Gazdaság

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok

Új ötletek helyett az eddigi termékek tökéletesítése a trend a mai designban. A high-tech után az emberi lépték a jelszó.

Olyan világban élünk, amely bizonytalan afelől, milyen gazdasági jövő vár rá, és bizonytalan a tekintetben is, miféle technológiákat válasszon, amikor a vállalatoknak minden segítségre szükségük van, amit csak megkaphatnak. Amikor a gazdaság virul, az ipari gyártmány- és formatervezés a lehetőségekben tobzódik. Ám amikor nehéz idők járnak, jobban fókuszálja a forrásokat, igyekszik minél mélyebben kifürkészni a fogyasztók vágyait, s azok ismeretében nyújt megoldásokat – olykor némi tréfával elegyítve.

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok 1A kiváló ipari formatervezésért díjat (Industrial Design Excellence Awards – IDEAs) az amerikai ipari formatervezők társasága ítéli oda, a Business Week szponzorálásával. A 2001-es díjazottak óvatos mértékletességet tükröznek. Az idén feltűnően hiányoznak a vad formák, a gazdagon felszerelt technodobozok és a harsány színek. Ehelyett az emberibb lépték dominál a designban. A tervezők nem hideg technológiát akarnak ráerőltetni a fogyasztókra, hanem életük kontextusában szeretnék elhelyezni a termékeket, inkább javítanak a régi kedvenc tárgyakon, mintsem lecserélik azokat, így egyszerre utalnak a múltra és a jövőre.

A nyertesek a bonyolultság helyett az egyszerűséget, az elavulás helyett az állandóságot hangsúlyozták. Vitorláshajókra való ergonomikus kötélvilla, helykímélőbb CD-tartó doboz, izgalmas új laptop, ügyesebb kajakkormánylapát, könnyebben használható egér: egytől egyig korábbi termékek áttervezéssel feljavított változatáról van szó.

Esztétikai szempontból a múlt felé fordulás nagyon markánsan megjelent két aranyérmes gyártmánynál, a PT Cruisernél és az Audrey informatikai készüléknél. Mindazonáltal a retrospektivitás mégsem uralkodik a mezőny felett. Érvényre jutnak melette az iMac számítógépek is, áttetsző műanyag felületükkel vagy az IBM ThinkPad laptopjai, a maguk szögletességével. Még az Apple aranyérmes G4 titánium laptopja is éles vonalaival tűnik ki.

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok 2Részesültek díjakban olyan cégek is, amelyek designkutatást és -stratégiát kínálnak nagyvállalati ügyfeleknek. Az egymaga 9 díjat besöprő IDEO aranyérmet kapott például az Amtrak vasúttársaság Acela expresszvonatának a megtervezéséért és a fejlesztésben végzett munkáért. Az IDEO rájött, hogy az Amtrak számára nem elég, ha egyszerűen csak egy jobb vonatot épít. Az volt a cél, hogy a Boston-New York-Washington vonalon száguldó nagysebességű Acelán az utasoknak olyan élményben legyen részük, mintha repülőgépen ülnének. Kapott díjat több más nagy tervező cég is, így a ZIBA Design, a Pentagram Design, a Lunar Design, a Frog Design, a Herbst Lazar Bell, a Fitch, valamint több tucatnyi kisebb stúdió.

A versenyre rekordmennyiségű, 1260 terméket neveztek be. A világ számos országa képviseltette magát, többek közt Dél-Korea, Németország, Franciaország, Japán, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada, Szingapúr és Hollandia. Aranyérmet 44, ezüstérmet 63, bronzérmet 82 termék érdemelt ki.

Eltérően az előző néhány évtől, amikor eszközök vitték el szinte az összes fődíjat, az idén a nyertesek között (a díjazott gyártmányok és tervezőik teljes listája megtalálható a www.businessweek.com címen) szokatlanul sok az olyan termék, amely nagyon határozottan a “low-tech” vonalat képviseli.

Közlekedj stílusosan!

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok 3Igazi öröm vezetni őket. A környezetével harmonizáló színű Deere fűnyírótraktor új irányítási rendszere lehetővé teszi, hogy a jármű egy helyben megforduljon. A hétvégi kertészkedőknek nem kell többet bosszankodniuk, hogy kanyarodáskor egy folton megmaradt a fű. A vízimádók számára a kanadai Bombardier átalakított egy régi motorcsónakot. Az Islandiában külön hely van a gyerekeknek, az orr-részen pedig egy akár 190 centi magas felnőtt is helyet foglalhat. A sugármeghajtású motorokkal jókora sebesség érhető el, s a csónak vízfekvése csúcstempónál is stabil. Ha az érzelmi vonzerő a kérdés, a Chrysler PT Cruisere kétségkívül telitalálat. A karosszéria és a tágas belső tér a negyvenes éveket idézi vissza, a motorteljesítmény és a felszereltség viszont XXI. századi.

Aratott az IBM

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok 4A Big Blue öt díjat zsebelhetett be az idén, többet, mint bármely másik gyártó cég. A Netvista X40 masinával az IBM gyökeresen átalakította a személyi számítógépet. Az alaplap, a meghajtók és a kártyák a nagy lapos képernyő mögött vannak eldugva; gombnyomásra kinyílik egy rejtett fiók, ahol a DVD-lejátszó és a floppymeghajtó lapul. Akik nem szeretnek laptoppal zörögni az értekezleten, a TransNote-tal digitális feljegyzéseket készíthetnek. A mappa-formátumú eszközben egy kis laptop érzékeli a kézírást, mely azután később megszerkeszthető. A rendkívül sikeres, de egyre kevésbé kompatibilis ThinkPad laptopcsalád tagjai közt az IBM helyreállította az egységet: csak egy innovatív port kellett hozzá, amellyel különböző opciókhoz lehet csatlakozni. Az újonnan kifejlesztett ThinkLight megvilágítja a billentyűzetet, úgyhogy a gépek sötét helyeken is használhatók.

Jobban néznek ki

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok 5A ToUcam V-mail kamerával a Philips tovább öregbítette hírnevét, mint elsőrangú high-tech tervező. Karomszerű lábaival a videopostázásra alkalmas színes berendezés meg tud kapaszkodni akár PC-k, akár laptopok képernyőjén, olyan benyomást keltve, mintha egy tukánmadár telepedett volna oda. A Palm M100 marokszámítógép alakja kerekdedebb és barátságosabb a Palm V-énél, s a kellemes hatást fokozzák a cserélhető színes előlapok. Az MP2800 Microportable projektort kifejlesztve a Compaq Computer szakított a hagyományos lapos kivetítőkkel. A Microsoft TrackBall Explorer egere szó szerint ragyogó, köszönhetően a fémes borításnak és az optikai érzékelős technológiát jelző vörös LED kijelzőnek.

Otthonos és kényelmes

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok 6Amikor az IDEO az Amtrak első nagysebességű expresszvonatát megálmodta, egyszerre három szempontra volt tekintettel: arra összpontosított, hogy a lehető legjobban kiszolgálja a fogyasztókat, tartalommal töltse meg az Acela márkanevet, és egy, az eddiginél kényelmesebb és “emberléptékűbb” szerelvényt alkosson meg. Annak érdekében, hogy az amerikai nagyvárosok közötti repülőjáratokkal versenyre keljen, nem egyszerűen egy vonatot tervezett, hanem egy európai szintű vasútérzést. A FedEx World Service központok belső terének “újracsomagolásakor” a Ziba is elsősorban az ügyfelek és az irodai munkatársak közötti kapcsolatra koncentrált. A designerek hónapokon át tanulmányozták a két fél közötti fizikai és pszichés akadályokat, majd a tapasztaltak alapján egy, a korábbinál sokkal nyitottabb irodai környezetet alakítottak ki, amelyben a modulokból álló, rugalmasan variálható bútorok mindenütt a helyi igények szerint rendezhetők el. Charis Ng, a Rhode Island School of Design hallgatója is a kényelmet tekintette elsődleges szempontnak, amikor a kórházi folyosókon eddig vonszolt, kényelmetlen infúziós állvány helyett megtervezte a maga háton hordozható infúziós készülékét. A Samsung, az ázsiai design egyik éllovasa, női púderdoboz mintájára formálta kompakt mobiltelefonját. A készüléket kinyitva nagyméretű billentyűzet és képernyő tárul elénk, utóbbi kiválóan alkalmas a harmadik generációs szöveges és képi információk megjelenítésére. A beszélgetéshez füldugó és gégemikrofon használandó.

Forma és praktikum

A 2001. év legformásabb termékei – Design-bajnokok 7Az első Jeep zeneláda a múltba mutatott analóg gombjaival, mélysárga színével és dobozszerű formájával. A Fitch Inc. által tervezett új Jeep Titanium CD Boombox a jövőbe ugrik tompa fényű fém fedőlapjával, digitális kezelőivel és nagy, kerek hangszóróival. A TDK számára az IDEO olyan CD-tartót tervezett, amely csak a lemez alsó, írható felét védi. A Stackkel felére csökken az anyagszükséglet, kisebb lesz a méret, s lehetővé válik, hogy a boltokban több TDK-lemez kerüljön ki a polcokra. Az Emerson Tool által gyártott Ridgid RoboHammer fejében van egy horony, amely egy ütéselnyelő anyaggal megtöltött lyukhoz vezet. Így az embernek kevésbé fájdul meg a csuklója kalapáláskor. A ZIBA Design praktikus eszközzé tervezett át egy hordozható memóriaegységet. Az ingzsebben elférő FlashKey alkalmas arra, hogy az emberek zenei fájlokat cserélgessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik