Gazdaság

A három Gerő – Ingatlanos család

Aki az ingatlanszakmában valamire is vinni akarja, nem árt, ha felveszi a Gerő nevet... A család három tagja szinte a szakma minden részterületén képviselteti magát.

Jó nevű jogászdinasztiákhoz lehetne hasonlítani a Gerő családot, a különbség csak annyi, hogy a hazai ingatlanszakmában nincs hozzájuk fogható jelenség. Két testvér és egy fiú, akik a szakma különböző területein töltenek be vezető beosztást. Így kutakodjon bármilyen témában is az újságíró, valamelyik Gerővel biztosan találkozni fog. “A szakmai legjobbjai” – mondja ki tömören véleményét Benza György, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy ezt a címet több okból is megérdemlik. Részben, mert a legmagasabb ingatlanos végzettséggel rendelkeznek, másrészt pedig igazi tanítómesterük az élet volt.

A három Gerő – Ingatlanos család 1ELSŐ FECSKÉK. A szakmát már akkor művelték – mármint az első ingatlanos Gerő-generáció -, amikor az még Magyarországon gyerekcipőben járt, így aztán megtapasztalhatták annak minden nehézségét, buktatóját, s persze a gyönyörűségeit is. “Ráadásul úgy érték el sikereiket, hogy közben rendkívül csendesen dolgoznak” – teszi hozzá Pfandler Katalin, az Interestate első embere, aki azzal oszlatja el a “Gerő-maffiáról” szóló gonoszkodó pletykákat, hogy bár mindhárman ugyanazon a pályán játszanak, ezt külön-külön labdával teszik. A családi háttér azért nagyban közrejátszott…

“Igazából a véletlenek sorának köszönhető, hogy mindhárman az ingatlanszakmában kötöttünk ki, de természetesen nagy segítséget jelentett, hogy Péter bátyám már régóta ezen a területen dolgozott” – meséli Gerő János, a DTZ nemzetközi ingatlan-tanácsadó hazai vezetője. Így esett, hogy az éppen harmadéves közgazdász hallgató a kilencvenes évek legelején bátyja tanácsára a nagy nemzetközi háttérrel rendelkező DTZ-nél kezdett el ismerkedni a szakmával. Volt is mit, hiszen az ingatlanértékelés akkoriban szinte teljesen ismeretlen volt nálunk.

A legidősebb Gerő is elismeri, hogy ő plántálta bele öccsébe és fiába az ingatlanszakma szeretetét. “Szerencsére nem az egész családot kapta el ez a járvány, négyen vagyunk testvérek, a többiek egészen mást csinálnak.” Péter is véletlenül került az üzletbe, mert miután 1988-ban külföldi munkájáról hazajött, elkezdett lakást keresni magának. Egy olyan ismerősénél érdeklődött, aki külföldieknek és hazatelepülő magyaroknak építtetett ingatlanokat, de az illető valamit félreérthetett. Lakás helyett ugyanis állást ajánlott neki. Így lett Gerő Péter az Immobilia Rt. kereskedelmi igazgatója szinte pillanatok alatt. Innen aztán már egyenesen vezetett az út az ingatlanfejlesztésig.

A rendszerváltás idején ugyanis hirtelen megnövekedett a kereslet az irodaépületek iránt. Így azok, akik ismerték a helyi körülményeket, volt nyelvismeretük és tapasztalatuk, igen komoly előnyre tehettek szert. Egy idő után Gerő Péter saját vállalkozásba kezdett: 1990-ben megalapította Gestor Kft.-t. Nekik volt az első komolyabb katalógusuk, számítógépes ajánlati rendszerük. A megbízható kivitelezés meg is hozta az eredményét: a bizalomra épülve sok ügyfél 10 év után is visszatér hozzájuk, s eddig már több mint 1700 lakást forgalmaztak.

ÉletrajzokGERŐ PÉTER

közgazdász, igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő, 1996-ban a nemzetközi felsőfokú ingatlanszakértői címet is megszerezte. Tagja az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Társaságának (MRICS), a magyar tagszervezet egyik vezetője. Az Ingatlan és Befektetés című szaklap egyik szerkesztője, előadásokat tart szakmai fórumokon és egyetemeken, valamint a FIABCI magyar tagozatának elnöke. A Gestor Kft. tulajdonosa, jelenleg a Közép-Európai Egyetem Rt. vezérigazgatói posztját tölti be.

GERŐ JÁNOS – Péter öccse – szintén közgazdász, ingatlanszakértő, MRICS címet ő is megszerezte, s tanít a Notthingham Trent University ingatlanszakértői kurzusán. Az idén ő kapta meg elsőként az IngatlanExpo által alapított “Ingatlan szakmáért” díjat az üzleti kategóriában. 1992-től a DTZ Hungarynél dolgozik, jelenleg a cég ügyvezető igazgatója. Eddig több mint 10 ezer négyzetméter irodaterületet értékesített, és számos fejlesztés, befektetés is köthető a nevéhez.

GERŐ ANDRÁS – a “legkisebb” Gerő – külföldi tanulmányai után a Külkereskedelmi Főiskolán szerezte meg diplomáját, és most ő is készül a nemzetközi ingatlanszakértői képesítés megszerzésére. Dolgozott apja cégénél, a Gestornál, foglalkozott külföldi ingatlanok értékesítésével. Jelenleg a Biggeorges International Új Otthon Centrum divízióját vezeti.

REFERENCIÁK. Saját cégét időnként otthagyva Gerő Péter kisebb-nagyobb kiruccanásokat tett-tesz más vállalkozásoknál is. Volt a Belvárosi Irodaház Kft.-nél, az OTP Ingatlan Rt.-nél, jelenleg pedig a Közép-Európai Egyetem Rt. vezérigazgatójaként felelős a több mint 40 ezer négyzetméternyi ingatlanvagyonért. Ingatlanszakmai rovatot szerkeszt, előadásokat tart szakmai fórumokon és a budapesti egyetemeken, valamint társszerzője a hamarosan megjelenő Ingatlangazdálkodás kézikönyvnek. Több száz lakóépület és közel 50 irodaház csak Budapesten – igazán szép referencia. A legbüszkébb talán a Közép-Európai Egyetem épületére, hiszen itt egy műemléki épületcsoport közé sikerült beilleszteni egy hatalmas, modern és igazán impozáns tömböt.

“Hál istennek azonban mindig vissza tudtam menni a saját cégemhez” – mondja Gerő Péter. Ahhoz a Gestorhoz, ahol a kilencvenes évek közepén már fia, András is elkezdett a szakmával ismerkedni. A legkisebb Gerő – András – a sikeres főiskolai felvételi után fél évet a nizzai közgazdasági karra járt, majd fél évet Spanyolországban töltött, ahol a mélyvízben tanulta meg, hogyan kell profi módon ingatlanokat értékesíteni. Később az azóta a külföldi ingatlanok értékesítésében piacvezetővé avanzsált Mitropa US. Kft. ingatlanközvetítőbe vitte be a spanyol, majd a francia üzletágat. A családi cégnél azonban elkellett a segítség, így a külföldön megszerzett értékesítési gyakorlatot hamarosan már ismét a Gestorban, lakások és építési telkek értékesítésénél kamatoztathatta.

AZ ELŐDÖK ÁRNYÉKA. Nemrégiben aztán nagyot dobbantott: tavaly szeptemberben ő nyerte el a Biggeorges International új építésű lakások értékesítésével foglalkozó divíziójának, az Új Otthon Centrumnak a vezetői pozícióját. “Fiatal kora ellenére teljesen megfelelt a követelményeknek, látszik, hogy gyerekkora óta szívja magába az ismereteket – emlékszik vissza Nagygyörgy Tibor, a Biggeorges igazgatója -, ráadásul nagy gyakorlata van mind az értékesítés, mind a marketing területén.” Jelenleg 43 ember tartozik az irányítása alá, és alig egy év alatt egy teljesen új márkanevet fejlesztettek ki. Fejlődnie azonban neki is kell, hiszen sok éven keresztül kénytelen volt apja és nagybátyja árnyékában dolgozni. “Mindenki úgy tekintett rám, mint a nagy Gerő fiára, vagy a másik nagy Gerő unokaöccsére” – jegyzi meg András.

Sok tanulás előzte meg azt, hogy Gerőékre úgy tekintsenek, mint igen jól képzett szakemberekre. Az elsők között voltak, akik nemzetközi szakképesítést szereztek. “Én ugyan jó időpontban voltam jó helyen – meséli Gerő János -, de a sikerekért keményen meg kellett dolgozni.” A nemzetközi hátterű DTZ-nél folyamatosan tanulta a szakmát, és amikor itthon elindult a Notthingham Trent University angol nyelvű, posztgraduális ingatlanszakértő képzése, Péter bátyjával ott voltak az első évfolyamban. A szakmai ranghoz azonban ez sem volt elég: a notthinghami diploma lehetővé tette, hogy jelentkezzenek az RICS-be, az ingatlantanácsadók patinás brit szervezetébe.

És hogy miért is lettek ennyire sikeresek Gerőék? A hazai ingatlanszakma az utóbbi tíz évben kezdett új életet, a mesterséget azonban nem lehetett megtanulni semelyik iskolában. Művelői között van mérnök, van jogász és közgazdász, de a gyorsan változó világhoz és a szakmai elvárásokhoz nem mindenki alkalmazkodott sikeresen. Gerőék azonban szerencsések voltak, meg tudták szerezni azt a szakmai hátteret és stílust, ami sokaknak hiányzott. “Ezenkívül kivételes egyéniségek” – teszi még hozzá Nagygyörgy Tibor.

Bár ugyanazon a területen dolgoznak, mégsem konkurensei egymásnak, így rivalizálásról sem eshet szó. “Sőt, én már-már jobban örülök az öcsém, vagy a fiam sikereinek, mint a sajátoméinak” – győz meg minket erről végképpen Péter. Üzleti kapcsolatuk nincs, de azt azért elismerik, hogy az információ gyorsan áramlik közöttük, az ügyfeleket egymáshoz küldik, ha éppen arra van igény, amivel valamelyik másik családtag foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik