Gazdaság

Egyjegyű infláció

.

Megint egyszámjegyű az infláció, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 9,4 százalék éves fogyasztói áremelkedést mért júliusban.#
A júniushoz viszonyított áremelkedés mindössze 0,1 százalék, ilyen alacsony értéket két éve nem mértek. Segítettek ezúttal az idényáras élelmiszerek: nélkülük a havi drágulás 0,3 százalék lett volna. Az előző hónaphoz képest az üzemanyagárak 4,7 százalékkal mérséklődtek, a gyógyszerárak viszont 12,8 százalékkal emelkedtek. A gyógyszerár-intézkedések jelentették ezúttal a központi, hatósági áremelési kört; hatásuk számottevő, a teljes fogyasztói árszínvonalat 0,2 százalékkal növelték, míg a piaci árhatások 0,1 százalékkal mérsékelték a teljes fogyasztói árszínvonalat júniushoz képest. A háztartási energia – egyelőre – az átlagnak megfelelő mértékkel, 0,1 százalékkal drágult.

Folytatódott a húsáremelkedés. Összességében az élelmiszerek éves drágulása 14,1 százalék, 4 százalékponttal kisebb a júniusi csúcsnál, de még mindig magas. Kedvező, hogy a szolgáltatások éves drágulása is egyszámjegyűre (9,7 százalékra) mérséklődött, ám kedvezőtlen az előző hónaphoz viszonyított 0,5 százalékos drágulás: a piaci árfelhajtó hatások tehát jelen vannak.

A Magyar Nemzeti Bank prognózisa értelmében az éves infláció decemberre a megcélzott 7 plusz-mínusz 1 százalékos sáv felső részében – alap-előrejelzésük szerint 7,7 százaléknál – landol. Lefaragnivaló még mindig van bőven, havi átlagban 0,3-0,4 százalékpontnyi. Az élelmiszerek és az iparcikkek körében van erre esély, az energiafelhasználás és a szolgáltatások áralakulása viszont bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik