Gazdaság

Európához igazodva

Az Európai Unióban lelassult a gazdasági növekedés, az idén 2,3 százalékos gyarapodás várható#<#, jó 1 százalékponttal kevesebb, mint 2000-ben - olvasható a Kopint-Datorg Rt. konjunktúrajelentésében. Ez alapvetően fontos a magyar növekedési kilátások szempontjából, hiszen a GDP hazai változásainak irányzatai késlekedés nélkül, nagyjából 2 százalékpontnyi eltolódással követik az európai trendet (lásd a grafikont). Európához igazodva 1A hazai növekedést eddig az ipari teljesítmény gyarapodása biztosította, ám ennek üteme az idén jelentősen, a vártnál is nagyobb mértékben lelassult. Sőt, a Nyugat-Dunántúl termelése az év elején visszaesett, Győr-Moson-Sopron és Vas megyék mellett Baranya is negatív növekedési rátát produkált. Az építési beruházások dinamikusan nőnek, ám a gépiek gyarapodása lelassult.

Hasonlóan a növekedéshez, az infláció is az európai trendeket követi. A Kopintnál a sávszélesítést a külkereskedelmi mérleg szempontjából kockázatosnak tartják, a kutatók szerint a forint az év végéig 9-10 százalékkal erősödik a euróval szemben, ami reálértelemben, azaz a hazai és a külföldi inflációt bekalkulálva is nagyobb felértékelődést jelent az elfogadható évi 2-3 százaléknál. Kockázatos lehet továbbá az infláció rövid távú csökkentését a monetáris politika eszközeivel erőltetni – figyelmeztet a kutatóintézet, melynek elemző csapatát a jegybanktanács-taggá avanzsált Oblath Gábor elnök helyett Köves András kutatási vezérigazgató-helyettes irányította.

A Kopint-Datorg szerint 2001-ben átlagosan 9,5 százalékos, decemberben pedig 7,5-8,0 százalékos infláció várható. A korábbinál valamivel borúlátóbbra – 4,8 milliárd euróra – módosították a külkereskedelemi mérleg idei hiányára vonatkozó prognózisukat, amely így a múlt évhez képest félmilliárd euróval romlana. A nagyobb infláció miatt dőlnek az adóbevételek a büdzsébe, ám az év végén a kormányzat minden bizonynyal megtalálja a többletek elköltésének módját. Erre számítva a Kopint-Datorgnál továbbra is úgy becslik, hogy az államháztartás a célkitűzéssel megegyező – a GDP 3,4 százalékának megfelelő – hiánnyal zárja az idei évet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik