Gazdaság

Hírek

Holland szárnyakkal

Hírek 1Hároméves keretszerződést írt alá a Malév és a holland KLM a partneri együttműködés erősítéséről.#<# A megállapodás révén jövőre 2-4 milliárd forinttal javulhat a Malév eredménypozíciója - mondta a Figyelőnek Szarvas Ferenc, a magyar légitársaság elnöke. A Malév hamarosan a LM-Northwest szövetséghez is csatlakozik. A megállapodás nyomán megvalósul a menetrendek harmonizációja, bizonyos járatokat közösen üzemeltetnek, a cég bekapcsolódik a KLM törzsutasprogramjába, s a felek más kereskedelmi és üzemeltetési - így például flottabeszerzési - területeken is együttműködnek majd. Henny Essenberg, a holland vállalat elnökhelyettese ugyanakkor közölte: a KLM nem érdeklődik a Malév privatizációja iránt. Nobel-békedíjas az ENSZ

Az ENSZ és a 63 éves, ghánai származású Kofi Annan főtitkár megosztva kapta az idei, 100. alkalommal odaítélt Nobel-békedíjat. Az indoklás szerint a szervezet és vezetője az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekkel érdemelte ki a kitüntetést. Az ENSZ-re egyébiránt máris új feladat vár: George W. Bush amerikai elnök közölte, amint felszámolták a terrorszervezetek afganisztáni működését, az ENSZ-nek kulcsszerephez kell jutnia a közép-ázsiai ország belpolitikai viszonyainak rendezésében.

Meggyógyultak a tőzsdék

Kereken egy hónappal az Amerikát ért terrortámadások után, október 11-én ismét elérte, sőt meg is haladta a szeptember 10-i záróértéket két meghatározó amerikai tőzsdeindex: a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq, illetve a Standard & Poors 500. A Nasdaq aznap 4,62 százalékot emelkedett, és 1701 ponton zárt, a Standard & Poors pedig 1,52 százalékos növekedés után 1097 pontot ért el. A terrortámadás előtti nap végén az előbbi 1695 ponton, az utóbbi pedig 1092 ponton állt. A harmadik kiemelt tőzsdeindex, a Dow Jones is jókora, 1,84 százalékos emelkedést mutatott október 11-én, de nem érte el a merényletek előtti értékét.

Lépfene-riadó a világban

Miközben az amerikai egységek immár második hete támadják a szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletek megszervezésével vádolt Oszama bin Ladennek menedéket adó Afganisztánt, világszerte egyre nagyobb a félelem amiatt, hogy a fanatikus terroristák egy esetleges újabb terrorakció mellett biológiai fegyvert – elsősorban lépfene- vagy feketehimlő-baktériumot – bevetve válaszolhatnak a légicsapásokra. Egy floridai sajtóépületben fedeztek fel először lépfenefertőzést, és Bob Stevens, a helyi The Sun című bulvárlap fotósa már bele is halt a kórba. A baktérium por alakban, egy postai küldeményben érkezett az épületbe, ahol utóbb még öt embernél mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Közben egy hasonló küldeménytől az NBC tévétársaság egyik New York-i munkatársa – később több kollégája – is megfertőződött. Ezt követően a Nevada állambeli Renóban, a Microsoft egyik leányvállalatának irodájába, majd a The New York Times szerkesztőségébe és az ABC tévétársasághoz is érkezett egy lépfene-baktérimot tartalmazó boríték. A hét elején pedig Bush elnök maga jelentette be, hogy Tom Daschle, a szenátus demokrata többségének vezetője szintén fertőzött küldeményt kapott. Cheney alelnök a PBS közszolgálati tévécsatornának nyilatkozva hangot adott annak a gyanújának, hogy az egyesült államokbeli lépfene-esetekhez köze lehet Oszama bin Ladennek. Időközben lépfene-riadó volt többek között Ausztriában és Ausztráliában, Belgiumban, Izraelben, Lengyelországban és Olaszországban is.

Kész a Mária Valéria-híd

Átadták a forgalomnak az Esztergomot a szlovákiai Párkánnyal összekötő Mária Valéria-hidat. A második világháború végén, 1944 karácsonyán felrobbantott, azaz 57 év után újjáépült Duna-híd magyar-szlovák helyreállítását 5-5 millió euróval a Phare-keretből az Európai Unió is támogatta. A többi kiadást fele-fele arányban viseli a két fél: Magyarországnak összesen 1,2 milliárd forintjába kerül a híd és a hozzá kapcsolódó létesítmények elkészítése. A teljes beruházás – a Duna-híd, a hozzátartozó bekötőutak, illetve épületek – költsége összesen 19,4 millió euró, amiből a híd felépítésére 12 millió eurót szántak az építtetők. A hídon egyelőre csak gyalogosok és személyautók közlekedhetnek, mivel az esztergomi hídfőhöz vezető, a történelmi belvárost elkerülő út a tervezettnél mintegy fél évvel később, 2002 áprilisában készül el.

Magánnyugdíjvita

Módosító javaslatot nyújtott be négy kormánypárti képviselő a társadalombiztosítási alapok zárszámadásához – azaz közvetve a társadalombiztosításról, a magánnyugdíjpénztárakról és az önkéntes pénztárakról szóló törvényekhez. A felvetés értelmében többek között megszűnne a magánnyugdíj állami garanciája és a pályakezdők kötelező pénztártagsága. Sőt a már taggá váltaknak is módjuk nyílna arra, hogy 2002-ig visszalépjenek az állami rendszerbe. A szakértők szerint a javaslat tovább rontja az alig négy éve elfogadott nyugdíjreform hitelét, elbizonytalanítja a járulékfizetőket, egyben alkotmányossági aggályokat is felvet.

Eltörölt EU-gabonavám

November 9-től eltörli az Európai Unió a kelet- és közép-európai térségből érkező gabona 10 eurós tonnánkénti kiegészítő importvámját, miután az Európai Bizottság túlzottan magasnak találta az uniós piaci árszintet, s azt inkább a kínálat növelésével próbálja meg letörni.

Hírek 2Népszabadság – Napi frigy

Vásárlás és tőkeemelés útján 10,5 százalékos tulajdonrészt szerzett a Népszabadság Rt. a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-ben, a Napi Gazdaság, a Tallózó, a Napi Jogász, illetve a Napi Online internetes lap kiadójában. A tranzakció a névérték 650 százalékán történt.

Kétmilliárd az e-kormányra

Összesen 2,162 milliárd forintot osztott szét a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága a 2001 szeptemberében meghirdetett Elektronikus Kormányzat Program pályázatának 67 nyertese között. A polgárbarát ügyintézés elősegítését és a hatékonyabb működést célzó – tehát nem eszközbeszerzésről szóló – pályázatokra több mint 7 milliárd forint támogatást igényelve 133 közigazgatási szervezet jelentkezett.

Megállt a Danone

Mindössze 1,2 százalékkal növelte forintárbevételét a Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. 2001 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy a tejipar ez idő alatt mintegy az infláció kétszeresével vitte feljebb a tejtermékek árát. Mint Kim Small ügyvezető igazgató elmondta, a magyar tejtermékpiacon 35 százalékos részesedéssel rendelkező – 33 hazai beszállítójától évi 76 millió liter tejet és 3 millió kilogramm friss gyümölcsöt átvevő – Danone is emelt, de drágításuk mértékét nem közölte. A tavaly 19,6 milliárd forint árbevételt elérő, francia tulajdonú társaság létszámleépítést is végrehajtott, így a cég budapesti, illetve – a Danone Rudit gyártó – marcali gyárában jelenleg összesen mintegy ötszáz fő dolgozik.

Terjeszkedik a CBA

Kárpát-medencei ellátó hálózatot épít ki a CBA Kereskedelmi Kft., amelyhez CBA Zagreb néven elsőként a horvátországi logisztikai központ csatlakozik. Horvátországban előreláthatólag öt társaság lép be 400 üzlettel a CBA-láncba, és várhatóan már jövőre 150 milliárd forint árbevétellel járul hozzá az idén 300 milliárd forint árbevételre számító társaság fejlődéséhez. Ezt követi az erdélyi hídfőállás kialakítása, amelyből a remények szerint egész Romániára kiterjedő CBA-hálózat alakulhat ki, további 100 milliárd forinttal növelve a társaság forgalmát. Szlovákiában két régióközpont jöhet létre, majd következhet a szlovéniai és a kárpátaljai megjelenés.

DaimlerChrysler: EU-bírság

Versenykorlátozó gyakorlata miatt 72 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság a német-amerikai DaimlerChryslerre. Az autóipari óriás a bizottság szerint több éven át megsértette a kartell ellenes szabályozást, a lízingtevékenységet szabályozó versenyelőírásokat, valamint a párhuzamos kereskedelem előírásait, vagyis például akadályozta, hogy a magánvásárlók a Mercedes autókat külföldön olcsóbban megvehessék. A DaimlerChrysler bírósághoz fordul a döntéssel szemben.

Statisztikai évkönyv

Közel százezer gyerek született tavaly, 29 százalékuk házasságon kívüli kapcsolatból – derül ki többek között a Magyar Statisztikai Évkönyv 2000 mintegy százezer adatot tartalmazó kötetéből. A kiadó Központi Statisztikai Hivatalnál nemzetközi összehasonlításban komoly eredménynek tartják az októberi megjelentetést. Az évkönyv szerkezete 1995 óta változatlan, a több mint 500 táblázat között mindössze öt teljesen új és 12 módosított öszszeállítás szerepel.

Hírek 3Hatmillió a mikrohitel

Ismét magasabb, ezúttal 6 millió forint lett a mikrohitel felső határa. E hiteltípus plafonját a múlt év júliusában egyszer már megemelték: 1,3 millió forintról a mostanáig érvényes 3 millióra. Az Európai Unió Phare-programja és a magyar kormány közös finanszírozásában 1992 óta működő mikrohitel program keretében kihelyezhető forrás egyúttal 10,5 millió euróval megemelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik