Gazdaság

Hóka Péter

Egyértelműen presztízsberuházás a Fotex számára a Fradi megvásárlása - véli Hóka Péter a Chemol Travel Utazási Iroda Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója.

Egy rövidebb ideig tartó megingást követően újra masszívan erősödik a magyar valuta. Ön szerint folytatódik ez a tendencia?

Hóka Péter 1– Szerintem ami eddig történt, az sokkal inkább egy hirtelen fellángolás volt. Arra számítok, hogy hamarosan beáll a forint egy stabil szintre, méghozzá a korábbi szűk sáv által meghatározott legerősebb pozíciójától legfeljebb 5 százalékra. Azaz a mostaninál kismértékben gyengébb lesz.

– Persze mondhat mást egy utazási irodás? Hiszen az Önök tevékenységi területe azok közé tartozik, amelyek vesztesei a forint felértékelődésének.

– A dolog azért kicsit összetettebb. A kiutaztatók nyernek a dolgon, de messze nem a forint teljes felértékelődésének megfelelő mértékben. A légitársaságokkal szemben például rövid távon nem lehet érvényesíteni a forint erősödését, hiszen a standard csoportos árszerződéseket előre és forintban köti minden iroda. Ezzel szemben a beutaztatásnál nagyarányú a veszteség, hiszen éves tarifák vannak, amelyeket márkában, illetve dollárban kötünk. A helyzetet jól jellemzi, hogy a beutazásnál eddig átlagosan 10 százalékos árréssel dolgoztak a cégek, míg a mostani árfolyam alapján még a költségeket sem fedezik a bevételek.

– Akkor Önök is azok közé tartoznak, akik gyorsan segítséget kértek a kormányzattól?

– Igen, éppen a múlt héten tanácskoztak a legnagyobb szállodatársaságok, vendéglátósok képviselői, valamint a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Eldöntöttük, hogy a veszteségeink kompenzálására segítséget kérünk a gazdasági, illetve a pénzügyi tárcától. Két dolgot javasoltunk: az utazási szolgáltatások kedvezményes áfakulccsal adózzanak, illetve visszamenőleg engedjék el erre az évre az úgynevezett turisztikai hozzájárulást.

– Genovában a legfejlettebb államokat és Oroszországot tömörítő G8 csúcsértekezlete ismét a globalizáció ellenzői, illetve a rendőrség összecsapásainak jegyében telt. Mit gondol, mikor múlhat el ez a kísérő tünet?

– A G8-as találkozón, talán a korábbi tapasztalatokból is okulva, új témákat is zászlajukra tűztek a politikusok, például a szegény országok megsegítését. Úgy látom azonban, rövid távon nem lesz áttörés, és továbbra is alapvetően a világgazdaság növekedése lesz a fő cél a fejlett országok számára. Fordulat híján pedig úgy látom, egyre több muníciót kapnak a globalizáció ellenzői, azaz még hevesebb tiltakozásokra számítok.

– Mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor a múlt heti kihelyezett kormányülés után azt nyilatkozta: fel kell számolni a zsebszerződéseket?

– Hogy a téma most került elő, s hogy ilyen erőteljesen fogalmazott a miniszterelnök, annak magyarázata egyértelmű: a földügyben az unióval kötött kompromisszumot erőteljesen bírálta nemcsak az ellenzék, de a koalíciós társ kisgazdapárt is. Így megértem, hogy a gazdákat kézzelfogható módon akarta megnyugtatni a miniszterelnök. Szerintem azonban a megfogalmazás, általános volta miatt, súlyosan sértő az osztrákok számára, ami komoly problémákat vethet fel, s jogilag is nagyon nehezen látom levezényelhetőnek az úgynevezett zsebszerződések felbontását.

– Mit szól, ahhoz, hogy a Fotex-csoport megvásárolta a Fradi futball kft.-jét?

– Nem hiszen, hogy jó üzlet Magyarországon a fociba invesztálni, például Demján Sándor is gyakorlatilag visszakozott a nagy dérrel dúrral beharangozott beszállás után. Egész egyszerűen sem a jegyár-bevételekből, sem a szponzoroktól nem lehet erre elég pénzt összeszedni. Úgy látom, a Fotex számára ez sokkal inkább presztízsberuházás.

– Tarlós István, úgy tűnik, elérte azt a célját, hogy országosan ismert legyen a sziget körüli csatározások kapcsán.

– Ami szerintem figyelemreméltó a dologból: a felmérések szerint Magyarország lakosságának többsége egyetért Tarlóssal abban, hogy nehezen fogadja el a másság nyílt felszínre kerülését, így azt, hogy a homoszexuálisok kiléptek korábban zárt világukból. “Sajnos nem tilthatom ki a homoszexuálisokat a rendezvényről” – ezért a mondatért viszont Tarlós Nyugat-Európában garantáltan megbukott volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik