűsége csökkent.



Módszertani megjegyzések

A TNS Modus 2000. márciusától folyamatosan, mindennap végez adatfelvételt. Hetente összesen 240 felnőttet kérdeznek meg az ország 135 településén – mindig másutt. A 47. heti, görgetett adatok a 2001. október 29. és november 25. között megkérdezett 950 személy válaszai alapján születtek. Az ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (95 százalékos megbízhatósági szint mellett), ami azt jelenti, hogy a közölt eredmények legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a “valós értékektől”, amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőtt korú magyar állampolgárt megkérdeznek (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a “biztos szavazó, pártot választók” esetében a hibahatár csaknem 6 százalékpont). A legfrissebb vizsgálati eredményeket minden héten hasonló módon (négy hétre görgetett formában) közöljük.
A kutatás részletes módszertana, a választási szövetséggel előállt új helyzet számítási modellje a TNS Modus honlapján>>

Politikai barométer – december 6. 1Gyorsabban emelkedett mint ahogy apad a Fidesz népszerűsége

Öt pontról háromra csökkent a Fidesz-MDF választási szövetség előnye az MSZP előtt a biztos szavazó pártválasztók körében. Ha most vasárnap lennének a választások és a szavazók úgy viselkednének, ahogy a négy hét alatt megkérdezett 950 ember válaszai alapján kalkulált a TNS Modus, akkor 43 százalék szavazna a Fidesz-MDF-re és 40 százalék az MSZP-re. A kormánypárti szövetség két százalékot veszített az egy héttel korábbi eredményükhöz képest, míg a szocialisták szavazóbázisa nem csökkent tovább.

A legutóbbi hetekben megállt a kormánypártok felívelése, a két héttel korábban közölt adatokhoz képest 3 százalékkal visszaestek, de tartják minimális előnyüket. Az elmozdulások éppen a mérési hibahatárokon belül esnek, mint ahogy a két rivális “szavazati arányai” sem távolodtak el egymástól szignifikáns mértékben – méréseink szerint – immáron 53 hete.

A kisebbek nyernek a nagyok térvesztésén

A kisebb támogatottságú pártok esélyei – a két nagy párt gyengébb szereplése következtében – tovább javultak az elmúlt hetekben. Míg a 44. héten 12 százalékon osztoztak az “alsóház” tagjai, addig legutolsó adataink szerint ez az arány 17 százalék. Újra a parlamenti küszöbön, 5 százalékon az SZDSZ, de erősödött két riválisa, a MIÉP és az FKGP is.

A kisgazdáknak jelenleg 3 százalékuk van, míg Csurka István pártjának 4 százaléka. Mindkettő magasabb szám, mint egy héttel korábban. Gyengült a Munkáspárt, és továbbra sem mérhető egyetlen más párt “esélymutatója” sem a biztos szavazó pártválasztók körében (nem érik el az egy százalékot).

Már nem annyira szimpatikusak – sem a szocialisták, sem a Fidesz

Tovább csökkent a két nagy párt iránti lakossági szimpátia: a 44. héthez képest mind a Fidesz, mind az MSZP három pontot veszített a százfokú skálán (a csökkenés mértéke szignifikáns). A “jelenlegi” állás: 49 pontjuk van a szocialistáknak és 48 pontjuk a fiatal demokratáknak.



Mi történt a héten?
A Törésvonal Politikai Elemző Központ szerint


•A 48. hét vezető témájában érdekes módon egyik nagy párt sem volt megszólaló, ilyen utoljára a kisgazda botránysorozat kapcsán fordult elő. A református egyház kontra MIÉP vita (Hegedűs-ügy) három napon is a vezető hírek közé került. Két napig három téma volt napirenden: a szocialista népszavazás, Medgyessy lobbiügye és az autópálya-építés. A többi 13 ügy egy-egy napig szerepelt a napirenden. A 47. hét vezető témái közül a lobbiügy ugyan napirenden maradt, de már kevesebb említéssel, míg az egészségügy helyzetéről folytatott vita a héten nem került napirendre.
•A Fidesz-MPP (összes: 9, pozitív: 3, negatív: 4) kapcsán az előző héttel azonos számú pozitív és negatív témát azonosítottunk. A párt öt témában is kezdeményező volt. Három pozitív témájuk (Bush-Orbán találkozó, M7-es átadása, a Fidelitas kongresszusán elhangzott javaslatok) közül kettő is output téma volt. Immáron a harmadik hete rendre négy, a pártra nézve hátrányos téma kerül napirendre. Ezúttal a Posta-Defend-ügy, az agrárdemonstráció, az MSZP vádirata és az SZDSZ támadása az autópálya-építések kapcsán.
•Az FKGP (0, 0, 0) és az MDF (0, 0, 0) egyetlen témával sem került a vezető hírekbe. A kisgazda alelnök, Maczó Ágnes salgótarjáni jóslata a párt 10 százalékos választási eredményéről nem lépte át az ingerküszöböt.
•Az MSZP (7, 1, 1) adatai is megegyeznek a 47. hét adataival. A párt három témában volt kezdeményező. A Medgyessy-Demszky találkozó jelentette a párt pozitív, míg a lobbiügy a negatív témáját.
•Az SZDSZ (2, 1, 0) a főpolgármester és a szocialista miniszterelnök-jelölt megbeszélésével, valamint az autópálya-építés kapcsán elmondottakkal került a vezető hírekbe. A párt output témája, az egészségügy kapcsán tartott pártelnöki sajtótájékoztató ezúttal ingerküszöb alatt maradt.
•A MIÉP (2, 0, 1) két hét után ismét szereplője lett a politikai napirendnek. A párt az uniós vitanap kapcsán elmondottakkal, valamint a hét vezető témáját jelentő és a párt számára hátrányos ügyként azonosított Hegedűs-üggyel került a vezető hírekbe.
•A 47. héten a megalakulás bejelentésével már napirendre került Centrum Párt (1, 1, 0) a 48. héten a párt formális megalakulásról és a legfontosabb programelemeiről szóló hírekkel ismét átlépte az ingerküszöböt.

A Törésvonal Politikai Elemző Központ kutatói hetente készítenek politikai elemzést a médiában napirenden lévő témákról.



A hét összes grafikonja >>

Politikai barométer – december 6. 2Medgyessy előnye 3 pont Orbán előtt

Hasonló tendenciákat tapasztalunk a két párt “frontemberének” rokonszenvindexei esetében is. Mint korábban jeleztük, a Medgyessy Péter iránti lakossági szimpátia hetek óta szignifikánsan csökken. Legutóbbi adataink a mutató további romlását jelzik: újabb egy pontot veszített a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, “jelenleg” 52 ponton áll a százfokú skálán.

Ugyanakkor Orbán Viktor indexe is egy pontos csökkenést mutat az egy héttel korábbi adatainkhoz képest. Legújabb eredményeink szerint 49 pont a miniszterelnök rokonszenvindexe, így változatlanul 3 pont a különbség a két rivális között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik