Gazdaság

Heti portfólió – Bizonytalan piacok

Heti portfólió – Bizonytalan piacok 1 A szeptember 11-e óta tartó időszakban az amerikai növekedésben kulcsszerepet játszó fogyasztói bizalom romlására utaló jelek tapasztalhatók#<#, és egyre több az olyan vélemény, miszerint a jelenlegi, és a következő két negyedévben zsugorodhat az amerikai gazdaság - állítja Bakonyi Zoltán. A CIB Alapkezelő Rt. portfóliókezelő munkatársa szerint idehaza a jövő májusi választások előtt a tőkepiacokon amúgy is némi bizonytalanság várható. A Matáv-papírok kiválasztását a szakember azzal indokolja, hogy a hazai vezetékes beszédcélú üzletágban a jövedelmezőség számottevő romlása megállni látszik, s a működési hatékonyságban is vannak tartalékok. A Westel-opció lehívását jól fogadták a piacon. A regionális szektortársakhoz képest ugyan nem tekinthető kifejezetten alulértékeltnek a Matáv, ám a nyugati telekom cégekhez képest mért 30-50 százalékos elmaradása túlzott. Heti portfólió – Bizonytalan piacok 2A Mol árfolyamában további emelkedést a gázüzletág sorsának elrendeződése hozhatna, s most végre vannak kedvező jelek az eladást illetően. Az olajárak rövid távú csökkenésének nem célszerű túlzott jelentőséget tulajdonítani, hiszen esetleges pozitív hatása mintegy kilenc hónap múlva lesz érzékelhető .

Az OTP esetében fontos kérdés a magyar gazdaság növekedési üteme; az ország a nyugat-európai export magas részaránya miatt valószínűleg nem tudja teljesen függetleníteni magát a globális folyamatoktól. Ugyanakkor a kormányzat gazdaságélénkítő törekvései (például a lakásépítési program) kedvező lehetőségeket teremtenek az OTP-csoport számára. Másrészt azonban a gazdaság lassulásával a hitelportfólió minőségének romlása negatív hatással lehet a jövedelmezőségre.

Noha az Egis megítélését a körülményeknek nem megfelelő fedezeti ügyletek rontják, azok év végi kifutásával a gazdálkodás számottevő javulása várható. Emellett a társaság igen jó teljesítményt nyújt többek között a FÁK-piacokon, kedvező a Servier-vel való együttműködés, és már érzékelhető az originális gyógyszer, a deramciclane kedvező hatása is a cég megítélése szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik