Gazdaság

Romló mérleg

Az egy évvel ezelőtti értékhez képest 23 millió euróval magasabb hiányt, 451 millió eurós deficitet jelzett a jegybank által közzétett júniusi folyó fizetési mérleg egyenlege.#<# A szakemberek véleménye szerint ezt a megnövekedett profitkivonás és a lassuló export magyarázza. A szezonálisan kiigazított - azaz például a tőkekivonást "szétterítő" - folyó egyenleg enyhe javulást mutat az előző havihoz képest. A hiány valamivel nagyobb az elemzői várakozásoknál: az első félévben csaknem egymilliárd (pontosan: 925) eurót tett ki, megduplázva az eddigi összesített deficitet. Júniusban hagyományosan több tőke áramlik ki az országból, mint az év más időszakában. Romló mérleg 1A folyó fizetési mérleget alkotó három fő tételből csak a szolgáltatások és jövedelmek egyenlege mutat javulást az egy évvel ezelőttihez képest. Az áruforgalmi mérleg és a viszonzatlan átutalások tételeinek – azaz a külföldre átutalt vagy a külföldről kapott segélyek – egyenlegei viszont romlottak.

A kivitel júniusban 15, míg a behozatal 15,5 százalékkal nőtt, így az áruforgalmi hiány 284 millió eurót tett ki. Jóllehet a piaci várakozások nem voltak teljesen egybehangzóak, beigazolódott az elemzők többségének jóslata, akik – a sávszélesítés után 1 hónappal – a megerősödött forint miatt az export növekedésének lassulását és az import mérsékelt erősödését várták. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az első félévben 11 százalékkal romlott.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege 55 millió euróval javult a tavaly júniusi adathoz képest, így ez a tétel 196 millió eurós hiánnyal zárt. Az idegenforgalom 260 millió eurós többletet “hozott a konyhára”. A bevétel júniusban tekintélyes összeget, 407 millió eurót tett ki.

Az úgynevezett nem adóssággeneráló tőkebeáramlás nem finanszírozza a teljes hiányt, ami miatt várhatóan nő az ország eladósodottsága. Szakértők ugyanakkor ehhez azt is hozzáteszik: ameddig a folyó fizetési mérleg GDP-hez viszonyított hiánya tartósan nem haladja meg az 5 százalékot, addig különleges intézkedésekre nincs szükség.

A folyó fizetési mérleg tételeivel szemben júniusban csak 3 millió euró nettó tőkebeáramlás állt. Így a féléves tőkeimport 30 millió euróval alatta maradt a 2000 első hat hónapjában regisztrált kereken félmilliárd eurós értéknek. A tőketételeken belül a közvetlen beruházások értéke 439 millió euró volt, ami tavalyhoz képest számottevő csökkenést mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik