Gazdaság

Politikai Barométer – augusztus 16.

Őrzik hat százalékos előnyüket a szocialisták a fiatal demokratákkal szemben. A kormány népszerűsége már nem csökken, de még mindig közepesnél gyengébbnek ítélik a munkájukat a megkérdezettek - a TNS Modus legfrissebb adatai szerint.



Módszertani megjegyzések

A TNS MODUS 2000. márciusától folyamatosan, minden nap végez adatfelvételt. Hetente összesen 240 felnőtt korú személyt kérdeznek meg az ország 135 településén – hetente más településeken. A 31. hétre vonatkozó legújabb adatok a 2001. július 9-től augusztus 5-ig megkérdezett 950 fő válaszai alapján születtek. Az ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára, ami azt jelenti, hogy a közölt eredmények legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a “valós értékektől”, amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőtt korú magyar állampolgárt megkérdeznek (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a “biztos szavazó, pártot választók” esetében a hibahatár csaknem 6 százalékpont). Legfrissebb vizsgálati eredményeinket minden héten hasonló módon (négy hétre görgetett formában) közöljük.
A kutatás részletes módszertana >>


Politikai Barométer – augusztus 16. 1Fordulópont előtt
Őrzi 6 hat százalékos előnyét az MSZP a Fidesszel szemben a 31. heti legújabb eredmények szerint, a 2001. július 9. és augusztus 5. között megkérdezett 950 fő válaszai alapján. Az egy héttel korábban közölt adatokhoz képest mindkét nagy párt egy százalékkal növelte támogatottságát a biztos szavazó, pártot választók körében. Így, ha most lennének a választások, akkor a szocialistákra 46%, míg a fiatal demokratákra 40% szavazna.



Egyre tisztább a kép

A 21. héten közölt adatokhoz képest – amikor a Fidesz-re 45%, míg az MSZP-re 39% szavazott volna – az MSZP megerősödött (a pozitív irányú időbeli elmozdulás éppen a hibahatáron van: 94%-os megbízhatósági szint mellett szignifikáns a szocialisták növekedése), míg a Fidesz fokozatosan lemarad vetélytársától. Az elmozdulások a mérési hibahatáron belül esnek, de a trendvonalak metszik egymást, és fordulópontot sejtetnek.

Medgyessy trendet teremt
A 21. héten (május 21-én) javasolta az MSZP országos elnöksége Medgyessy Pétert miniszterelnök-jelöltnek, így feltételezhető, hogy az MSZP utóbbi hetekben tapasztalható felívelése ezzel az eseménnyel hozható összefüggésbe. A Fidesz viszonylagos gyengülése (a 27. héten még 42%-on volt) a kormányt, és személy szerint Orbán Viktort ért vádakkal magyarázható, bár az adatok még nem mutathatják a legutóbbi napok eseményeinek hatását.

Marakodhatnak a koncon
A két rivális vetélkedése egyre inkább elvonja a potenciális szavazók figyelmét a kisebb támogatottságú pártoktól. Az egy héttel korábbi adatokhoz képest újabb 2%-kal kevesebb szavazaton osztozkodhatnak a kis pártok. Bár alig egy százalékkal, de egy hét alatt csökkent az SZDSZ támogatottsága. Hosszú hetek óta először nem érik el a parlamentbe jutási küszöböt. A többiek nagyobb bajban vannak: 2-3% körüli szavazatarányt mér már hetek óta az MDF, a MIÉP és az FKGP esetében is a TNS Modus.


2/B ábra
A pártok szimpátia-indexei hasonló módon jelzik, hogy az MSZP a legnépszerűbb, őket pedig a Fidesz követi. A harmadik helyért az SZDSZ és az MDF az év eleje óta szoros versenyben van. E két párt népszerűségben messze megelőzi a többit (mindkettőjüknél 40 pontot mértünk a százfokú skálán, míg az utánuk következő KDNP-nek 28, a MIÉP-nek 21 pontja van, a kisgazdák 13 ponttal az utolsó helyet foglalják el) de mindezidáig nem tudták szavazatokra váltani az irántuk megnyilvánuló viszonylagos rokonszenvet.



Nem sokat hoz a haknizás

Nem romlott tovább a kormány bizonyítványa a biztos szavazó, pártválasztók körében. Sőt, egy pontot erősödött a múlt héten közölt adatokhoz képest (jelenleg 40 ponton áll a százfokú skálán). Az összes megkérdezett körében hasonló értéket – 35 pontot – mértek a kutatók, vagyis enyhe többségben vannak mindkét csoportban azok, akik elégedetlenek a kormány munkájával.
(Hetente újabb adatok a FIGYELŐNET és a MODUS honlapjain: www.fn.hu és www.modus.hu címen.)

Gyenge közepes
A legutóbbi négy periódusra (28-31. hetekre) vonatkozó adatok szerint a kormány megítélése az összes megkérdezett körében gyengült ugyan, de megállt a csökkenés: három héten keresztül a 24-26. hetekben 36 pontot értek el a százfokú skálán, a 26-28. hetekben csökkent, majd a legutóbbi három hétben 35 ponton stabilizálódott ez az érték (lásd az az 1/A. valamint az 1/B. ábrákat )

Hasonló módon stabilizálódni látszik a biztos szavazó, pártválasztók (kb. a felnőtt népesség harmadát kitevő csoport) körében a kormány megítélése: harmadik hete 40 pont körüli az érték. A kormány teljesítményét tehát a lakosság a közepesnél rosszabbra értékeli, ezen belül a magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók körében immáron jó néhány hete nem sokkal jobbak az eredmények (a 40 pontos érték a százfokú skálán szintén a közepestől érzékelhetően elmaradó osztályzat).

A 21. hét óta a Fidesz előnye előbb elfogyott, majd a helycsere után is folyamatosan erősödik az MSZP – az előnyük második hete 6 százalék: az MSZP a szavazatok 46%-át kapná, a Fidesz pedig 40%-ot lásd a 2/B. ábrát).

A kisebb pártok esélye arra, hogy saját jogon kerülnek a parlamentbe egyre kisebb: immáron 14%-on oosztoznak, amelyből az SZDSZ több mint négy százalékot mondhat magáénak. Egy-egy százalékot szintén veszített az elmúlt időszakban a MIÉP és az MDF, a kisgazdák 2%-on maradtak a múlt héten közölt adatokhoz képest. (lásd a 2/c. ábrát)

Tartósan az MSZP a legnépszerűbb párt
A pártszimpátiákban sincs átrendeződés: egy ponttal nőtt az MSZP előnye a Fidesz-szel szemben. A jelenlegi állás: 53 pontot kapott az MSZP és 48 pontot a Fidesz a százfokú skálán. A korábban jelzett közeledés nem folytatódott tehát: a szocialista párt továbbra is a legnépszerűbb, előnye szignifikáns a fiatal demokraták előtt. Az év eleje óta tartó versengés a harmadik helyért most is döntetlenre áll az SZDSZ és az MDF között: míg hetekig a szabad demokraták vezettek, a legutóbbi hetekben beelőzött az MDF, most újra mindkét párt 40 ponton áll. A kisgazdák megítélése továbbra is rendkívül kedvezőtlen (a 13 pont a magyar lakosság döntő többségének ellenszenvét jelzi), de alig valamivel magasabb a MIÉP pontértéke is (21 pont jelenleg, ami egy ponttal alacsonyabb az egy héttel korábban közölt értéknél). Az utóbbi hetekben nem tapasztalhattunk egyetlen párt esetében sem jelentősebb változást. (lásd a 3/A. ábrát)


(TNS MODUS 2001. AUGUSZTUS 15.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik