Gazdaság

Szaporodó vállalkozások

Újabb közel 45 ezer vállalkozás keres helyet magának a magyar gazdaságban.#<# A legfrissebb KSH-adatok szerint az év elején működő 761 634 egyéni és társas vállalkozás száma 2001. június 30-ra 806 531-re emelkedett. Szaporodó vállalkozások 1A legtöbben az ingatlan- és a gazdasági szolgáltatási szektorban keresik a boldogulást: a működő társas vállalkozások több mint 32 százalékát e két tevékenységi körben tartották nyilván. A “kereskedelem, javítás” gazdasági ágakban a vállalkozások 26 százaléka érdekelt. Jelentős hányadot képviselnek az ipari (12 százalék) és építőipari vállalkozások (8 százalék) is, amiből kitetszik, hogy sokan alapoznak az ingatlanépítési boomra.

A KSH adatai megerősítik, hogy folytatódik a vállalkozási struktúra átrendeződése: a mamutvállalatok helyett továbbra is a kisvállalkozási forma az elterjedtebb. Az 50 főnél több embert foglalkoztató cégek szám szerint mindössze 1,7 százalékot képviselnek a hazai gazdaságban. A működő társas vállalkozások közel 92 százaléka 10 fő alatti, 4 százaléka 10-19, 2,5 százaléka pedig 20-49 alkalmazottal működik.

Az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok változatlanul a közép-magyarországi régiót, azon belül is Pest megyét és a fővárost preferálják. A “létszámgyarapodás” 41 százalékát ugyanis – hasonlóan az elmúlt évekhez – itt regisztrálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik