Gazdaság

Politikai Barométer – augusztus 9.

Medgyessy Péter megjelenése óta egyenletesen emelkedik a szocialisták népszerűsége, folyamatosan nő az MSZP támogatóinak tábora, a Fidesz MPP-é pedig a kezdeti növekedés után hetek óta csökken a TNS Modus adatai szerint.



Módszertani megjegyzések

• A TNS MODUS 2000. márciusától folyamatosan végzi pártpreferenciákra, pártszimpátiára vonatkozó adatfelvételeit. Hetente 240 felnőtt korú személyt kérdezünk meg az ország mintegy 135 településén (hetente más település-együtteseken). Elemzéseink során az egy évvel korábbi 22. héttől ez év utolsó vizsgált 22. hetéig bezárólag (összesen 53 hétre vonatkozóan) 12 720 személy adataira végzünk elemzéseket.
• A vizsgálatok személyes megkérdezésekkel zajlanak sztenderdizált kérdőívek segítségével, kérdezőbiztosaink révén. A minta kiválasztására az ún. “kétlépcsős véletlen” mintavételi technikát alkalmazzuk. A mintavételi eljárásból eredő torzításokat ötszempontú súlyozással korrigáljuk a KSH 1996-os Mikrocenzusából 2001. január 1-jére becsült adatok révén. Mintánk jól reprezentálja a 18 éves és idősebb népességet nem, életkor, iskolázottság, településtípus és EU-régiók szerint az adott időszakban.
• A négyhetes “görgetett” részmintáink elemszámai: 950 fő, melynek 95 százalékos megbízhatósági szint mellett +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (a részminták elemszámának csökkenésével nőnek a hibahatárok). Az egyes “hetekre” vonatkozó “görgetett” adatokat úgy számítja ki “MIRIAD” nevű eljárásunk, hogy az adott héten és az azt megelőző három héten felvett kérdőívek információit átlagolja.
A kutatás részletes módszertana >>

Politikai Barométer – augusztus 9. 1A szocialista párt újra erősödött, míg a Fidesz gyengült a biztos szavazók, pártválasztók körében a 30. heti legújabb eredmények szerint, a 2001. július 2 és 29 között megkérdezett 950 fő válaszai alapján. Bár a változások hetek óta a mérési hibahatárokon belül esnek (és ez így van már egy ideje, a két párt választási esélyében az elmozdulás trendet jelez. A 24. héten (június közepén) a Medgyessy-csapat fellépésével lendületet vettek a szocialisták. A potenciális szavazók körében felfelé ível az MSZP-re voksolni szándékozók szavazati aránya. A növekedés már a 21. héttől jól kimutatható, amikor is az MSZP a mélyponton, 39 százalékon állt, míg a Fidesz magabiztosan vezetett: akkor 45 százalék szavazott volna rá.

A miniszterelnök-jelölt megnevezése látványos javulást eredményezett a szocialistáknál. A Fidesz előbb riválisával együtt növelte szavazóbázisát, majd a legutóbbi hetekben megtört a felívelés, és némi visszaesést lát a TNS Modus. A fiatal demokratákra szavazni szándékozók aránya az utolsó négy periódusban a 27. heti 42 százalékról 39-re csökkent. Jelenleg 6 százalékkal vezet az MSZP: a biztos szavazó, pártválasztók 45 százaléka szavazna rá, míg a Fideszre 39 százalék.

Semmi nem dőlt el

Még mindig szoros és nyitott a verseny a győzelemért. A legutóbbi hetek tendenciáit sem szabad túlértékelni – ahogy a múlt héten is írtuk, valószínűleg állóháborúra kell felkészülni. Nem olyan jellegűek az elmozdulások, hogy újra szignifikáns legyen a a két nagy rivális között a különbség.

A nagyok vetélkedése már jó ideje leköti a potenciális szavazók többségének figyelmét: alig 16 százaléknyi szavazaton osztozik az összes többi párt. Csupán az SZDSZ-nek sikerült növelnie táborát, hetek óta egyedül éri el a Parlamentbe jutási küszöböt, az 5 százalékot. Látványosan javult a szbad demokraták népszerűségi muatója is, az MDF-fel szoros versenyben vannak a harmadik helyért.

A kormány bizonyítványa tovább romlott

A biztos szavazó, pártválasztók körében a 26. héten közölt 46 pontról 39-re zsugorodott az elégedettségi mutató, ami jelentős romlás, az elmozdulás szignifikáns.

A legutóbbi négy periódus (27-30. hetek) adatai szerint a kormány megítélése az összes megkérdezett körében gyengült, de megállt a csökkenés: három héten át (24-26. hetek) 36 pont volt, az elérhető 100-hoz képest. Korábban, a 26., 27., 28. héten csökkent, majd a legutóbbi két hétben egy ponttal emelkedett ez az érték (lásd az az 1/A. valamint az 1/B. ábrákat). Ugyanakkor újabb egypontos csökkenést regisztrált a TNS a biztos szavazó, a pártot választó, felnőtt népesség harmadát kitevő csoportban.

Mindezek a változások már egyértelműen kívül esnek a hibahatárokon. A kormány teljesítményét a lakosság a közepesnél rosszabbra értékeli, ezen belül a magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók körében sem sokkal jobbak az eredmények.

Jelentős de még nem döntő a két nagy párt választási esélye közötti változás a biztos szavazó, pártot választók körében az utolsó periódusokban. A korábbi helycserék után a 26-30. heteken gyűjtött adatok szerint a szocialisták növelték előnyüket a Fidesszel szemben, ma már 6 százalékkal vezetnek.

Kimozdulni látszik a korábbi szoros helyzetből az MSZP. Míg a szocialisták egy hét alatt 1 százalékot javítottak, addig a Fidesz 2 százalékkal gyengült. Így alakult ki a július 29-éig regisztrált helyzet: az MSZP a szavazatok 45 százalékát kapná, a Fidesz pedig 39 százalékot lásd a 2/B. ábrát ). A különbségek a két párt esélymutatói között továbbra is – immáron 35 hete – a hibahatáron belül maradnak.

Régóta ugyanannyira szimpatikusak a pártok

A pártszimpátiák az összes felnőtt korú megkérdezett körében alig változtak a múlt héten közölt eredményekhez képest. Az adatok továbbra is MSZP fölényt jeleznek, ugyanakkor megtorpant a Fidesz népszerűségének csökkenése. Sőt, a múlt héten közölt adatokhoz képest két ponttal közelebb került riválisához (a Fidesz rokonszenvmutatója egy ponttal emelkedett, míg a szocialistáké ugyanennyivel csökkent, de a 4 pontos eltérés továbbra is szignifikáns szocialista előnyt jelez).

A szabad demokratákat beérte az MDF, hetek óta szoros a verseny e két párt között a harmadik helyért. A MIÉP népszerűsége jelentősen csökkent az utóbbi időben (különösen a 25-28. hetekben), de 30. heti adataink szerint már nemcsak, hogy nem csökken tovább, hanem valamelyest (egy ponttal) emelkedett is. Tovább tart ugyanakkor az FKGP mélyrepülése: népszerűségi mutatója elérheti akár a bűvös 10 pontot is, ami egyértelmű ellenszenvre utal a felnőtt magyar lakosság körében a 3/B. ábrát is ).


2/A ábra

3/A ábra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik