Gazdaság

Orvosiműszer-fejlesztés a GE-nél – Hagyományokra építve

Budapesti termelő- és fejlesztőközpontjainak munkájára alapozva a GE Medical Systems (GE Medical) Magyarországról látja el röntgendiagnosztikai üzletágát.

Mindig is a röntgendiagnosztika számított a hajdan állami vállalatként működő orvosi műszergyártó, a Medicor legnagyobb erősségének. Talán emiatt határozta el a GE Medical menedzsmentje tavaly, hogy megvásárolja a Medicor Röngen Rt.-t, és a cég szaktudására építve gyártó- és fejlesztőközpontot hoz létre Magyarországon. Az 1997-től Budapesten működő GE Medical képviselet megerősödve a magyar termelő és fejlesztő bázissal, mára a cég közép- és kelet-európai központja és a hagyományos röntgendiagnosztika termelő, fejlesztő és kereskedelmi bázisává vált.

Orvosiműszer-fejlesztés a GE-nél – Hagyományokra építve 1ÉVTIZEDES TAPASZTALAT. “Négy évvel ezelőtt még Franciaországból irányítottuk a GE Medical közép-európai tevékenységét. A távolság miatt azonban ezt nem tartottuk ésszerűnek, ezért úgy döntöttünk, hogy itt, Magyarországon alapítunk főhadiszállást és innen menedzseljük regionális tevékenységünket” – mondja Reinaldo Garcia, a vállalat európai vezérigazgatója. A vezetők döntésének oka, hogy nálunk a GE más üzletágai is növekvő mértékben vannak jelen és emellett az évtizedes tapasztalatokon nyugvó röntgenipar alakult ki, amely nemcsak szakmai tudást, hanem a korábban kialakult kapcsolatok miatt jelentős piacot is ígért a GE Medicalnak.

Egymillióból három selejtA Thomas Edison által alapított General Electrichez tartozó GE Medical Systems (GE Medical) forgalma tavaly 8,3 milliárd dollár volt, ennek több mint fele az USA-n kívülről, 30 százaléka pedig Európából származott, az idei forgalmi terv 8 milliárd. A cég európai központja a Párizs melletti Bucben található, innen irányítják a legjelentősebb üzletágakat, az orvosi képalkotó termékek gyártását és kereskedelmét. Ez a röntgen, a pozitron-emissziós tomográfia (PET), komputertomográfia (CT), az ultrahangos és mágneses rezonancia elvén működő (MRI) készülékeket jelent. A gyártás sikeressége a cég multi marketing alapelvekre épülő tízparancsolat-szerű filozófiájára és a legendás Hat Szigma minőségjavító módszerre épül: ez egymillió legyártott darab, vagy bármilyen hibalehetőségből maximum három hibásat engedélyez, ennyit pedig még a GE Medical imidzse is elbír. Charles Young, a cég globális marketingigazgatója elmondta: a cég növekedésének 60 százaléka organikus eredetű, 40 százalék pedig a Medicor Röntgen megvételéhez hasonló akvizíciókból származik, évente átlag négy nagy akvizíciót bonyolít le a cég. A GE Medical Systems az utóbbi öt évben megduplázta a kutatás-fejlesztésre fordított kiadásait: 250 millióról 500 millió dollárra emelte a k+f-re költött összegeket. A fejlesztés magában foglalja a megvásárolt vállatok technológiájának tökéletesítését, a már létező termékek kisebb-nagyobb mértékű átformálását, a Hat Szigma minőségjavító módszer bevezetését és az elektronikus üzletvitel kialakítását is – összegezte Joe Hogan.

1999-től kezdődően egy high-tech szoftvert fejlesztő csapat kialakítása is megkezdődött a hazai GE Medicalon belül. “A programozók nem röntgendiagnosztikai célú szoftvereken dolgoznak, hanem a cég más fejlesztéseit is végzik a klinikai alkalmazások és a szív és érrendszer vizsgálatára szolgáló berendezéseken” – hangsúlyozta Joe Hogan, a GE Medi-cal globális elnök-vezérigazgatója.

A GE Medical hazánkban összesen háromszáz munkatársat alkalmaz, közülük több mint százan dolgoznak hardware-, illetve szoftverfejlesztésen. Mivel a megszerzett Medicort hagyományosan jó kapcsolatok fűzték a volt Szovjetunió utódállamaihoz, például Oroszországhoz vagy Mongóliához, de Kínához és a két Koreához is, a GE jó vásárt csinált a Medicor Röntgen megvásárlásával. Ezekben az országokban a Medicor név még ma is a minőséget jelenti, az amerikai multi választása tehát többek között a globális disztribúció miatt esett a magyar cégre, no meg egy bizonyos csúcsminőségű termék okán: a korábban UV-56-nak nevezett dönthető vizsgálóasztal világszerte ismert, és a fent említett országokban évek óta jól eladható. A GE Medical a terméket átalakítva ma Legend néven forgalmazza. A régi, jól ismert darabokon kívül azonban néhány újabb GE-fejlesztés gyártása is Magyarországra kerül majd. Ilyen például az a Houdininek nevezett rendkívül korszerű multifunkcionális vizsgálóasztal, amely egyszerre teszi lehetővé a real-time, átvilágításos vizsgálatok és a hagyományos, filmre rögzített felvételek elvégzését. Az 500 ezer dollárba kerülő szerkezet annyira új, hogy itthon csak egy elődje található meg az egyik egyetemi klinikán, és világszerte is csupán néhány tucatot adtak el még ebből is.

A hagyományos röntgen területén a gyártás és a fejlesztés magas színvonala miatt a GE Medical egyfajta világközpontot, Center of Excellence-t alakított ki Budapesten. Európában és a Közel-Keleten még hét hasonló központ működik különböző országokban különböző termékcsoportok globális gyártására és elosztására – tudjuk meg Richard Di Benedettótól, a GE Medical kelet-európai vezérigazgatójától.

JÓ IDŐBEN. A Medicor megszerzésével ráadásul nemcsak külföldön, hanem itthon is lehetőséghez jutott a GE. Bár piacként Magyarország az egyébként is óriási gondokkal küszködő hazai egészségügy miatt nem jelentős, az akvizíció annyiban jó időben történt, hogy a GE még elcsíphette a Magyar röntgen rekonstrukció harmadik fordulóját. Az állami támogatású program célja a kórházak röntgendiagnosztikai munkaállomásainak korszerűsítése; a Medicor – még önálló cégként – a programra kiírt pályázat első két fordulójában egy más hazai cégekkel alkotott konzorciumban vett részt, idén azonban már önállóan, GE Medicorként indulhat: a jelenleg hatszázmillió forintos tenderen néhány százmilliós megrendelés elnyerésében jó eséllyel indulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik