Gazdaság

Kevés beruházás

Kevés beruházás 1Várhatóan a második félévben csökken a beruházások növekedésének mértéke – derül ki a Tárki felméréséből, amely a legnagyobb 1500 vállalat konjunktúra kilátásait elemzi. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyminisztérium felkérésére végzett kutatás visszafogottabb várakozásokról, egyszersmind mérséklődő ütemű árnövekedésről ad számot. A beruházási aktivitást növelő cégek aránya 1998 óta először ment az egyharmados arány alá: 2001 júniusában a megkérdezett cégeknek csupán 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az év második felében több beruházást hajt majd végre, mint 2000 második félévében.

A világgazdasági konjunktúra számottevő lassulását figyelembe véve meglepő, hogy a cégek többsége létszámbővülést tervez a júliustól decemberig tartó időszakban. Számos vállalkozás ugyanakkor munkaerőhiányra is panaszkodott: mégpedig többen (a megkérdezett cégek közel harmada), mint az elmúlt két esztendőben bármikor. A hiányra az érintett cégek főleg alvállalkozók bevonásával reagálnak.

Összességében a legnagyobb 1500 vállalkozás vezetői kissé kedvezőtlenebbül látják cégük helyzetét, kilátásait, mint korábban (lásd a grafikont). A gazdálkodás kockázatait növeli a forint árfolyamának májusi sávszélesítése. Az így keletkezett rizikót a cégek 59 százaléka nem fedezi, igaz a megkérdezetteknek csupán a negyede számít a forint/euró árfolyam nagymértékű ingadozására. A legtöbben 2001-ben 257 forintos euró középárfolyamot várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik