Gazdaság

Agrárium – Gabonacsúcs

Agrárium – Gabonacsúcs 1Az agrártermelést 2001-ben sok bizonytalanság jellemzi.#<# Az ágazat várható kibocsátása éves szinten meghaladhatja a tavalyit. A növénytermesztés teljesítménye 10 százaléknál is nagyobb mértékben nőhet, elsősorban a gabonatermelésben prognosztizálható jelentős javulás. Az állattenyésztés kibocsátása az előző évi szinten marad, esetleg kismértékben csökken, érdemi szerkezeti változások mellett.

Raskó György, agrárszakértő: Agrárium – Gabonacsúcs 2 “Az agrártermelői árak az idei nyár elején elérték a csúcsot, ezért az árcsökkenés a második félévben tartós trendnek ígérkezik, ám egyenlőtlen ütemben. A mérséklődés halvány jelei már a harmadik negyedévben is megmutatkoznak, de a folyamat az év utolsó három hónapjában fog kiteljesedni. Az agrárárak lemorzsolódásának biztosítéka az a jókora gabonafelesleg, amely bennreked az országban, mert a kivitel és – a korábbinál kisebb állatállomány miatt – a takarmány-felhasználás egyaránt elmarad a várttól. A mérsékeltebb takarmányárak hatására olcsóbb lesz a sertés- és a baromfihús is, ami remélhetőleg üdvösen hat majd a kiskereskedelmi élelmiszerárakra. A gabonafelesleg kialakulásában ludas az egyre erősebb forint is, amely rontja a magyar termékek nemzetközi versenyképességét, olyannyira, hogy egyes előrejelzések szerint az idén a rendszerváltás óta először nem fogja elérni a 2 milliárd dollárt az élelmiszergazdaság exportbevétele.”

Az utóbbi tíz év legnagyobb – összességében több mint 15 millió tonnás – gabonatermése várható. Ezen belül a búza termése eléri az 5,2 millió tonnát. Az idei jó termés még csak a vetőmagok olcsóbbá válásában érzékelhető, de hamarosan a takarmányárak is csökkenhetnek. Miután a sertés- és csirkehús előállítási költségeinek mintegy fele a takarmányhoz kötődik, a nyershúsárak majdani – várhatóan a jövő év második felében, a készletek leapadása után bekövetkező – árcsökkenéséhez a mostani jó termés teremthet alapot. A mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala az első negyedévben 21,8 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az áremelkedés üteme valószínűleg mérséklődik, az év egészét tekintve a termelői árszint 12-15 százalékkal nőhet.

Az agrár-külkereskedelemben a 2,3 milliárd dollár körüli kivitel mellett 1,1-1,2 milliárd dolláros behozatalra lehet számítani az idén, ami a tavalyi aktívum némi csökkenését okozhatja. Az élelmiszergazdasági termékek külpiacán az Európai Unió részesedése kivitelünkből 50 százalék körül stabilizálódik.

Agriculture – Grain record

Agrárium – Gabonacsúcs 3Agricultural production is facing lots of uncertainties in 2001. The overall annual production of the industry could surpass last year’s. Crops could be over 10 percent up – the grain harvest is expected to be especially good. Livestock production is undergoing significant structural changes and its performance will be the same or perhaps slightly lower than last year’s.

This year’s grain harvest is expected to be the highest in a decade, altogether some 15 million tons. The wheat harvest will be as much as 5.2 million tons. High yields have so far only reduced seed prices but animal feed prices could soon follow suit. Close to half the cost of pork and poultry production is feed-related and so, the rich harvest is likely to bring prices down in the second half of 2002, when stocks will be lower. The producer price index of agricultural products was 21.8 percent higher in the first quarter than during the same period of the previous year. This rate is likely to slow down and be around 12-15 percent for the whole year.

Agrárium – Gabonacsúcs 4Agricultural foreign trade is expected to reach 2.3 billion USD in exports with 1.1-1.2 billion USD in imports – this may somewhat reduce last year’s trade surplus. The share of the European Union in foodstuff exports will settle around 50 percent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik