Gazdaság

Védettség az AIDS ellen – Szerencsés mutánsok

Szignifikánsan csökkentheti a HIV fertőzés veszélyét a populáció 1 százalékában jelenlévő egyik génmutáció#<# - állapította meg egy amerikai kutatócsoport. A felismerés egy HIV ellenes védőoltás kifejlesztésében segíthet. Védettség az AIDS ellen – Szerencsés mutánsok 1A kutatók számára nem sokkal az AIDS betegség és a HIV vírus azonosítása után világossá vált, hogy az emberiség egy része részben védettséget élvez az egyébként halálos kór ellen. Megfigyelték például, hogy bizonyos kenyai prostituáltak annak ellenére nem fertőződnek meg a HIV-vel, hogy elképesztően kockázatos életmódot élnek; ugyanezt a jelenséget pedig európai és amerikai homoszexuális férfiak esetében is tapasztalták. A fertőzés molekuláris mechanizmusának felderítése után kiderült, hogy miért is védettebbek egyesek másoknál. A HIV leggyakoribb változata ugyanis a fehérvérsejtek egy meghatározott receptorához, az úgynevezett CCR5-höz kötődve jut be a sejtekbe; létezik azonban egy génmutáció, amely a CCR5 mennyiségének lecsökkenéséhez, illetve csaknem teljes hiányához vezet. A vírusfertőzés veszélyének kitett, ám mégis HIV-negatív személyek nagy valószínűséggel hordozzák ezt a mutációt.

A kutatók egy 2996 főből álló csoportot vizsgáltak: másfél éven keresztül rendszeresen vettek vért 1892 homoszexuális, illetve 474 kábítószert használó férfitól, valamint 630 nőtől. Az adatok elemzése során a nőkkel kapcsolatos eredmények ugyan értékelhetetlenek lettek, viszont a férfiak esetében kiderült, hogy az említett mutáció akár 70 százalékkal is csökkenti a fertőzés veszélyét. A New York-i és San Franciscó-i meleg közösségekben végzett vérvizsgálatok ráadásul azt is megmutatták, hogy a 45 éven felüli HIV-negatív homoszexuálisok között mintegy 10 százalékos a mutáció legkifejezettebb formáját hordozók aránya – szemben a teljes populációra jellemző 1 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a HIV úgy szelektál a meleg közösségekben, hogy a mutánsok relatív aránya megnövekszik.

A felfedezés jelentősége, hogy rámutat: már akkor is mérsékelni lehet a HIV-pozitívok arányát, ha csupán csökkentik a CCR5 receptorok mennyiségét. Nem muszáj tehát az összes receptort blokkolni; eredményt lehet elérni olyan “tökéletlen” hatóanyagokkal is, amelyek csupán a CCR5-ök egy részét semlegesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik