Gazdaság

Integra Rt.- Tőzsdén kívüli üdvösség?

Jó időre feladta tőzsdei terveit az Integra Rt. A pénzügyi és vállalatirányítási szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég szakmai befektetőkkel tárgyal.

Ha ló nincs, jó a szamár is – tartja a közmondás. De vajon mennyire áll ez a tőzsdei bevezetést ez év tavaszára tervező, de azt immáron bizonytalan ideig elhalasztó Integra Rt.-re, amely most mégis inkább szakmai befektetővel kötné össze sorsát? A cég vezetése tavaly az információtechnológiai papírok akkori mélyrepülése láttán úgy döntött, hogy a parkettre lépés időpontjául inkább ez év áprilisát választja, amikor – szóltak a reményeik – az IT cégek árfolyama ismét magasan szárnyal majd. A tulajdonos-menedzsmentnek azonban csalódnia kellett, hiszen még a nagyobb cégek papírjainak kurzusa is a korábbi negyedére esett vissza, a kisebbek többségét pedig teljes egészében maga alá temette a piac, így a várt szárnyalásból inkább zuhanás lett.

Integra Rt.- Tőzsdén kívüli üdvösség? 1ELŐRE KÖLTÖTTEK. A tőzsdei bevezetés elmaradása választás elé állította a céget: lemond növekedési terveiről, vagy mielőbb más pénzügyi forrás után néz. A döntés annál is inkább sürgető, mivel az Integra Rt. – növekedésorientált politikájának keretén belül – már megkezdte a tőzsdei jegyzésből remélt félmilliárd forintnyi friss tőke elköltését. Ennek során tavaly 100 százalékos tulajdont szereztek a T-com nevű, telekommunikációs piacon informatikai tevékenységet végző cégben, melynek 2000. évi árbevétele meghaladta 200 millió forintot, létrehoztak továbbá egy vegyes vállalatot a vietnami székhelyű, az Integrával megegyező profilú, Thien Nam Ltd.-vel. Mindezek nyomán 90 főre növekedett a vállalat alkalmazottainak száma.

Integra Rt.- Tőzsdén kívüli üdvösség? 2“Természetesen a növekedési terveinkről nem kívántunk lemondani, így a pénzügyi befektetők helyett a szakmaiak kerültek előtérbe” – fogalmazott Leopold Oszkár vezérigazgató, aki azonban a folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva nem kívánta közelebbről megnevezni a lehetséges partnert. Annyit elárult, hogy jelenleg komoly tárgyalásokat folytatnak, többnyire hazai cégekkel, ám akad köztük egy multinacionális társaság is. A nemzetközi befektető azért lenne szerencsés választás, mert a szakértők szerint a hazai piac egyre szűkül. A korábban jól fizető ügyfeleknek számító brókercégek komoly anyagi gondokkal küszködnek, a bankok pedig már szinte mind nemzetközi hálózatok részei, így szoftvereiket is az anyacégen keresztül szerzik be. Az Integra tehát, amely eddig mereven elzárkózott a szakmai befektetők bevonásától, most mégis egy ilyen alkura kényszerül. “Persze a pénzügyi befektetők belépésének lehetősége sem került le a napirendről” – teszi hozzá Dömötör György igazgatósági tag.

Tőzsdekerülők A kisbefektetők annak idején megtalálták maguknak az IBM részvényeit, s ezzel végül is magasba lendítették a szektor ázsióját. Valami ilyesmiben lehet bízni a magyarországi technológiai papírok esetében is. Ahhoz azonban, hogy a befektetők felfedezzék ezeket, a cégeknek világos stratégiával kell rendelkezniük, valamint elég cash flow-val ahhoz, hogy legalább a működési költségeiket finanszírozni tudják. Az igazi, hosszú távú versenyelőnyt azonban csak a modern technológia garantálja. Ilyen körülmények között a kisebb társaságok csak úgynevezett “résjátékosok” lehetnek, vagyis egy nagyon specializált terület egyedüli és leghatékonyabb művelői. Makray Péter, az Erste Bank részvényelemzője szerint újabb IT-részvények tőzsdei bevezetése nyilván javítana a helyzeten, ám ennek most nincs itt az ideje. Látni kell, hogy míg 1998-99 tájékán a magas profit eléréséhez elegendő volt egy, az interneten jelen lévő vagy szoftverekkel foglalkozó társaságba fektetni, addig ma a kisebb cégek egyre nehezebben vehetik fel a versenyt a multikkal, így egyetlen kiút számukra, ha a nagyokkal karöltve, közös projektekben vesznek részt.

FELÜGYELETI “NEM”. Az 1989-ben alapított Integra 1998 januárjával a Synergon Rt. tulajdonába került. A 100 millió forintos tőkeemelés ellenére az Integra veszteséges beruházásnak bizonyult, így új gazdája alig egy év elteltével túladott rajta. A számítástechnikai vállalat tulajdonosa ekkor újra a menedzsment lett. A tulajdonos-vezetők nagyobb átszervezést hajtottak végre, aminek eredményeképpen az 1999-es év utolsó negyedévét már nyereséggel zárhatták, majd – az eredmény-kimutatás szerint – tavaly már 96,5 milliós adózott eredményt produkáltak. (Kérdés, a veszteségesen működő Integra mutatói miként fordulhattak ilyen gyorsan pozitívba az átszervezés után, illetve ezt az “egyértelműen adódó” életmentő lépést miért nem tette meg maga a Synergon.) Átfogalmazták a cég stratégiáját is, ennek értelmében a növekedés zálogát az akvizíciókban látják. Ehhez azonban tőke szükségeltetik, amelynek megszerzésére egy jól működő piacgazdaságban leginkább a tőzsde kínálkozik. Az informatikai cégek 2000. évi gyengélkedése miatt azonban az Integra menedzsmentje – a bevezetésre felkért Postabank Értékpapír Rt. szakembereinek tanácsára – elállt az ügylettől, hiszen nemcsak azt nem látta biztosítva, hogy az általa felkínált részvények elkelnek az elvárt árfolyamon, a névérték 3-4-szeresén, de még azt sem, hogy megfelelő mennyiségű papírt kötnének le az érdeklődők.

Cégtörténet 1989.

Megalakul az Integra Kft. Kidolgozzák a Merk-INT banki vezetői, üzletági és pénzgazdálkodási rendszert, létrejön a banki alkalmazások konzultációját és kereskedelmi feladatait ellátó IBA Rt.

1991. Sikerült elnyerni a Magyar Nemzeti Bank értékpapírrendszerének (az első állampapír kibocsátásának) kidolgozására szóló megbízást.

1992. Tőkeemelés, az Euronet Kft. megalakítása.

1994. Létrejön az ISD Integra Szoftver Disztribúció Kft. Feladata a saját, nem pénzintézeti szoftverrendszerek értékesítése. Talon Kft. néven különálló szervezet állítanak fel, amely a számítógép-hálózatok és adatkommunikációs rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

1995. Az eddig különálló gazdasági egységekből az IBA Rt.-be való beolvadással megalakul az egységes gazdálkodó szervezetként működő Integra Informatikai Rt.

1998. Az Integra Rt. januártól a Synergon-csoport tagjává válik, 100 százalékos tulajdonként. Az év végén 100 millió forintos tőkeemelésre kerül sor.

1999. Az első félév után kiderül, hogy a tőkeemeléstől és az átszervezéstől várt eredmények nem realizálódtak a piaci értékesítésben, s a cégnél jelentős veszteségek halmozódtak fel.

A Synergon átszervezést hajt végre, majd december 28-án eladja új szerzeménye 98 százalékát az Integra vezetőiből álló konzorciumnak.

2000. Az április 7-i közgyűlésén a társaság 63,68 millió forintos, zárt körben végrehajtandó alaptőke-emelésről dönt. Az augusztusi közgyűlés további 120 millió forintos tőkeemelésről határoz. Az új helyzetben a dolgozók és a menedzsment együttesen 69 százalékot, a pénzügyi befektetők 30 százalékot birtokolnak, míg a Synergon Rt. 1 százalékot mondhat magáénak.

Az Integra igazgatósági tagjai közül hamarosan kikerül Dömötör György, aki a tőzsdei bevezetésért volt felelős, ezzel is egyértelműbbé válik az ügylet bizonytalan ideig való elhalasztása. A vezetők optimizmusáról árulkodik azonban, hogy a menedzsment számára februárban részvényre átváltható kötvényt bocsátottak ki. Az átváltás lehetősége az eredmények 40 százalékos növekedéséhez volt kötve. Éppen ez a kötvénykibocsátás szolgáltatta az indokot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) számára, hogy július végén elutasítsa az Integra vezetőségének a nyilvánossági kötelezettség alóli felmentésre irányuló kérelmét. Az indoklás szerint ilyet csak az a cég kaphat, amely “a jövőben zártkörűként kíván működni”, viszont az Integra eredetileg is zártkörű társaság, így az adatszolgáltatási kötelezettsége továbbra is fennáll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik