Gazdaság

Heti portfólió – Stabil papírokkal

Heti portfólió – Stabil papírokkal 1Portfóliója elemeit annak fényében választotta Tordai Péter, az IE-New York Broker vezető elemzője, hogy szerinte a fél év múlva esedékes kiértékeléskor még valószínűleg kevés jele lesz az amerikai gazdaság recesszióból történő kilábalásának. Emiatt a növekedési kilátásokra rendkívül érzékeny technológiai szektort alulsúlyozta az elemző, s elsősorban a gazdasági ciklusokra kevésbé érzékeny gyógyszeripari papírokra fókuszált. A Richtertől kedvező eredményre számít, s nemcsak a második negyedévben, de az év hátralévő részében is. A gyógyszercég ugyanis a forinterősödés kedvezőtlen hatását jórészt kivédte határidős fedezeti ügyletekkel.

Heti portfólió – Stabil papírokkal 2A külföldi papírok közül Tordai szintén egy gyógyszeripari cégét, a Merckét választotta, amely diverzifikált termékportfóliójával, s immár 70 dollár alatti árával csábító célpontnak látszik. A cég az amerikai Medco egészségügyi tanácsadó hálózat révén stabilan tartja árbevétel- és nyereségnövekedési ütemét. A szakértő fontosnak tartja megjegyezni, hogy a forint erősödése (az árfolyam jelenleg az intervenciós sáv centrumától mintegy 10 százaléknyira áll az erős oldalon) amúgy is kedvez a külföldi devizában denominált papírok vásárlásának. Tordai a hazai részvények közül kisebb súlyt helyezett a Matávra és a Synergonra. Egyebek mellett az indokolja a távközlési társaság beválogatását a portfólióba, hogy a forint erősödésének köszönhetően a Matáv euróban denominált hitelein 8 milliárd forint nyereségre tehet szert az idén. A Synergon deklaráltan spekulatív célzattal került be, mivel 600 forintos árfolyama mellett felvásárlási akció célpontja lehet a részvény.

Az ajánlat 40 százalékban tartalmaz államkötvényt. Jelenleg a 2003M jelű 2 éves instrumentum tűnik leginkább vonzónak, amely a következő aukciótól kezdve benchmark kötvény lesz, ennek nyomán a likviditása is növekedhet. Ráadásul az ősszel a jegybank várhatóan kamatot csökkent, ami a hozamgörbe ezen szakaszát érintheti a leginkább kedvezően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik